Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 112: Privébioscoop op verlaten Zweeds eiland | Oorlogstaal van Egyptische bioscoopbond aan Netflix | Mindfuck easter egg in 'Tenet'

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 112: Privébioscoop op verlaten Zweeds eiland | Oorlogstaal van Egyptische bioscoopbond aan Netflix | Mindfuck easter egg in 'Tenet'
Door Nico van den Berg • Editie #112 • Bekijk online
Op de officiële releaselijst voor de bioscoop staan, terwijl ik dit nu maandagavond tik, nog optimistisch een hele bak films voor 21 januari ingepland. Maar het komt voor niemand als een verrassing dat de lockdown zo goed als zeker nog met minimaal drie weken wordt verlengd en dat van een bioscoopbezoek voorlopig geen sprake kan zijn. Ook het International Film Festival Rotterdam zal in de eerste week van februari volledig online moeten gaan.
Om toch wat buiten de bekende Hollywood filmbubbel te komen, heb ik voor deze nieuwsbrief een wat meer wereldse bril opgezet, want filmnieuws is in alle uithoeken te vinden. Een fijne filmweek en tot de volgende nieuwsbrief!
***********
In deze Filmnieuwsbrief bericht ik op onafhankelijke wijze over de film en bioscoopsector. Dat kan ik niet zonder jullie steun! Meer weten over hoe je me ook in 2021 met een kleine óf wat grotere donatie kunt ondersteunen? Check dan mijn website: 
Alvast bedankt!
**********

Video-essay: een ode aan de bioscoop - via de cinema
Het is niet gebruikelijk dat ik mijn nieuwsbrief begin met een videocompilatie, zeker als die al wat ouder is. Toch is deze door het onderwerp actueler dan ooit, en het houdt de moed erin voor de echte filmliefhebber.
Onder de titel Movies in movies: A montage brengt deze compilatie een ode aan de bioscoop, aan de hand van speelfilmfragmenten die allemaal draaien rond de bijzonder ervaring van het zien van een film op het grote witte doek samen met een enthousiast bioscooppubliek. Om even te voelen wat we nu nog langer moeten missen. Kortom: een mooie ode aan cinema door cinema zelf.
Movies in movies: A montage
Movies in movies: A montage
Eigenzinnige arthousedistributeur Contact Film stopt door coronacrisis
Filmdistributeur Contact Film heeft er na dertig jaar noodgedwongen het bijltje bij neer moeten gooien. Het bedrijf dat zich vooral richtte op de uitbreng van de kunstzinnige film zat al langer in zwaar weer, maar heeft nu het finale zetje gekregen. Daarmee is een einde gekomen aan een distributeur die bijzondere films van Alexander Sokurov, Tony Gatlif, Rithy Panh en Miguel Gomes bij een filmtheaterpubliek bracht.
In een interview een paar jaar geleden hield Gerard Huisman, directeur van Contact Film nog een prachtig pleidooi voor zijn films:
De vooringenomenheid bij de theaters is een verschrikking. Een jonge generatie programmeurs die zijn klassiekers niet kent, niet genoeg ziet, zich niet openstelt. Voor wie film puur een middel is om geld te verdienen, en niet een kunstvorm. Dat vind ik misschien wel het belangrijkste punt dat ik wil maken, de onderwaardering van film als kunstvorm.
Als eigenzinnige stem zal Contact Film zeker worden gemist in het Nederlandse filmlandschap.
Op een onbewoond eiland films kijken? Het kan in Zweden!
In deze tijden van lockdown is het laatste wat de meesten nu zouden willen op een volkomen geïsoleerde plek zitten, zonder vrienden of smartphone. Toch is dit een intrigerend initiatief van het Göteborg Film Festival. Je kunt je als filmliefhebber namelijk opgeven voor een eenzaam verblijf op een verlaten eiland, waar je - voorzien van genoeg eten en drinken - een week lang in volkomen isolement zestig (!) films kan kijken, ofwel het complete aanbod van het festival. Als je dat te eng vindt, dan is er ook nog de mogelijkheid om in een grote bioscoop een week lang helemaal alleen films te kijken.
Het filmfestival heeft in elk geval een pakkende filmische trailer gemaakt om deze eilandervaring te promoten. Ideetje voor het komende International Film Festival Rotterdam?
The Isolated Cinema
The Isolated Cinema
Bioscopen in Pakistan op rand van afgrond
Dat bioscopen en filmtheaters het overal ter wereld lastig hebben, is wel duidelijk. Maar de situatie in Pakistan kan bijna niet beroerder. De bioscopen daar hebben het al een paar jaar zeer moeilijk, omdat ze van de Pakistaanse overheid vanwege oplaaiende conflicten met India geen Bollywoodfilms meer mogen vertonen. Terwijl de eigen productie al jarenlang stagneert, lijkt covid-19 de bioscopen de finale nekslag te geven, nu ook staatssteun uitblijft. Dat zet de Nederlandse situatie even in wat perspectief…
Egyptische bioscopen verklaren oorlog aan streaming platforms
De Egyptische bioscoopbond is op oorlogspad. Niet tegen piraterij, maar tegen legale streaming platforms als Netflix en het Arabische Shahid.net. De bioscooporganisatie verbiedt zijn leden om films te draaien die eerder al op streaming platforms te zien zijn geweest. Zelfs nu tijdens de coronacrisis films alleen online kunnen worden vertoond, houdt de bond voet bij stuk. De in Egypte beroemde actrice Yousra gaf eind vorig jaar juist een warm pleidooi voor streaming platforms, ook omdat een aantal Egyptische films door de lockdown niet in de zalen konden draaien.
Lees vooral het hele stuk om een mooi inzicht te krijgen in de Egyptische bioscoopwereld.
Kijktip: de rijke geschiedenis van drive-in bioscopen in Kenia
Afgelopen jaar hebben we het in Nederland lang gehad over de wederopstanding van de drive-on bioscoop. Deze bleek trouwens van korte duur te zijn, op een paar curieuze evenementen van onder meer Martin Koolhoven na.
Een land waar al heel lang een rijke traditie van drive-in bioscopen bestaat, is… Kenia. Onderstaande video geeft een leuke geschiedenisles over dit fenomeen. En alleen al het heerlijke Afrikaanse eten dat je er kunt krijgen zou een reden zijn om hiervoor naar Kenia te gaan. Nu eerst nog mijn rijbewijs halen ;)
Drive-in Cinema in Nairobi
Drive-in Cinema in Nairobi
Actrice Mary Twala: koningin van de Afrikaanse cinema - maar onbekend in het westen
In mijn bookmarks stond nog een wat ouder stuk van The Guardian over Mary Twala. Ik kende haar niet, maar volgens de necrologie was het de ‘queen of African cinema’. Ze werd vorig jaar zomer door Beyoncé’s Black Is King aan een wereldpubliek voorgesteld, maar ze mocht dit niet meer meemaken. Vlak voor de release overleed ze op 80-jarige leeftijd.
In Nederland heeft alleen Trouw aandacht aan haar overlijden geschonken, maar verder was het oorverdovend stil. Zelfs op de onvolprezen necrologiefilmwebsite hetschimmenrijk.nl van Hans Beerekamp vond ik haar naam niet, terwijl ze toch een indrukwekkende filmcarrière in Zuid-Afrika heeft gehad.
Goed om te beseffen hoe vreemd het is dat je soms de miniemste bijrol in een Amerikaanse film herkent, maar niet een ster van het Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse continent.
Christopher Nolan stopt bijzondere easter egg in 'Tenet'
Tot slot toch nog wat Hollywood, maar dan wel op zijn Christopher Nolans. Dat hij ervan houdt om met tijd te spelen, is wel bekend. Denk bijvoorbeeld aan Memento waar de tijd terugloopt. Iemand op Twitter heeft nu ontdekt dat als je Nolans Tenet omgekeerd afspeelt en je dit naast een gewone versie legt er een bijzondere overlap te zien is.
Marcelo Pico 2021
Here's a cool thing about Tenet. If you play the movie backwards and forwards from beginning to end simultaneously the two separate action scenes at the first turnstile overlap. Nolan and editor Jennifer Lame made a hell of an editorial masterwork here, if you ask me https://t.co/TUq4XREw5w
Vond je deze editie leuk?
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam