Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 101: #BLACKLIVESMATTER SPECIAL - video-essays over film en rassenongelijkheid

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 101: #BLACKLIVESMATTER SPECIAL - video-essays over film en rassenongelijkheid
Door Nico van den Berg • Editie #101 • Bekijk online
Iedereen bedankt voor de fijne reacties op mijn honderdste Filmnieuwsbrief! Voor de nieuwkomers: deze is hier terug te lezen. Maar ik ga gewoon weer verder nu, met nummer 101. Eigenlijk ook een mooier getal ;)
Zoals ik in mijn vorige nieuwsbrief ook aankondigde, heb ik deze keer een flinke verzameling bijzondere video-essays rond het thema #blacklivesmatter verzameld. Het zijn zowel recente als wat oudere video-essays. Het probleem rond racisme en BLM is immers ook niet alleen van vandaag.
Ik heb voor mijn kleine greep onder meer geput uit een uitgebreide openbare lijst die ik op social media vond. Heb je zelf nog aanvullingen of suggesties? Mail het me dan vooral!
Voordat ik zo verder ga met deze special BLM nieuwsbrief, wil ik heel graag de nieuwe donateurs bedanken die mij recent met een gift hebben gesteund. Heel fijn! Het stelt me in staat om met jullie steun ook na 101 nieuwsbrieven te blijven berichten over de film- en bioscoopsector. Meer weten over hoe je me met een kleine óf wat grotere gift kunt steunen, om zo de titel Filmnieuwsbriefvriend te krijgen? Check dan mijn donatiepagina: https://www.nicovandenberg.net/support

Cotton: The Fabric of Genocide
In 1938, een jaar voor de release van Gone With The Wind, bracht MGM een korte film uit met als titel The Old South. Deze korte documentaire moest een romantisch beeld scheppen van de katoenpluk in het zuiden van de VS. Over de oorsprong van de katoenpluk - slavernij - werd niet gerept.
In het video-essay Cotton: The Fabric of Genocide van Cydnii Harris zijn de beelden van de oude docu vermengd met scènes uit moderne klassiekers als 12 Years a Slave. Het levert een sterke aanklacht op.
Cotton: The Fabric of Genocide | Vimeo
Cotton: The Fabric of Genocide | Vimeo
The Last Acts of Black Horror Heroes
Cydnii Harris maakte een maand geleden ook het video-essay The Original Ending: The Last Acts of Black Horror Heroes. Hier vertelt Jordan Peele waarom hij een nieuwe einde draaide voor zijn doorbraakfilm Get Out (2017). Tegelijk zie je ernaast in knap beeldrijm scènes uit Night of The Living Dead (1968) van George Romero.
The Original Ending: The Last Acts of Black Horror Heroes | Vimeo
The Original Ending: The Last Acts of Black Horror Heroes | Vimeo
How Black Lives Matter in 'The Wire'
De Amerikaanse serie The Wire, die tussen 2002 en 2008 op HBO werd uitgezonden, was niet alleen de favoriete serie van president Obama, maar heeft inmiddels ook een enorme cultstatus verworven. The Wire gaat over het zware werk van de politie in Baltimore. Het is spannend, cynisch, en rauw. Een echte aanrader!
Het video-essay How Black Lives Matter in ‘The Wire’ van Jason Mittell laat zien hoe een korps structureel politiegeweld tegen zwarten in de doofpot stopt. Na het zien van het video-essay wil je gegarandeerd meteen (weer) de hele serie bingen.
How Black Lives Matter in THE WIRE | Vimeo
How Black Lives Matter in THE WIRE | Vimeo
Snake Oil for Niggertown Fever
De titel van dit video-essay van Steven Boone is een mond vol: Snake Oil for Niggertown Fever: lessons in power from The Intruder (1962). Het essay gaat helemaal over Roger Cormans film The Intruder (1962) waar William Shatner een psychopaat speelt die als enige doel heeft met racistische en xenofobe toespraken in het zuiden van de VS een witte meute op te zetten tegen de zwarte bevolking.
Je zou in Shatners personage nu Donald Trump kunnen zien. Maar het essay verwijst nergens naar concrete zaken van het nu. Het analyseren van The Intruder is kortom al intrigerend genoeg.
Snake Oil for Niggertown Fever | YouTube
Snake Oil for Niggertown Fever | YouTube
How White Savior Movies Hurt Hollywood
Ik moet bekennen dat de term ‘white savior’ mij voor het zien van het video-essay White Savior Movies Hurt Hollywood compleet was ontgaan. Hier wordt mee bedoeld dat in veel films over zwarte onderdrukte personages er vaak een witte man is - vaak aan de macht - die als eerste inziet dat racisme fout is. Maar door die rol zorgt de witte Hollywoodmedewerker meteen alweer voor een schoon blazoen, zo laat dit essay zien, met Greenbook als case-study.
How White Savior Movies Hurt Hollywood
How White Savior Movies Hurt Hollywood
How Movies Help Us Understand Discrimination
Hoe gingen films als Menace II Society en The Silence of the Lambs om met racisme, zwarte achterstelling en genderdiscriminatie? Het video-essay Movies Help Us Understand Discrimination behandelt deze voorzichtige vraag met een link naar het heden.
How Movies Help Us Understand Discrimination | YouTube
How Movies Help Us Understand Discrimination | YouTube
Movie Tote
Het video-essay Movie Tote van Ephraim Asili is een meanderende en associatieve collagevideo, samengesteld uit de Prelinger Archives, een collectie die bestaat uit meer dan 6.000 reclame-, educatieve, promotie-, bedrijfs- en amateurfilmpjes. Wat het oplevert is een inkijkje in decennia aan verstoorde rassen- en klassenrelaties in de VS via poëtische maar vaak schrijnende beelden.
MOVIE TOTE | Vimeo
MOVIE TOTE | Vimeo
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam