Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 136: Het filmjaar ontleed | De beste movie mashups van filmjaar 2021

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 136: Het filmjaar ontleed | De beste movie mashups van filmjaar 2021
Door Nico van den Berg • Editie #136 • Bekijk online
Het jaar 2021 eindigt net als 2020: met dichte bioscopen en onzekerheid over het nieuwe jaar. Ondertussen is in België de situatie nu behoorlijk chaotisch te noemen. Eerst bepaalde de politiek dat bioscopen en theaters dicht moesten, terwijl de horeca open mocht blijven. De Raad van State heeft deze regel nu teruggedraaid voor theaters, maar de politiek draait ook de sluiting van de bioscopen terug. De kleine bioscopen in Brussel waren uit verzet al opengebleven, en ketens als UGC en Kinepolis openen respectievelijk vandaag en 1 januari weer hun deuren. Filmliefhebbers kunnen er dus weer aan hun trekken komen.
Ondertussen is het afwachten wie in Nederland de nieuwe Minister van OCW en Staatssecretaris Cultuur en Media gaan worden, nu Van Engelshoven heeft gezegd niet door te gaan. In ieder geval werd net bekend dat D66 beide posten gaat bezetten. En dat geeft wat hoop. Kan de eerste daad dan het opengooien van de sector worden?
Ik blijf in elk geval optimistisch en hoop op een beter 2022. Een fijne jaarwisseling alvast!

De meest aangeklikte Filmnieuwsbrief-items van 2021
Het afgelopen jaar heb ik in deze nieuwsbrief zo'n 250 links met jullie gedeeld. Links naar nieuwsberichten, achtergrondartikelen, video-essays, tweets en meer. De links waar het meest op is geklikt, heb ik hieronder op een rij gezet. Om aan het eind van het jaar nog een keer te lezen en te bekijken ;)
Ketelhuis Podcast: Filmjaar 2021
Wat waren de bezoekcijfers van de bioscopen en filmtheaters dit jaar? Hoe aanlokkelijk is de bioscoop nog na twee jaar vooral thuis kijken? Wat waren de filmparels van dit jaar? En welke markante Nederlandse acteurs en regisseurs zijn ons ontvallen?
Alex de Ronde (directeur van filmtheater Het Ketelhuis), Floortje Smit (filmjournalist van de Volkskrant en binnenkort adjunct-directeur van Het Ketelhuis), Hans Beerekamp (film- en tv-criticus) en ondergetekende blikken uitgebreid terug op het turbulente filmjaar 2021.
De vijf beste movie mashups van filmjaar 2021
Ell jaar storten talloze filmliefhebbers zich op het maken van knappe compilaties van het voorbije filmjaar, de ‘movie mashups’. Uit het grote aanbod heb ik de vijf mooiste geselecteerd. Enjoy the ride!
De movie mashup van Sleepy Skunk is elk jaar weer een van de meest bekeken filmjaaroverzichten op YouTube. Ook de 2021 editie is weer een geweldige montage geworden.
2021 Movie Trailer Mashup
2021 Movie Trailer Mashup
YouTuber Ákos Varga maakte ook een weergaloze mashup met maar liefst 149 films in nog geen 8 minuten in de Cinemashup 2021.
Cinemashup 2021
Cinemashup 2021
Jed van Wagman Studios stopte maar liefst 161 films in zijn 2021 Movie Mashup, met “the biggest blockbusters, the festival favourites as well as a lot of trash that was also released this year”.
2021 Movie Mashup
2021 Movie Mashup
“Life doesn’t have to be something that just happens to us” is het motto van Christina Grechi’s Multifandom Mashup 2021.
Multifandom Mashup 2021
Multifandom Mashup 2021
Het toppunt van hoeveel films je in een mashup kan stoppen, is de 2021 Movies Trailer Mashup van Andrés García. Maar liefst 229 films zijn in de video terug te vinden. Om het jaar meeslepend mee af te sluiten!
2021 Movies Trailer Mashup [4k]
2021 Movies Trailer Mashup [4k]
Vond je deze editie leuk?
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam