Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 113: Micro-bioscoop nu ook in Nederland | Netflix restaureert meesterwerk uit 1927 | Iraanse bioscopen met anti-film uit de lockdown

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 113: Micro-bioscoop nu ook in Nederland | Netflix restaureert meesterwerk uit 1927 | Iraanse bioscopen met anti-film uit de lockdown
Door Nico van den Berg • Editie #113 • Bekijk online
Goedemorgen!
Terwijl de lockdown-dagen zich voortslepen, draait het filmnieuws gewoon door, al is de stroom uit Hollywood wel wat droger dan normaal. Hopelijk heb ik voor jullie weer wat fijne krenten uit de nieuwspap gevist voor deze 113e editie. Eerst kort wat ik verder zelf nog schreef:
Een fijne filmweek en tot de volgende nieuwsbrief!
***********
In deze Filmnieuwsbrief bericht ik op onafhankelijke wijze over de film en bioscoopsector. Dat kan ik niet zonder jullie steun! Meer weten over hoe je me ook in 2021 met een kleine óf wat grotere donatie kunt ondersteunen? Check dan mijn website. Alvast bedankt!
**********

Micro-bioscoop nu ook in Nederland: Wijk bij Duurstede heeft de primeur
Het begrip ‘micro-cinema’ is in China al een bekend fenomeen. Deze moderne variant van een privé-bioscoop heeft nu ook de oversteek naar Nederland gemaakt. Wijk bij Duurstede heeft de primeur voor The (Any)Thing. Geen idee waarom het zo heet, maar achter dit concept zit één van de oprichters van het succesvolle Pathé Thuis, dus dat za; best aardig gaan lopen. RTL Nieuws had er een uitgebreid video-item over. Al weet ik niet of oud-roze wel hip en huiselijk genoeg is…
Op de site van Criterion kwam ik ook nog een aardig stuk tegen met als titel Love Live the Microcinema. Dit gaat alleen niet over de Wijk bij Duurstede-variant van daarnet, maar beschrijft vooral op hoeveel andere manieren dan de bioscoop of het filmtheater films een publiek kunnen bereiken.
Netflix pakt uit met tientallen nieuwe films - en restaureert een klassieker uit 1927
Dat Netflix dit jaar ruim 70 nieuwe films uitbrengt, heeft de meeste media wel gehaald. Op Forbes bijvoorbeeld wordt een groot aantal ervan al uitgebreid besproken. Minder bekend is dat Netflix de bijzondere restauratie van de klassieker Napoléon (1927) van Abel Gance gaat ondersteunen en uitbrengen in de oorspronkelijke 7-uur durende versie, samen met de Cinemateque Francaise.
Notebook
La Cinémathèque Française (@cinemathequefr) will partner with @LeCNC and Netflix on a new restoration of Abel Gance's seven-hour 1927 epic NAPOLÉON, to be finished and ready to screen by the close of 2021. https://t.co/pf8sVvAmd3 https://t.co/AeSnQQiXXZ
AD filmjournalist Ab Zagt geeft afscheidsinterview in podcast
Na bijna een eeuwigheid dé filmman voor het AD te zijn geweest, neemt Ab Zagt nu afscheid van de filmjournalistiek en van zijn krant. Met de pensionering van Zagt verdwijnt de laatste van een generatie filmcritici (denk aan Peter van Bueren, Hans Beerekamp, Pieter van Lierop, Ab van Ieperen) die voor veel wat oudere filmliefhebbers bepalend is geweest voor hun filmliefde.
Als onderdeel van de Ketelhuis Podcast maakte Volkskrant filmjournalist Floortje Smit een tweeluik (deel 1 en deel 2) waarin Ab Zagt uitgebreid terugblikt op zijn journalistieke loopbaan, en natuurlijk op iedereen die hij tegen zich in het harnas wist te jagen. Luistertip!
Iraanse bioscopen heropenen met slechtste Iraanse film van het jaar
Na maandenlang dicht te zijn geweest, zijn recent de bioscopen in Iran weer heropend. Een opmerkelijke Iraanse debuutfilm had de eer om als openingsfilm te dienen, met als vertaalde titel: Watching This Movie Is a Crime. De film gaat over een gelovige man en zijn zwangere vrouw die door een dronken man zo wordt geschopt dat ze een miskraam krijgt.
Maar opmerkelijker dan het verhaal is de prijs die de film vorig jaar op een Iraans filmfestival al kreeg: dat van slechtste Iraanse film. Lekkere heropeningsfilm dus. Doel van die prijs is trouwens om zo een voorbeeld te stellen hoe je niet films moet maken.
Dit zijn de duurste filmscènes die sneuvelden bij de eindmontage
We hebben het vaak genoeg over wat de duurste films aller tijden zijn. Maar er zijn ook genoeg scènes die een godsvermogen hebben gekost, maar na het draaien toch de eindmontage niet haalden. Op de website Looper is een lijstje te vinden met een aantal mooi voorbeelden hiervan.
Een video-essay over het maken van ... een video-essay
Elke week laat ik in deze nieuwsbrief wel een interessant video-essay zien, over een film, een genre of een acteur. Deze keer wat anders: een video-essay over het maken van een video-essay. Luís Azevedo, een van de beste video-essayisten van dit moment, laat zien hoe hij zo'n video voorbereidt en in elkaar zet.
No, in My Room | A desktop documentary on the making of a video essay
No, in My Room | A desktop documentary on the making of a video essay
FAKE NEWS? Trumps biopic in de kiem gesmoord
Nu Donald Trump het Witte Huis bijna uit moet, viel me onderstaande tweet op, met een flyer uit 1998 ter promotie van de film TRUMP: The True Story Of The World’s Most Flamboyant Mega-Mogul. Geen regisseur te bekennen, alleen een producent van B-films. Ik had trouwens nog nooit van Pan Am Pictures gehoord ;)
Clare Binns
Chucking out an old Hollywood Reporter I found cannes 1998 and this was in it- did it get made? Pan am pictures https://t.co/PQzdd1UUoF
Vond je deze editie leuk?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam