Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 107: Grote bioscoopketens in VK en VS sluiten tijdelijk alle zalen | Ontslaggolf bij Disney maar top wordt beloond | 'Uncensored Festival' gecensureerd...

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 107: Grote bioscoopketens in VK en VS sluiten tijdelijk alle zalen | Ontslaggolf bij Disney maar top wordt beloond | 'Uncensored Festival' gecensureerd...
Door Nico van den Berg • Editie #107 • Bekijk online
Het was een verwarrende vrijdag voor filmliefhebbers. Allereerst was daar het nieuws dat de nieuwe James Bondfilm No Time To Die opnieuw wordt verplaatst, en wel van half november naar begin april volgend jaar. Fans hadden nog hoop door de uitbreng van wat clips en een speciale Bond-podcast afgelopen week, maar de tweede coronagolf in Europa en de chronisch instabiele situatie in de VS maakten dit tot een onvermijdelijk besluit. Op Twitter zag ik al interessante berichten over een flinke strijd tussen MGM en Universal over de uitbreng van de 25e Bondfilm. Wordt vervolgd…
Verder was Utrecht vrijdagavond het toneel van een wel heel knusse uitreiking van de Gouden Kalveren. In een huiskameropstelling zaten alle genomineerden in een halve cirkel rond het podium. De film van de avond was Kapsalon Romy, met vier Kalveren. Het Gala is hier terug te kijken.
Wat dingen die me opvielen:
  • De woorden ‘focking Gouden Kalf’ hadden meerdere winnaars quasi-spontaan ingestudeerd. We blijven een kuddevolk… Het origineel komt trouwens uit 2011, van Nasrdin Dchar.
  • De winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Film - Buladó - had verder geen enkele andere nominatie. Geen beste acteur, regie of scenario en toch beste film? Vreemde jongens, die DAFF -leden.
  • Waarom won de serie Red Light in godsnaam het Kalf voor Beste Televisiedrama? Er zijn pas twee afleveringen klaar en de serie is pas in 2021 te zien. Zo bevestig je wel heel erg het incrowd-gehalte van de Nederlandse filmwereld. Helemaal omdat de bioscoophit De Beentjes van Sint Hildegard compleet werd genegeerd.
  • Het veertigjarige jubileum van het NFF werd gevierd met een bak populaire filmklassiekers zonder context, maar de geschiedenis van het festival werd verstopt op de eigen website. Daarom hier de link naar het interessante stuk van NFF-veteraan Herman de Wit over 40 jaar Nederlands Film Festival. Ook het traditionele In Memoriam werd te weinig sexy voor het Gala bevonden en kreeg een plek op de NFF-site.
  • In de Filmbonzenlijst 2020 is het aantal vrouwen in de lijst licht gestegen. En er is een initiatief van KLEUR als nieuwkomer. Al hoop ik dat inclusiviteit in de volle breedte zichtbaar zal worden.
Maar als eerste bericht hieronder alarmerend nieuws uit het VK en de VS over de situatie bij de grootste bioscoopketens in de VS en in het VK.
Elke week bericht ik op onafhankelijke wijze over de film en bioscoopsector. Dat kan ik niet zonder jullie steun! Meer weten over hoe je me met een kleine óf wat grotere donatie kunt ondersteunen? Check dan mijn website: 
Alvast bedankt en tot de volgende Filmnieuwsbrief!

Het doek valt tijdelijk voor grote bioscoopketens in VK en VS
Net voordat ik deze nieuwsbrief wilde versturen, kwam het bericht binnen dat Cineworld, met 127 bioscopen - inclusief Picturehouse Cinemas - de grootste bioscoopketen van Groot-Brittanië tijdelijk alle vestigingen zal sluiten. Hierdoor zullen 5.500 medewerkers geen werk meer hebben. Ook het Amerikaanse Regal Cinemas, eigendom van Cineworld en na AMC de grootste keten van de VS, zal zijn deuren sluiten. Het gaat hier om 536 bioscopen waar 26.00 mensen werken.
Aanleiding is uiteraard het verplaatsen van de release van No Time To Die naar Pasen 2021. De bioscopen die Cineworld heeft op het Europese vasteland blijven voorlopig open, maar dat kan uiteraard elk moment veranderen.
En ook AMC, de grootste bioscoopketen in de VS, heeft te horen gekregen dat ze binnen zes maanden failliet kunnen gaan als de situatie zo blijft als nu, ondanks de recente flinke herfinanciering van hun schulden.
Hollywoods grootste regisseurs sturen brandbrief naar Amerikaanse Senaat
Eind vorige week voelde de top van de regisseurs in Hollywood al aan dat de bioscopen zonder hulp van de overheid het niet meer zouden redden. Het lijkt nu sneller dan verwacht te gaan, zo las je net hierboven. Maar naast de grote ketens is de zorg in de brandbrief dat van de kleine en middelgrote ketens bijna driekwart 2021 niet zal halen zonder financiële steun. “We urge you to come together on a bipartisan solution that provides this relief” aldus het verzoek aan de Senaat waar de Republikeinen - die er de meerderheid hebben - hier vooralsnog niet voor te porren zijn, hoe hard Scorsese, Nolan en Eastwood ook roepen.
Het is afwachten of met de regel dat in de meeste bioscopen in Nederland - willekeur alom - maximaal dertig mensen in een zaal mogen zitten, hier ook ketens en filmtheaters over de kop gaan.
Disney Parks ontslaat 28.000 werknemers - maar schrapt de salariskorting voor de top
De pretpark-divisie van Disney kondigde een flinke ontslaggolf aan. Alleen al in de VS worden er 28.000 medewerkers ontslagen.
Aan de andere kant trekt Disney de salariskorting voor de top van het bedrijf in, waardoor de Disney bonzen weer op hun pre-corona salaris zitten. Meer woorden hoe ik hier niet aan te wijden…
Ondertussen is het 'back to business' voor Chinese bioscopen
Ondertussen is de Chinese bioscoopbranche aan een wederopstanding bezig. Het herstel gaat er ongekend snel. Wel vooral door films uit eigen land, zoals The Eight Hundred en Love You Forever. Hollywoodfilms worden massaal genegeerd. Met dank aan Trump die Covid-19 als het #chinavirus neerzette?
WTF: 'Uncensored (Film) Festival' door Instagram gecensureerd
Het is de ironie zelve. Het Britse Uncensored Festival, waar onder andere porno en erotische films worden vertoond, is door Instagram offline gehaald. Het laat de idiotie van dit soort regels maar weer eens zien. Of moeten we niet moeilijk doen en op een andere, meer creatieve manier het geile publiek bereiken?
Barry - 'Moonlight' - Jenkins maakt live-action Lion King sequel
Sommige berichten moet je een paar keer lezen. Barry Jenkins, briljant regisseur van onder meer Moonlight en If Beale Street Could Talk, gaat voor Disney een sequel maken van de live-action remake van Lion King. Om veel redenen curieus, omdat de film matig werd ontvangen en er een zweem van dubieuze moraal omheen hing. Op Twitter zag ik in elk geval al een heerlijk mock-trailer van Lion King met de dialogen van Moonlight eronder gemonteerd. Love it! #zomerpromenade
Somebody's Assistant
This is what I think Barry Jenkins' Lion King is going to look like. https://t.co/fBiO6LrnPu
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam