De Filmnieuwsbrief

Door Nico van den Berg

Filmnieuwsbrief 116: 'Popcorngate' in Canada | Frankrijk blijft bioscopen bouwen | Vrouwen vs Hollywood

#116・
394

abonnees

146

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat De Filmnieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 116: 'Popcorngate' in Canada | Frankrijk blijft bioscopen bouwen | Vrouwen vs Hollywood
Door Nico van den Berg • Editie #116 • Bekijk online
Met al die avonden verplicht binnen zitten, ben je op een gegeven moment wel klaar met het vanaf de bank kijken naar de zoveelste film of serie. Het niet met vrienden tot laat wat kunnen ouwehoeren of juist een scherpe discussie hebben, voelt als een steeds groter gemis. Het is dan niet toevallig dat de (relatief) nieuwe social media app Clubhouse ook in Nederland aan een enorme opmars bezig is. En ook voor filmliefhebbers is de app een fijne aanvulling op het huidige geïsoleerde bestaan. Maandagavond zat ik zo ineens 1,5 uur met een leuke groep mensen over het werk van Rob Houwer te praten, over de meest traumatische bioscoopervaringen en over de beste date-films. Met dank aan Marloes den Hoed van LantarenVenster die deze terugkerende room onder de naam Alle Cinefielen verzamelen een paar weken geleden is gestart. De volgende is donderdag 25 februari. Sluit je vooral aan zou ik zeggen (wel iPhone only, ik heb nog een paar invites). Het maakt de stille avonden een stuk leuker nu.
De meeste rooms over films en series zijn uiteraard in het Engels, al zijn er nog een paar terugkerende in het Nederlands. De MovieSquad room is daar één van, maar ook de Mocro Maffia room, waar afgelopen weekend zo'n duizend (!) mensen luisterden naar wat hoofdrolspelers als Achmed Akkabi over de nieuwe aflevering te zeggen hadden.
Ook om te luisteren is de uitgebreide podcast die ik voor het Ketelhuis maakte over Nederlandse VOD-diensten, waaronder Picl, CineMember en Eye Player. En filmjournalisten Bor Beekman en Coen van Zwol doen een poging het toekomstige film- en bioscooplandschap te voorspellen. Luister hier naar de podcast.
Genoeg geschreven over gepraat, nu tijd voor wat leesvoer!
In deze Filmnieuwsbrief bericht ik over de film- en bioscoopsector in de volle breedte. Dat kan ik alleen niet zonder jullie support. Meer weten over hoe je me met een donatie kunt ondersteunen? Check dan onderstaande link. Alvast bedankt!

Bioscoopheropeningen in zicht - maar wel zonder popcorn
Bioscopen en filmtheaters hebben in Nederland nog geen enkel perspectief voor heropening. In Engeland maakte premier Johnson maandag bekend dat - als alles meezit - bioscopen vanaf 17 mei weer open mogen. En in New York openen waarschijnlijk op 5 maart bioscopen weer hun deuren, na bijna een jaar dicht te zijn geweest. Symbolisch van grote waarde voor de Amerikaanse bioscoopmarkt.
Ondertussen mogen bioscopen in het Canadese Quebec eind deze week weer open, op voorwaarde dat ze geen popcorn en andere snacks verkopen. Er is inmiddels een hele rel door ontstaan dat in de Canadese media al ‘popcorngate’ is gaan heten. Terwijl de zalen juist open werden gegooid om kinderen afleiding te geven. En zie die die maar eens zonder eten en drinken stil te houden tijdens de film.
Regisseurs spreken zich uit 1: Zach Snyder neemt wraak
Zach Snyder voelde zich door Warner als grof vuil behandeld toen zijn versie van Justice League een paar jaar geleden door de Amerikaanse studio ijskoud opzij werd geschoven. Snyder nam na het conflict met Warner wel zijn voorlopige versie van de film mee op zijn laptop. Vier uur lang in zwartwit, zonder special effects. Vanity Fair maakt nu, samen met Snyder zelf, een reconstructie van dit bizarre staaltje machtsdenken vanuit Warner.
Maar er zit een happy end aan. De door Warner uitgebrachte versie van Justice League deed het minder dan verwacht. En op 18 maart brengt HBO wereldwijd de door Snyder geautoriseerde versie van de film uit. Justice at last.
Regisseurs spreken zich uit 2: Martin Scorsese eert Fellini
Het essay dat Martin Scorsese voor het Amerikaanse blad Harpers schreef, is al vaak gedeeld, maar omdat het zo'n fijn stuk is, wilde ik het toch niet ongemerkt voorbij laten gaan, alleen al vanwege de intro:
The art of cinema is being systematically devalued, sidelined, demeaned, and reduced to its lowest common denominator, “content.” (…) At this point, we can’t take anything for granted. We can’t depend on the movie business, such as it is, to take care of cinema. 
Aan de hand van het werk van Federico Fellini houdt Scorsese een warm pleidooi voor film als kunst én voor het breed beschikbaar stellen van klassiekers uit de cinema. In deze tijd waarin films als handelswaar van het ene naar het andere VOD-platform worden gesleept is dit een pleidooi dat niet vaak genoeg gehouden kan worden.
[Essay] Il Maestro, By Martin Scorsese | Harper's Magazine
En als het essay je filmhonger heeft gestimuleerd, kun je op onderstaande Letterboxd-lijst alle door Scorsese genoemde titels vinden. Voorlopig duurt die lockdown toch nog een tijd…
Filmliefde in Frankrijk 1: relaxen in filmhotel Paradiso
Over filmliefde gesproken: in Parijs opent binnenkort het eerste filmhotel. Initiatiefnemers zijn de broers Karmitz, oprichters van de bioscoopketen MK2. Met schermen in de kamers van drie meter breed, en in de zomer openluchtvertoningen op het dakterras van het hotel hoef je bijna Parijs zelf niet meer in.
Filmliefde in Frankrijk 2: bioscopen bijbouwen in crisistijd
Over Frankrijk gesproken: daar blijven ze nog steeds bioscopen bijbouwen. Vorig jaar werden er 22 complexen opgeleverd - ik durf het woord ‘geopend’ nu niet te gebruiken. En er komen er meer aan. Als dat geen vertrouwen in de toekomst is…
France still building cinemas in the middle of a pandemic | France 24
Prachtverzameling Charlie Chaplin retro filmposters
Op MUBI weer een erg fijne collectie filmposters van de hand van grafisch ontwerper Léo Kouper, die onlangs op 94-jarige leeftijd overleed. In de jaren ‘50, '60 en '70 maakte hij nieuwe posters voor oude Charlie Chaplin-films. Ik werd er meteen ongelooflijk blij van toen ik ze allemaal bij elkaar op de website zag. Stuk voor stuk pareltjes.
Vrouwen in cinema 1: de podcast
Mark Kermode is niet weg te slaan uit de Britse media, met zijn stukken in de Observer, zijn populaire radioshow bij de BBC en zijn eigen podcast. Vooral die laatste is vaak erg interessant. Recent had hij journalist Helen O'Hare te gast om over haar boek Women vs Hollywood te praten. Een mooi gesprek over de verborgen geschiedenis van vrouwen in de stille film, de toekomst en de rol van filmkritiek.
Vrouwen in cinema 2: het video-essay
Aansluitend op de podcast zag ik een mooi video-essay van Luís Azevedo dat hij maakte over films van vrouwelijke filmmakers die vorig jaar uitkwamen​, waaronder Promising Young Women van Emerald Fennell, The Assistant​ van Kitty Green en Miss Juneteenth​ van Channing Godfrey Peoples.
Op de serie van Mark Cousins, Women Make Film, die Eye vorig jaar zou uitbrengen, moeten we nog even wachten.
Women in Film 2020 – A Celebration of Female Directors
Women in Film 2020 – A Celebration of Female Directors
Vond je deze editie leuk?
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam