Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 11: De geheime boodschappen van Weinstein en een podcast over documentaires

Revue
 
Inmiddels ligt Cannes alweer een week achter ons - al kijk ik toch nog even terug - en wordt het nieu
 
26 mei · Editie #11 · Bekijk online
De Filmnieuwsbrief
Inmiddels ligt Cannes alweer een week achter ons - al kijk ik toch nog even terug - en wordt het nieuws wederom gedomineerd door misbruikschandalen: Harvey Weinstein gaf zichzelf vrijdag aan bij de politie en Morgan Freeman raakt waarschijnlijk een life-time achievement prijs kwijt. En verdrietig nieuws: de Oekraïense filmmaker filmmaker Oleg Sentsov is nu al bijna twee weken in hongerstaking vanwege zijn gevangenschap door de Russen. De European Film Academy is nu een petitie gestart.
Maar gelukkig is er ook nog positief nieuws over bevlogen filmmakers. Zo moet je echt naar de podcast luisteren met documentairemaakster Femke van Velzen. En Vanity Fair heeft een mooi eerbetoon aan de pas overleden Bill Gold, die verantwoordelijk was voor een flink aantal iconische filmposters.
Verder ben ik om de week in het holst van de nacht te horen in het Radio 1 programma Wat het daglicht niet verdragen kan. Je hoeft er natuurlijk niet voor op te blijven, terugluisteren kan ook. Luister hier naar mijn recensie van Under The Tree en hier naar mijn mening over A Prayer Before Dawn.
Tips of suggesties voor deze nieuwsbrief? Ze zijn meer dan welkom! Afgelopen week kreeg ik er weer een aantal gemaild. De meest interessante ga ik zeker gebruiken. Delen van mijn nieuwsbrief is altijd fijn, net als lid worden. Voor maar vijf euro per maand maak je niet alleen deze nieuwsbrief mogelijk, ook start ik in juni met het versturen van exclusieve nieuwsbrieven voor betalende leden. Meer info onderaan deze mail.
Een mooi filmweekend en tot volgende week!

De geheime boekenboodschap van Harvey Weinstein
Vrijdag gaf de voor seksueel misbruik aangeklaagde filmtycoon Harvey Weinstein zich aan bij een politiepost in New York. Daarbij droeg hij drie dikke boeken onder zijn arm. Filmkenners hebben er twee ervan geïdentificeerd: Something Wonderful over de musicalmakers Rodgers en Hammerstein en een biografie over filmregisseur Elia Kazan. VRT Nieuws probeerde te achterhalen of hier een diepere bedoeling achter zit. Kortom: heerlijk gespeculeer van een aantal Hollywoodwatchers.
Canneswinnaars 2018: wanneer zijn ze te zien?
Ik blijf - een week na dato - nog even hangen bij de prijzenregen in Cannes. De Filmkrant maakte een mooi overzicht van alle Cannes films die de komende tijd in Nederland worden uitgebracht. Zo brengt September Film op 13 december de Gouden Palm-winnaar Shoplifters van Hirokazu Kore-eda uit en op 8 november Girl van de Vlaamse debutant Lukas Dhont met de magistrale acteerprestatie van Victor Polster. Universal lanceert op 30 augustus de Grote Prijs-winnaar BlacKkKlansman van Spike Lee en Cinéart heeft de Juryprijs-winnaar Capernaum van Nadine Labaki aangekocht (datum nog onbekend). Alleen de winnaar van de speciale Gouden Palm, Image Book van de Franse filmlegende Jean-Luc Godard, ligt vooralsnog verweesd in de filmschappen, wachtend op een Nederlandse koper.
De Fipresci-jury, waar ook de Nederlandse filmjournalist Joost Broeren-Huitenga in zat, bekroonde drie films, waaronder het Zuid-Koreaanse Burning, (uitgebracht door Imagine Film) en het hierboven al genoemde Girl. Over die laatste film schreef de jury een mooi stuk onder de titel Reflections on Gender Issues in Cinema.
Victor Polster (links) en regisseur Lukas Dhont - Foto: Kris Dewitte/Knack.be
Podcast: Femke van Velzen leeft voor documentaires
Normaal gesproken praten Sjoerd Arends en Erwin van ’t Hof voor hun Pegelpodcast met freelance journalisten. Maar deze keer hebben ze een interessant gesprek met documentairemaakster Femke van Velzen. Al zeventien jaar maakt ze met haar zus films over sociale problemen in ontwikkelingslanden. In 2010 wonnen ze een Gouden Kalf voor Weapons of War. “Het allerbelangrijkst is een onderwerp waar je hart sneller van gaat kloppen. Wij hebben daar een soort gut feeling voor.”
Luister het interview via onderstaande link (scroll op de pagina helemaal naar beneden) of zoek op Pegelpodcast in je podcast-app.
De Pegel gaat langs bij Femke van Velzen: ‘Als je die film echt wilt maken, komt het geld er wel’ De Pegel gaat langs bij Femke van Velzen: ‘Als je die film echt wilt maken, komt het geld er wel’
Bill Gold: de Godfather van de Amerikaanse filmposter
Vorige week overleed de grafisch ontwerper Bill Gold (97). Nu had ik nog nooit van hem gehoord (shame on me…), dus was ik blij dat ik op Vanity Fair meer over hem las. Gold was verantwoordelijk voor een flink aantal iconische filmposters van minstens zo beroemde films. Denk hierbij aan Casablanca, A Clockwork Orange, The Exorcist en Dirty Harry. Check vooral deze link voor een mooie selectie van zijn werk. Op zijn eigen site is trouwens nog veel meer van zijn werk te zien.
Bill Gold’s Movie Posters Were the Stuff of Hollywood Dreams Bill Gold’s Movie Posters Were the Stuff of Hollywood Dreams
Waar zijn deze beroemde filmprops gebleven?
Eerder deze maand werd het beroemde pak van Iron Man ter waarde van $325.000 gestolen uit een loods in Los Angeles. De Britse krant The Guardian greep dit aan om een overzicht te maken van andere iconische filmprops die zijn gestolen of verdwenen. Het levert mooie verhalen op, bijvoorbeeld over een opruimerige moeder van één van de jonge acteurs uit The Goonies die de schatkaart aanzag voor een stuk waardeloos papier en dit weggooide. Of de seks-speeltjes ter waarde van $75.000 die regisseur Michael Bay had aangeschaft voor Pain & Gain, maar die toen Bay ze wilde terugbrengen naar de winkel ineens onvindbaar waren…
Neêrlands enfant-terrible Tom Six slaat weer toe
De Nederlandse regisseur Tom Six maakte na een paar geflopte films als I Love Dries en Gay in 2008 de overstap naar Hollywood. Daar brak hij door met de Human Centepide films: een horrorreeks over een sliert mensen die met hun mond aan de anus van hun voorganger vast zitten (echt iets van een Nederlander: plat en praktisch). Aan deze gezellige franchise voegt hij nu The Onania Club toe, volgens eigen zeggen “one of the most vile, inhumane movie experiences of all time”. De filmografie van Tom Six kennende, geloof ik dat onmiddellijk…
Tom Six Returns This Fall With ‘The Onania Club’ | IndieWire Tom Six Returns This Fall With ‘The Onania Club’ | IndieWire
Video: de vele gezichten van Xavier Dolan
Als fan van de Canadese regisseur Xavier Dolan (Mommy, J'ai tué ma mère) is deze supercut van gezichten uit zijn films een feest om naar te kijken!
XAVIER DOLAN // FACES on Vimeo
De Nederlandse Filmblik
Terug van weggeweest! De meest opmerkelijke nieuwsfeiten uit ons kleine landje, netjes bij elkaar geveegd.
  • Muziek en film zijn een gouden combi. Denk aan de muziekdocu’s op het IDFA of de aandacht voor filmmuziek op het filmfestival in Gent. Het IFFR start nu een dag rond filmmuziek, met volgend jaar als gast de componist Cliff Martinez (Drive, Spring Breakers).
  • Binnenkort hebben we voor het eerst in 1,5 jaar weer een film die Platina scoort: Bankier van het Verzet. De film staat nu op 390.000 bezoekers, dus hij heeft nog een aantal weken te gaan voor hij de 400.000 aantikt. De laatste keer dat dit gebeurde was in december 2016 met Soof 2.
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam