De Filmnieuwsbrief

Door Nico van den Berg

Filmnieuwsbrief 135: Belgische bioscopen in opstand | Filmjaar 2021 'uitzonderlijk goed' | Vader van de Nederlandse kinderfilm overleden

#135・
394

abonnees

146

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat De Filmnieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 135: Belgische bioscopen in opstand | Filmjaar 2021 'uitzonderlijk goed' | Vader van de Nederlandse kinderfilm overleden
Door Nico van den Berg • Editie #135 • Bekijk online
‘Het zijn vreemde tijden’ was dit jaar opnieuw het gevoel dat iedereen wel een keer moet hebben gedacht. Het blijft zoeken naar manieren om in deze donkere lockdowndagen wat verlichting te krijgen. Gelukkig is het aanbod op de streamingdiensten en VOD-platforms rijker dan ooit. Het lijkt erop dat er langzaam een nieuw evenwicht ontstaat tussen de traditionele filmvertoning en de (inmiddels al niet meer zo) nieuwe vertoningsplekken. Al zal het IFFR, dat zich nu gedwongen ziet om de 2022 editie eind januari helemaal online te houden, hier - terecht - anders over denken. En voor diegenen die de nieuwe Spider-Man film - die nu veel box office records verpulvert - wil zien, moet naar Duitsland afreizen.
Door een storing bij Revue - waar ik deze nieuwsbrief maak - heeft vorige week een flink deel van de abonnees de Filmnieuwsbrief niet heeft gekregen. Heb jij hem gemist? Lees Filmnieuwsbrief 134 hier dan terug.
Bij deze wil ik iedereen ontzettend bedanken voor jullie steun en feedback dit afgelopen jaar. Dit stimuleert me om ook in 2022 weer door te gaan. Wil je me steunen met een kleine kerstbijdrage? Check dan mijn supportpagina.
Volgende week is er nog een speciale eindejaarseditie van deze nieuwsbrief met daarin de beste Movie Mashups van filmjaar 2021. Voor nu wens ik jullie allemaal hele fijne kerstdagen!

Belgische bioscopen in opstand tegen coronabeleid
Glühwein heeft gewonnen van cultuur”. Deze uitspraak van de meest bekende viroloog van België, Marc Van Ranst, was niet alleen bij onzer zuiderburen groot nieuws, maar haalde ook hier de media. Vanaf zondag moeten alle bioscopen en theaters de deuren sluiten, terwijl de horeca en de kerstmarkten gewoon open mogen blijven zonder er 1,5 meter afstand te hoeven houden. Logisch dat de Belgische cultuursector, in navolging van Van Ranst, furieus reageert. In Brussel en Wallonië is er een groeiend aantal bioscopen dat heeft aangekondigd gewoon open te blijven. De Waalse minister van Cultuur heeft an gezegd hier geen sancties aan te verbinden. Dat kan een interessante situatie opleveren in het verdeelde federale België. In Vlaanderen lijken de bioscopen zich wat gedweeër op te stellen en is de Vlaamse minister van Cultuur in geen velden of wegen te bekennen.
Zitten de remakes in Hollywood op een dood spoor?
De bioscoopflop van Steven Spielbergs gelijknamige remake van de klassieker West Side Story heeft de afgelopen weken veel stof doen opwaaien. Ikzelf was ook weinig onder de indruk van de futloze en behoudzuchtige ‘nieuwe’ versie van Spielberg - ik kon me helemaal vinden in de column van Joyce Roodnat in NRC - maar betekent dit ook de creatieve dood van dit soort remakes in Hollywood? Kijk bijvoorbeeld ook naar de manier waarop Disney alles rond Marvel en Star Wars uitmelken en exploiteert. In de Guardian een interessant opiniestuk over wanneer het mis ging met de remakes en reboots.
Heeft de cinema nog toekomst? Spoiler: volgens deze filmmakers wel!
Het onvolprezen Britse filmblad Sight & Sound brengt in deze maand waarin vooral wordt teruggeblikt een serie interviews met de blik vooruit. Onder de noemer The Future of Film worden vier beeldbepalende filmmakers geïnterviewd over hun visie op de toekomst voor de cinema: Luca Guadagnino, Sofia Coppola, Chloé Zhao en Steve McQueen. Van die laatste komt een mooie conclusie over het belang van de bioscoop:
“It’s like going to a place of worship. You have to have hope because you can come back bloody disappointed. But there’s the hope that you might see something and experience something amazing.”
Amen.
Filmgoeroes voorspellen 2022: welke kant gaan Disney en Apple op?
Over vooruitkijken gesproken: filmvakblad Variety laat een aantal trendwatchers aan het woord over hun voorspellingen voor 2022. Zo gaat Apple een filmstudio kopen en breidt Disney+ uit met films gericht op volwassenen in plaats van gezinnen (ook hier te lezen als onderstaande link niet werkt).
'Vader van de Nederlandse kinderfilm' overleden
Henk van der Linden, de regisseur van tientallen kinderfilms, overleed afgelopen weekend op 96-jarige leeftijd. Zijn verfilmingen van Billie Turf, Sjors en Sjimmie en Dik Trom trokken jarenlang volle bioscoopzalen. Met zijn Rex Film Productie (klik hier voor een uitgebreid overzicht van de films) had hij volgens Bor Beekman een echt ‘kinderfilmimperium’. De laatste jaren kwam er steeds meer erkenning voor Van der Linden. Zo schreef vorig jaar André Waardenburg in NRC nog een mooi lang stuk over hem. En kijk hier ook naar een documentaire van L1 over zijn leven en werk (dank Hans Beerekamp voor deze tip).
Een ander filmlijstje: de beste Afrikaanse films van 2021
De afgelopen weken slaan de lijstjes je om de oren met de beste films van 2021. Voor het overgrote deel gaat het om Europese of Amerikaanse producties, hooguit nog aangevuld met films uit Azië. Maar de Afrikaanse cinema zul je in weinig lijstjes tegenkomen. Kijk daarom eens naar deze opsomming van beste Afrikaanse films van 2021, met onder meer The Gravedigger’s Wife als eerste Somalische Oscarinzending. Wat lastiger om te kunnen zien, maar wel goed om te volgen.
Filmcritici lovend over filmjaar 2021
In veel jaarlijstjes lees ik terug dat 2021 een erg sterk filmjaar was. Het Amerikaanse blad Time omschrijft het zo:
“If 2020 was a long, dark winter for movie lovers (…) 2021 has been the exuberant, celebratory spring. Not even just your regular, garden-variety spring, but a full-on Stravinsky-style spring.”
MUBI gaat dieper in op het sentiment onder filmjournalisten over waarom de films juist dit jaar zoveel indruk hebben gemaakt. Lag het aan de films zelf, of was er meer? Stonden we meer open om geprikkeld te worden? Interessant leesvoer voor filmliefhebbers!
De 25 mooiste bioscopen van Australië
In deze tijd van dichte bioscopen en regenachtig weer buiten verlang je des te meer naar fijne filmtheaters om heerlijk weggezakt in een droomwereld op te gaan. En daar hoort naast de film natuurlijk ook de bioscoop zelf bij. Vaak zie je in lijstjes de bekende namen voorbij komen, maar Australische bioscopen zitten daar vaak niet bij. Terwijl je hier kunt zien dat er echt waanzinnig mooie tussen zitten. Mijn favoriet: The Capitol in Melbourne.
Video-essay: een kille Kerst in de cinema
De laatste jaren worden er vooral op de streamingplatforms elk jaar bakken aan zoetsappige kerstfilms over ons uitgestort. Filmjournalist Rick de Gier noemt het in een artikel voor VPRO Cinema “het creatieve afvoerputje van de cinema”. Nu is er niets mis met wat escapisme in deze tijd, maar je zou daardoor bijna vergeten dat er ook films zijn die de kerstdagen als een benauwende periode neerzetten. In dit mooie video-essay, gemaakt door Michael Koresky en Casey Moore voor het Amerikaanse Criterion Channel, wordt aan de hand van de klassiekers Mon oncle Antoine, My Night at Maud’s en Un conte de Noël uitgelegd hoe kerst ook voor treurnis en kilheid kan zorgen. Vrolijk kerstfeest!
Blue Christmas -- An Original Video Essay
Blue Christmas -- An Original Video Essay
Vond je deze editie leuk?
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam