De Filmnieuwsbrief

Door Nico van den Berg

Filmnieuwsbrief 134: Nieuwe bioscoopsluiting dreigt | Amazon sluit deal met Afrikaanse filmstudio | Cementzakken popcorn voor Koreaanse filmliefhebber

#134・
394

abonnees

146

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat De Filmnieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 134: Nieuwe bioscoopsluiting dreigt | Amazon sluit deal met Afrikaanse filmstudio | Cementzakken popcorn voor Koreaanse filmliefhebber
Door Nico van den Berg • Editie #134 • Bekijk online
Aan de corona-ellende lijkt maar geen einde te komen. Wanneer je even dacht dat het rustig zou blijven, kondigt de volgende coronapersconferentie zich alweer aan. Het OMT heeft namelijk een harde lockdown geadviseerd, dus alles - op de bekende essentiële winkels na - een flinke tijd potdicht. Het weinige én veilige cultuuraanbod dat er nog is wordt hiermee onverschillig de nek omgedraaid. Ik houd mijn hart vast voor het nieuws dit weekend.
Ondertussen is in Denemarken vrijdag de sluiting van de hele cultuur- en vermaaksector aangekondigd (bioscopen, theaters, musea, pretparken). Bars en restaurants mogen daarentegen gewoon open blijven. Soms snap ik er helemaal niets meer van.
Ondertussen begeeft het IFFR zich op glad ijs door afgelopen week met grote stelligheid aan te kondigen dat het festival vanaf 26 januari in fysieke vorm door zal gaan. Ik hoop het uiteraard van harte, maar ik zou zelf die stelligheid niet aandurven, helemaal nu niet. In elk geval maakt de net bekend gemaakte IFFR openingsfilm, Along the Way van Mijke de Jong, wel erg nieuwsgierig. Eerder lanceerde het IFFR al een erg fijne 2022 campagnetrailer (grappig om te lezen dat deze analoog is gemaakt, dus zonder computereffecten).
Nog wat fijn nieuws: voor het eerst is er een Nederlandse animatiefilm geselecteerd voor de Berlinale: Knor van Mascha Halberstad. En de Bosnisch-Nederlandse film Quo Vadis, Aida werd die grote winnaar bij de European Film Awards. Toch wat mooie lichtpuntjes in deze tijd. En lees ook het fijne interview met de rasoptimist Geke Roelink, directeur van het jubilerende Filmhuis Den Haag: “Als mensen een goede film zien en goede gesprekken hebben, gaan ze de volgende dag niet rellen”.
Heb ondanks alles een mooie weekend en een fijne film(thuis)kijkweek!

Onderzoek: invloed streamers in Europa kan snel afnemen
In deze tijd waarin streamers als Netflix en - in mindere mate - Prime en Disney+ hun stempel op het nieuwe filmaanbod drukken, is het moeilijk voor te stellen dat de groei hiervan snel eindig is. Toch is dat wat een Brits onderzoek concludeert, vooral omdat het aantal abonnees in Europa weinig meer zal groeien en de streamers hier ook hun investeringen terug moeten verdienen. En er zijn meer interessante conclusies (streaming zal in de EU nooit zo groot worden als in de VS). Een interessant tegengeluid dus.
Ondertussen werd vrijdag wel bekend dat Netflix een creatieve overeenkomst met filmmaker Spike Lee heeft afgesloten.
Amazon kondigt grote samenwerking aan met Afrikaanse studio
De streamers mogen dan misschien in Europa redelijk verzadigd raken, in andere continenten liggen er nog volop mogelijkheden. Zo sloot Amazon voor Prime een eerste overeenkomst met een Afrikaanse studio in Nigeria, het land met een van de grootste filmindustrieën ter wereld (‘Nollywood’). Vorig jaar deed Netflix hetzelfde, alleen met een andere studio. The scrabble for Africa, ooit een term die sloeg op de kolonisatie van het continent, krijgt zo ineens een hele nieuwe betekenis.
Netflix begint met filmnieuwswebsites
Over Netflix gesproken: deze streaminggigant die bekend staat om alles te willen controleren en beïnvloeden, is recent met een aantal websites begonnen die artikelen en nieuws rond films en series van Netflix brengen. Daarbij spelen natuurlijk algoritmes van wat je zelf op Netflix bekijkt een grote rol in wat voor nieuws en artikelen je voorgeschoteld krijgt. Niets wordt bij Netflix aan het toeval overgelaten en alles blijft netjes in het eigen ecosysteem.
Bioscoop draait nu alleen nog maar om Spider-Man
Waar Spielbergs remake van West Side Story is geflopt in de bioscoop, is nu alle hoop gevestigd op de nieuwe Spider-Man-film No Way Home. En bij gebrek aan andere blockbusters nu bestormt de film alle bioscopen. In de meeste grote bioscopen waar dan ook in de VS of in Europa start elk half uur wel een nieuwe voorstelling. Ook in Nederland trouwens. En dat escapisme snap ik helemaal.
Venster op de verwoesting
Soms kan er in iets verschrikkelijks ook een soort schoonheid zitten. Zoals onderstaande foto van Reuters van een bioscoop met een weggeslagen achterkant in de Amerikaanse staat Kentucky, waar tornado’s een enorm spoor van dood en verderf achterlieten.
Reuters Pictures
Tornado devastation is seen from inside a cinema in Mayfield, Kentucky https://t.co/L8mXADcXHB 📷 Shawn Triplett https://t.co/TYv2pEQM6t
Wie interesseert zich nog voor de Golden Globes nominaties?
Aan de Golden Globes blijft een wrange nasmaak zitten, na de talloze schandalen de afgelopen jaren. De nominaties zijn net bekends gemaakt, met als grote favorieten The Power of the Dog en Belfast, met elk 7 nominaties. Maar nog altijd wil geen tv-zender zich wagen aan het uitzenden van de ceremonie.
Op NPO Radio 1 gaf filmjournalist Floortje Smit wat duiding bij dit nieuws en of de Golden Globes eigenlijk nog wel toekomst hebben (niet heel veel meer, lijkt me).
Cementzakken vol popcorn voor Koreaanse filmliefhebber
In Korea mag er vanwege corona voorlopig geen popcorn in de bioscoop worden verkocht. Daar heeft een grote bioscoopketen nu wat op gevonden: voor omgerekend nog geen tien euro krijg je een cementzak vol met popcorn thuis. Dit bevordert vooral het thuiskrijgen denk is, zo'n cementzak smokkel je niet heel makkelijk een bioscoop in.
Nieuw filmleven voor uniek 100-jaar oud New Yorks bioscooppaleis
Als je dacht dat Koninklijk Theater Tuschinski met stip de mooiste bioscoop ter wereld is, wacht maar tot je de overweldigende pracht en praal ziet van United Palace, een overweldigend gouden filmpaleis van 100 jaar oud in de New Yorkse wijk Washington Heighs. Lin-Manuel Miranda, schrijver en producent van de recente film In the Heights, is een van de drijvende krachten achter de nieuwe filmprogrammering. Vergaap je even aan het bioscoopinterieur waarvoor het woord weelderig nog tekort schiet.
Video: de nooit gemaakte film van Quentin Tarantino
Quentin Tarantino’s films zijn bijna allemaal iconische producties, van Reservoir Dogs tot Once Upon a Time in Hollywood. Maar er zijn ook talloze filmplannen die Tarantino nooit heeft uitgevoerd. Eén daarvan is The Vega Brothers, ofwel de terugkeer van Vic en Vincent Vega (Michael Madsen en John Travolta), die nu door Luís Azevedo is voorzien van een echte fake-trailer.
The Vega Brothers | Official Trailer (Quentin Tarantino)
The Vega Brothers | Official Trailer (Quentin Tarantino)
Vond je deze editie leuk?
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam