De Filmnieuwsbrief

Door Nico van den Berg

Filmnieuwsbrief 144: Filmtheaters in zwaar weer | Tanzaniaanse cinema gered | Oekraïense filmprijzen in bunker uitgereikt

#144・
394

abonnees

146

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat De Filmnieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 144: Filmtheaters in zwaar weer | Tanzaniaanse cinema gered | Oekraïense filmprijzen in bunker uitgereikt
Door Nico van den Berg • Editie #144 • Bekijk online
Iets later dan gebruikelijk, maar hier is alsnog je wekelijkse update van filmnieuws, met nieuws uit alle hoeken van de wereld. Daarnaast wil ik nog even preken voor eigen parochie door te zeggen dat de net uitgekomen festivaltrailer van IDFA 2022 er prachtig uitziet en hier te zien is. De campagne is trouwens gemaakt door filmmaker en kunstenaar Louis Hothothot, en brengt in elk geval kleur en leven in de filmtheaters - en die kunnen dat maar al te graag gebruiken…
Tot de volgende editie!

Onrustige tijden voor Nederlandse én internationale filmtheaters
De Nederlandse filmtheaters hebben sinds de heropening na de gedwongen corona-sluiting te maken met een flinke teruggang in bezoekersaantallen, als je het vergelijkt met pre-pandemie cijfers. Dat is de conclusie die de Filmkrant trekt na een niet-representatief onderzoek onder een aantal filmtheaters maar wel met een eenduidige uitslag. De teruggang is gemiddeld zo'n 30 procent, maar kent uitschieters naar 50 procent.
Grootste oorzaak volgens de meeste filmtheaters: we zijn een bioscoopavondje na twee jaar binnenzitten ontwend. “De routine is eruit”, vat René Wolff, programmeur van Eye Filmmuseum, het samen. Ook “nieuwe hobby’s als podcasts luisteren” zorgen volgens Wolf voor een teruggang. Laat hij dat maar niet aan filmtheaters als het Ketelhuis of … ehm … Eye zelf weten, die beide een filmpodcast hebben opgetuigd die de film- en bioscoopliefde volgens mij juist aanwakkeren.
En niet alleen in Nederland staat het bezoek aan vooral filmtheaters en arthousefilms onder druk, zo signaleert Variety dat bij een grote paneldiscussie hierover er was. “There is no good news at all” zegt iemand over de Japanse arthouse-situatie. En Frankrijk had de slechtste septembermaand wat bioscoopbezoek betreft in ruim 40 jaar. De oplossing volgens het panel? Huur marketeers in om via social media jongeren de filmzalen weer in te trekken. Influencers to the rescue!
Toch geen nieuwe plek voor 't Hoogt en Nederlands Film Festival
Na het net genoemde beroerde nieuws over de Nederlandse filmtheaters valt het slechte nieuws over het niet doorgaan van de Machinerie in Utrecht haast niet meer op. Het gebouw zou de nieuwe plek voor het Utrechtse filmtheater ‘t Hoogt en het Nederlands Film Festival gaan worden. Toch is het een grote domper voor zowel het filmtheater - dat nu al vier jaar lang geen vaste vertoningsplek heeft - als het Nederlands Film Festival. De meningen over het niet doorgaan zijn verdeeld, afhankelijk van welke Utrechtse media je leest. RTV Utrecht sprak iemand van Erfgoed Werkspoor Utrecht en van het dakloze ’t Hoogt die het allemaal heel jammer vinden en van gemiste kansen spreken. Maar lees je De Nieuwe Utrechtse Krant, dan vliegen woorden als 'wensdenken’ en ‘mislukking’ en ‘subsidies stopzetten’ je om te oren. Duidelijk is dat de polarisatie in Utrecht alleen maar heviger wordt, ten koste van de filmcultuur. Jos Stelling - fervent tegenstander van subsidies voor filmtheaters - gooit maar al te graag olie op het vuur, zo bleek recent nog in een podcast.
Aziatisch-Amerikaanse actrice wordt geëerd met een Amerikaanse munt
De naam Anna May Wong zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch speelde ze als eerste Amerikaanse actrice van Chinese afkomst die in Hollywood doorbrak een belangrijke rol in de filmgeschiedenis. Tussen 1919 en 1961 speelde ze in meer dan 60 films en was daarmee een van de weinige Aziatisch-Amerikaanse actrices die zichtbaar in Hollywood waren. Om deze reden is ze nu geëerd met een afbeelding op een Amerikaanse munt, de quarter dollar om precies te zijn. Beetje goedkoop voor zo'n groot icoon, maar het ontwerp van de munt ziet er wel prachtig uit.
Films uit Tanzania gered
In het Afrikaanse Tanzania staat bij de meeste mensen filmcultuur niet heel hoog op de agenda. En ook hier in Europa weten de meesten er zeer weinig vanaf. Daar wil nu een groep filmliefhebber en -makers verandering in aanbrengen, vooral om de niet-mainstream verhalen te kunnen verspreiden en vieren. Lees dit mooie stuk op MUBI en begrijp iets meer over de film- en bioscoopcultuur in Tanzania. En word blij van de bevlogenheid van de filmliefhebbers om de Tanzaniaanse filmcultuur te koesteren.
Oekraïense filmjournalisten organiseren Award show vanuit een bunker
Over de oorlog in Oekraïne kun je alleen maar somber worden, met het einde ervan nog lang niet in zicht.. Toch zijn er af en toe lichtpuntjes waar je hoop uit kunt putten. Zo werd de Award ceremonie waar elk jaar door filmjournalisten de filmprijzen voor de Oekraïense cinema worden uitgereikt dit jaar niet geannuleerd, maar verplaatst naar een bunker, van waaruit de ceremonie zelfs live op tv werd gehouden. En ook de Critic’s Week, waar deze Award show bij hoorde, ging gewoon door. Aan doorzettingsvermogen en moed geen gebrek bij de filmcritici daar.
Video-essay: de kleuren van...
Op het YouTube-kanaal van Little White Lies komen regelmatig mooie video-essays voorbij over film. Soms worden er zelfs series gemaakt rond een centraal thema, waaronder recent nog ‘The Colours of’ over de invloed of het gebruik van kleur door filmmakers in hun werk. Vorige week was Quentin Tarantino onderwerp van de video, maar check vooral meer afleveringen uit deze fijne filmserie.
The Colours Of Quentin Tarantino
The Colours Of Quentin Tarantino
Vond je deze editie leuk?
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam