In the Heights is de verfilming door
Crazy Rich Asians regisseur Jon M. Chu van de succesvolle off-Broadway musical uit 2007 over de New Yorkse wijk Washington Heights waar veel inwoners hun roots in de Dominicaanse Republiek, Cuba en Puerto Rico hebben liggen. Het had - na alle kritiek op de witte Amerikaanse filmwereld - een ode moeten zijn op de veelkleurigheid van New York en de hele Amerikaanse samenleving. En toegegeven, toen ik de film afgelopen vrijdag al in de bioscoop zag (de release hier is 1 juli) kwam ik ongelooflijk blij de zaal uit door de mengeling van zomerse energie en het aankaarten van sociale issues. Maar Lin-Manuel Miranda (die zowel de musical als de film ontwikkelde) is inmiddels in een
politiek-correct steekspel terecht gekomen na beschuldigingen van ‘colorism’ en het weglaten van Afro-Latino’s, ofwel Latino’s met een donkere huidskleur, in de film. Inmiddels heeft Miranda hier ook
excuses voor aangeboden: “
In trying to paint a mosaic of this community, we fell short. I’m truly sorry.”
Naast de bijval die Miranda kreeg voor zijn excuses, kwam er - uiteraard - kwamen anderen naar voren die juist het in hun ogen doorgeschoten politiek-correcte’ denken rond ‘colorism’ aan de kaak wilden stellen. Kortom: In the Heights werd meegesleurd in de sociaal-culturele maalstroom rond kleur, cancel culture en identiteit.
“That concept of art is verboten. The reason being, the only thing that matters to far too many influencers now is representation.”
Het stuk geeft een goed inzicht in het gepolariseerde klimaat rond (film)kunst in de VS en in steeds meer andere landen.