Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 121: Special over bioscoopliefde

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 121: Special over bioscoopliefde
Door Nico van den Berg • Editie #121 • Bekijk online
Na een Paasweekend waarin het zelfs sneeuwde (“een perfect bioscoopweekend” volgens enkele cynische twitteraars) blijft het afwachten wat de komende weken ons gaan brengen. In elk geval zorgen de net heropende bioscopen in New York en Los Angeles voor een “pandemic opening weekend”. Zo noemde Variety in elk geval de box office die door Godzilla vs. Kong een flinke boost kreeg. De blockbuster draaide in meer dan drieduizend Amerikaanse bioscopen, het grootste aantal sinds het begin van de pandemie. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst, ook voor de Europese bioscopen. Al zitten bioscopen voorlopig niet bij de testpilots in Nederland.
In deze 121e Filmnieuwsbrief daarom veel (veelal) positief nieuws over bioscopen buiten onze eigen grenzen. Inclusief een vleugje Sovjet-nostalgie.
Een fijne filmweek!
*****
Wil je mijn Filmnieuwsbrief mogelijk blijven maken met een donatie naar keuze? Check dan mijn website: https://www.nicovandenberg.net/support. Alvast bedankt!

Verloren gewaande Russische 'Lord of the Rings' duikt onverwacht op
Het valt net buiten deze bioscoopspecial, maar het is te mooi om te laten liggen. Begin jaren ‘90 kwam tijdens de laatste dagen van het bestaan van de Sovjet-Unie een curieuze tv-film uit: Khraniteli, gebaseerd op Tolkiens The Fellowship of the Ring. Peter Jackson zou hier pas zo'n tien jaar later mee aan de slag gaan, maar de wat knullige sets en de primitieve Russische 'green-screens’ zijn eigenlijk veel leuker om naar te kijken dat de indrukwekkende maar gepolijste Hollywood-marathon, ofwel de eeuwig durende LOTR-trilogie.
Lang was de Sovjet-productie verloren gewaand, tot hij recent opdook op YouTube. “It is as absurd and monstrous as it is divine and magnificent" aldus een stuk in de Guardian.
De Russische LOTR-versie is op YouTube in zijn geheel te bekijken, hier deel 1 en hier deel 2. Een heerlijk voorproefje vind je hieronder.
Soviet-era adaptation of The Lord of the Rings surfaces after 30 years
Soviet-era adaptation of The Lord of the Rings surfaces after 30 years
Moskou's oudste bioscoop heropent als herboren
In deze tijd waarin veel nieuwe bioscopen meer op donkere dozen lijken met een uitstraling van een gemiddeld bedrijventerrein, is het fijn om te lezen dat een van de oudste nog in werking zijnde bioscopen in Europa compleet in oude staat is teruggebracht, en tegelijk is voorzien van de nieuwste techniek. Het gaat om The Art Theater (Khudozhestvenny) in Moskou waar in de grote zaal in 1925 Sergei Eisensteins Battleship Potemkin in première ging. Een heerlijk nostalgische plek om films te ervaren.
Chinese overheid verplicht bioscopen propagandafilms te draaien
Chinese bioscopen lijken steeds minder afhankelijk te worden van Amerikaanse blockbusters. Chinese films doen het steeds beter in eigen land, waar inmiddels meer dan 75.000 bioscoopzalen zijn. Meer dan in welk land dan ook. Ideaal voor de Chinese overheid om dit als etalage te gebruiken voor de viering van het honderdjarig bewind van de communistische partij. Dat gebeurt met het verplichten van alle bioscopen om twee keer per week propagandafilms ter meerdere eer en glorie van de partij en het moederland te vertonen. Het publiek mag ook de zaal niet uit. Lekker dan…
Valt het doek voor indie-bioscoopketen Alamo Drafthouse?
De Amerikaanse indie-bioscoopketen Alamo Drafthouse was lang de favoriete plek van veel Amerikaanse filmliefhebbers. Je smartphone tijdens een film gebruiken? Meteen de zaal uit. Mooie complexen met goed eten in plaats van chemische popcorn. En een bijzondere mix van films. Maar corona drong de succesvolle keten in een faillissement. Variety schreef er een goed gedegen verhaal over.
... of vecht Alamo-baas Tim League zich weer terug in bioscoopland?
Ondertussen blijft Alamo-baas Tim League optimistisch over een tweede leven voor zijn geliefde bioscoopketen, zo zegt hij in een podcast. Het zou mij niets verbazen als hij daarin ook nog gelijk gaat krijgen.
Filmposters met mondmasker als kunstproject in dichte bioscoop
Op het eerste gezicht lijken het gewone filmposters, totdat je de mondmaskers ziet. Ze zijn gemaakt door een Amerikaanse kunstenaar die ze ophing aan de gevel van de iconische Grand Lake Theater bioscoop in Oakland, vlakbij San Francisco. De nieuwssite SF Gate zocht het verhaal achter deze fake filmposters uit.
Waarom de vloerbedekking in jaren '90 bioscopen zo psychedelisch was
Ooit afgevraagd waarom op interieurfoto’s van bioscopen uit de jaren ‘90 de vloerbedekking in foyers en in de zalen zo psychedelisch gekleurd was? Website A24 geeft het - smerige - antwoord
Bioscopen zijn booming in Saoedi-Arabië
Ondertussen timmert in Saoedi-Arabië de nationale bioscoopketen MUVI aardig aan de weg. In het ultrastreng gelovige land waar film tot voor kort als duivels werd gezien, investeert een Saoedische keten omgerekend een kleine 200 miljoen euro voor de bouw van honderden nieuwe filmzalen. Buitenlandse ketens als AMC die er ook actief zijn, krijgen het nog knap moeilijk.
Tachtig films die de bioscoopmagie tot leven brengen
Om uit te kijken naar het moment dat bioscopen hun deuren weer kunnen openen, verzamelde het Britse filmblad Sight & Sound maar liefst 80 films die ons weer nostalgisch de bioscoop in brengen. Om heimwee van te krijgen als je deze films thuis op je tv aan het streamen bent…
Video-essay: de transformatie van Anthony Hopkins
We mogen Anthony Hopkins toch wel een van de grootste acteurs op het witte doek noemen. Omdat de Nederlandse bioscooprelease van zijn nieuwste film The Father nog even op zich laat wachten, is hier 54 jaar, 28 films, 1 tv show en 5 minuten uit het leven van Sir Anthony Hopkins.
The Transformation of Anthony Hopkins
The Transformation of Anthony Hopkins
Vond je deze editie leuk?
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam