Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 111: Filmjaar 2020: het populairste filmnieuws, de beste video-essays en de inventiefste filmjaar mashup

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 111: Filmjaar 2020: het populairste filmnieuws, de beste video-essays en de inventiefste filmjaar mashup
Door Nico van den Berg • Editie #111 • Bekijk online
Dit is Filmnieuwsbrief 111 op 2-1-21. Altijd leuk, zulke getallen ;)
Allereerst de beste wensen voor 2021! Dat het maar een beter jaar mag worden, zowel voor jullie persoonlijk als op filmgebied.
Een wat andere nieuwsbrief nu, zo vlak na de jaarwisseling. Met de meest aangeklikte items van het afgelopen jaar, de beste video-essays, een inventieve mashup over filmjaar 2020 én nog wat filmterugblikpodcasts waar ik te gast in was.
  • Ik mocht aanschuiven bij de eindejaarseditie van de NOS op 3 Tech Podcast om het te hebben over de rol van streaming en video on demand het afgelopen jaar.
  • In de MovieInsiders Podcast - sinds 1 januari ‘powered by’ het AD - geven Gudo en John ieder hun top 10 beste films over 2020. Mijn Cinema Cinemonkey column gaat over wat de lockdown voor de filmervaring - en daarmee ook de jaarlijstjes - heeft betekend.
Een ontspannen nieuwjaarsweekend verder en tot de volgende nieuwsbrief!
***********
In deze Filmnieuwsbrief bericht ik op onafhankelijke wijze over de film en bioscoopsector. Dat kan ik niet zonder jullie steun! Meer weten over hoe je me ook in 2021 met een kleine óf wat grotere donatie kunt ondersteunen? Check dan mijn website: 
Alvast bedankt!
**********

TOP 5 meest aangeklikte nieuwsbriefitems in 2020
Traditiegetrouw verzamel ik in deze nieuwsluwe periode de meest aangeklikte items uit alle Filmnieuwsbrieven van het afgelopen jaar. En dat levert een zeer gevarieerde mix aan onderwerpen op, zo laat onderstaande top 5 wel zien.
1 - Online cursus filmkijken in 40 dagen
Toen zo'n beetje de hele wereld eind maart in een lockdown-variant ging, besloot de Britse filmmaker Mark Cousins niet bij de pakken neer te zitten, maar een cursus 40 Days to Learn Film op internet te zetten. Alhoewel je de hele cursus van 2 uur en 16 minuten natuurlijk ook kan bingen. Met stip dit jaar het meest aangeklikte item.
40 Days to Learn Film on Vimeo
40 Days to Learn Film on Vimeo
2 - Coronaprotocol voor bioscopen en filmtheaters
In april wist NRC de hand te leggen op het coronaprotocol voor ‘verantwoord bioscoop- en filmtheaterbezoek’ dat door Pathé was ontwikkeld en door de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters tot algemeen geldend werd verklaard. Het zorgde voor rumoer binnen tussen filmtheaters en bioscopen. Inmiddels lijkt dit gedoe weer een eeuwigheid geleden met de huidige lange sluiting.
3 - Leven en werk van Peter van Bueren
Eind maart overleed filmjournalist Peter van Bueren. Naar aanleiding hiervan verwees ik naar een mooie verzameling oude stukken van zijn hand op de website van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, aangevuld met naschriften die hij een paar jaar geleden speciaal hiervoor schreef.
4 - Te koop: Belgisch huis mét oude bioscoop
Een huis waar een oude bioscoop bij inbegrepen zit - al is ie wat vervallen - is altijd nieuwsgierigmakend. Niet vreemd dus dat dit item vaak werd aangeklikt. De foto’s zijn van een onvervalste Waalse treurigheid…
5 - Het geheim achter de verbluffende cinematografie van ‘Uncut Gems’
Erg tof dat een longread over het technische hoogstandje waarmee de bijzondere beelden van de film Uncut Gems in de top 5 meest aangeklikte items van het afgelopen jaar terecht is gekomen. Een page-turner over de Light Ranger 2, ook dat was 2020.
De beste video-essays van 2020
Vaste lezers van deze nieuwsbrief weten dat ik een fan ben van video-essays en daar regelmatig hier mooie voorbeelden van laat zien. Het Britse filmblad Sight & Sound vroeg aan een groot aantal filmprofessionals naar de meest interessante video-essays van 2020. Om lekker lang in te grasduinen!
Video-montage: de beste films van 2020
Elk jaar kun je op YouTube talloze montages van het afgelopen filmjaar vinden. Maar onderstaande video is wel een bijzondere variant ervan. In deze mashup zien we films van het afgelopen jaar, aan elkaar geregen door fragmenten waarin de personages de filmtitel uitspreken. Erg fijn gedaan!
The Best Films of 2020 – A Video Montage
The Best Films of 2020 – A Video Montage
Vond je deze editie leuk?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam