Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 125: IFFR wil toegangstesten inzetten | Tuschinski geëerd met monument en straatnaam | Belgische staat steunt nieuw filmblad

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 125: IFFR wil toegangstesten inzetten | Tuschinski geëerd met monument en straatnaam | Belgische staat steunt nieuw filmblad
Door Nico van den Berg • Editie #125 • Bekijk online
Met de versoepelingen lijkt het nu eindelijk langzaam maar zeker de goede kant op te gaan. En in steeds meer landen gaan ook de bioscopen weer open. Bij ons moeten bioscopen en filmtheaters nog wachten tot 9 juni - als het allemaal mee blijft zitten tenminste. Want dat het zelfs in deze tijd van vaccinatie-optimisme ook nog tegen kan zitten, is te zien in Japan en Taiwan. Daar worden vanwege sterk oplopende besmettingscijfers bioscopen juist weer gesloten.
Ondertussen las ik ook dat in België er op de eerste bioscoopdag in juni maar liefst 35 films in première gaan. En in Frankrijk zijn er maar liefst 45 (!) bioscooppremières in de eerste week. Dat klinkt als een ontsporing die zich voor je ogen voltrekt…
Een fijne filmweek en tot de volgende Filmnieuwsbrief!

IFFR wil toegangstesten inzetten in Rotterdamse bioscopen - maar de bioscoopbond is tegen
Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft dit jaar niet heel veel geluk, en dat nog wel in hun 50ste jubileumjaar. Ze hadden speciaal hun feestweek begin juni gepland, met het idee dat dan de bioscopen wel weer open zouden zijn. Maar dat liep natuurlijk even anders. Terwijl de Primark en Ikea open zijn, hebben musea en filmtheaters het nakijken. Daar gaat ons feestje, moeten ze in Rotterdam verzucht hebben. De IFFR juni-editie loopt van 2 t/m 6 juni, terwijl bioscopen op zijn vroegst pas 9 juni weer open mogen.
Nu is net door de Tweede Kamer een wet aangenomen die toegang tot bepaalde nu nog gesloten sectoren mogelijk moet maken als je een negatief testbewijs kan laten zien. Waarschijnlijk gaat de Eerste Kamer op 25 mei akkoord, waarna de wet niet lang daarna in kan gaan.
De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) zegt al weken niets te zien in een test-voor-toegang systeem en wijst de nieuwe wet dan ook fel af. Het bioscoopfront leek gesloten, tot dinsdag het IFFR bekendmaakte toch films in bioscoopzalen te willen vertonen. Een IFFR perswoordvoerder liet me dinsdagmiddag weten dat dit met de door de NVBF zo verfoeide sneltesten gaat gebeuren:
Er ligt een wetsvoorstel ter goedkeuring bij de Eerste Kamer die de mogelijkheid biedt om sneltesten te doen bij het bezoek aan een bioscoop. Het besluit hierover wordt op 25 mei genomen. IFFR staat klaar om bij een positief besluit de films in de Rotterdamse bioscopen te draaien.
Zonder stokje in je neus dus geen IFFR-kaartje voor bijvoorbeeld KINO. Benieuwd wat IFFR-oprichter Huub Bals hiervan gevonden zou hebben…
Tuschinski krijgt monument in Rotterdam - nu nog een weldoener gezocht
Ik blijf even in Rotterdam, vanwege een eerbetoon aan Tuschinski. Iedereen kent wel het Tuschinski Theater in Amsterdam, een van de mooiste bioscopen van de wereld. Maar dat oprichter Abraham Tuschinski zijn bioscoopimperium in Rotterdam begon, dat weet niet iedereen. Zijn theaters daar zijn immers door de Duitse bommenregen in mei 1940 verwoest, waarna alleen zijn Amsterdamse kroonjuweel overbleef. Tuschinski zelf - hij was Joods - werd in 1942 door Duitsers uit zijn huis aan de Rochussenstraat in Rotterdam gehaald en kort erna vermoord in Auschwitz. Vlak voor zijn woning vind je nog een struikelsteen om hem te herdenken.
Nu is er sinds kort in de nieuwe Rotterdamse wijk Little C (Coolhaven) een plek naar de bioscooppionier genoemd - de Tuschinskistraat - op een steenworp afstand van de Rochussenstraat. Daarnaast krijgt Little C ook een Tuschinskipark, met daarin een monument ter ere van Tuschinski, zo vertelde de initiatiefnemer op RTV Rijnmond. Er is alleen nog €50.000 nodig. Weldoeners kunnen zich melden.
Er is nog een mooie aanleiding voor het eerbetoon aan Tuschinski. Dit najaar, op 28 oktober, viert het Amsterdamse Tuschinski Theater maar liefst het 100-jarig bestaan. Hopelijk kan dat met een volle zaal worden gevierd.
Er wordt weer flink gefuseerd en gekocht in Hollywood
Na ruim een jaar coronastilte rommelt weer in de VS rond overnames en fusies. Zo schijnt Amazon bezig te zijn om filmstudio MGM te kopen om zo hun VOD-kanaal Prime van flink wat eigen content te kunnen voorzien. Maar totdat dat rond is, was het grootste nieuws de fusie tussen WarnerMedia en Discovery, inclusief HBO Max. Het haalde zelfs de NOS. Vulture deed alvast een schot voor de boeg over wat er nu verder gaat gebeuren. Vast staat dat het een enorme grote speler gaat worden en dat HBO Max nu echt internationaal gaat. Al zou ik niet te vroeg juichen wat het aanbod hier betreft.
Filmtheaters krijgen met restauraties hun oude glans weer terug
Juist in deze tijd is het fijn om goed nieuws over historische bioscopen voorbij te zien komen. Zo is er in Berlijn een oud filmtheater na een mooie verbouwing in één keer in de 21e eeuw beland.
En in New York is een 5 jaar geleden afgebrande art-deco bioscoop weer prachtig in oude luister hersteld en nagebouwd. Dat wordt dus lekker een reisje Big Apple boeken ;)
Gezocht: nieuw Belgisch filmtijdschrift om filmliefde weer wat aan te wakkeren
Filmtijdschriften blijven het moeilijk houden, zeker nu alles rond film overal online te krijgen is. Het fijne Belgische blad Filmmagie heeft bijvoorbeeld zijn 65-jarig bestaan net niet gehaald. Nu stelt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), vergelijkbaar met het Nederlandse Filmfonds, voor om het geld, maar liefst €65.000, te besteden aan een nieuw, nog op te richten filmblad. En dat zou zomaar Humbug kunnen heten. Het Belgische De Standaard heeft een mooie reconstructie over de langzame teloorgang van dit ooit zo mooie filmblad.
De toekomst van de filmposter is... digitaal
Zit er nog toekomst in filmposters? Of wordt alles zo de digitale filmwereld ingeslingerd? Op Celluloid Junkie las ik een tof stuk over dit ooit zo iconische medium van ‘filmposter’, dat niet alleen volop in bioscopen te zien is, maar ook op menig studentenkamer diende als alternatief behang.
Indiase bioscooptycoon brengt coronahulp aan tienduizenden bioscoopmedewerkers
Een mooi gebaar in het nu door corona zo zwaar getroffen India. Een tycoon uit Bollywood heeft daar nu zijn goed gevulde portemonnee opengetrokken en is met een steunprogramma gekomen waarbij onder meer zo'n 30.000 bioscoopmedewerkers financiële ondersteuning krijgen. Dat dat geen overbodige luxe is, laat dit stuk wel zien.
Video: een vervallen bioscoop als tijdscapsule
Niets is - vind ik - zo romantisch en spannend als een verlaten en vervallen bioscoop. Op het urban exploring YouTube-kanaal The Proper People kun je een aantal van deze ontdekkingstochten in onder meer verlaten bioscopen volgen. Recent werd daar een mooie video aan toegevoegd van een totaal verlaten Amerikaanse multiplex van 14 (!) zalen uit de jaren ‘70 die in 2005 het loodje legde. De posters van Star Wars 3 hangen nog half gescheurd aan de muur…
Exploring an Abandoned Time Capsule Movie Theater
Exploring an Abandoned Time Capsule Movie Theater
Wil je mijn Filmnieuwsbrief mogelijk blijven maken met een donatie naar keuze? Check dan mijn website: https://www.nicovandenberg.net/support. Alvast bedankt!
Vond je deze editie leuk?
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam