Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 145: Het probleem van gay-romkom 'Bros' | Fake filmfestivals | Gekte in de cinema

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 145: Het probleem van gay-romkom 'Bros' | Fake filmfestivals | Gekte in de cinema
Door Nico van den Berg • Editie #145 • Bekijk online
Veel gedoe de laatste tijd weer over lhbtqi+ in filmland. Zie de recente discussies over de gay romkom Bros, of over het laten zien van liefde en seks tussen mannen. Dit soort discussies laten de kwaliteit van film - toch niet onbelangrijk - volledig ondersneeuwen Maar wat dan wel? Verderop meer.
Een mooie filmweek - met of zonder naakte mannen op het witte doek!

Het probleem van de gay romkom 'Bros'
De Hollywood gay romkom Bros die vanaf deze week in de Nederlandse bioscoop draait, wordt vooral gepromoot als de eerste film die door een all-queer cast is gemaakt. Daarbij leek het alsof dit wapenfeit belangrijker was dan de kwaliteit van de film. Filmcritici vonden de film hooguit matig, maar vaker waren de kritieken niet mals:
Queer love stories are every bit as individual as heterosexual ones, and we deserve to see them on screen, but can certainly aim a little higher than this smug, unsatisfying mismatch of ideas - Little White Lies
De film flopte vorige maand al genadeloos aan de Amerikaanse box-office. Blijkbaar was het all-queer unique selling point toch niet zo selling genoeg. Schrijver en hoofdrolspeler Bill Eichner gooide vorige maand zijn frustratie al op Twitter:
“Straight people, especially in certain parts of the country just didn’t show up for Bros. Everyone who ISN’T a homophobic weirdo should go see Bros tonight.”
Daarbij vergat hij, aldus de Hollywood Reporter, dat ook een flink deel van de lhbtqi+ gemeenschap blijkbaar niet erg in de film geïnteresseerd was. En om tegenvallende bezoekcijfers aan een flauwe komedie - sowieso een genre dat tegenwoordig weinig mensen meer de bioscoop in trekt - op homofobie te gooien, is bijna gênant te noemen. Niet voor niets noemde Newsweek als oorzaak van de Bros flop niet een conservatief publiek, maar een conservatieve invulling van het romkom-genre.
Toch wat vaker naar kwaliteit kijken in plaats van de seksuele voorkeur van de acteurs.
Seks tussen mannen in film: is intimiteit te soft?
In Bros zien we dan wel openlijk homoseksuele hoofdpersonages, maar hoe ze seks hebben blijft nog altijd buiten het bereik van de camera - en daarmee ook uit het zicht van het bioscooppubliek. BBC Culture heeft een tof stuk waarin aan de hand van zowel Bros als Harry Styles’ nieuwe film My Policeman het taboe van seks tussen mannen op het witte doek wordt geschetst. Want is ‘softe’ intimiteit tussen twee mannen beter aan een groot publiek te verkopen dan meer expliciete seksuele handelingen? Styles kreeg veel kritiek op zijn in sommige ogen conservatieve houding op wat je wel en niet laat zien.
Ondertussen gaf regisseur Nicholas Stoller, die Bros maakte, in een interview met VPRO Cinema een wat merkwaardige reden waarom er geen penis te zien is in de film. Niet leuk genoeg? Echt?
VPRO Cinema
'Het werkte niet. De penis werkte niet.' We spraken regisseur Nicholas Stoller over zijn nieuwe film #Bros (★★★), dat wordt gepromoot als 'de eerste gay romcom uit Hollywood'.
https://t.co/itAphM2aoU https://t.co/9T3FYyny3L
VPRO podcast over fake filmfestivals
Het is een fascinerend fenomeen: oplichters die fake filmfestivals organiseren en zo vooral beginnende filmmakers geld aftroggelen om hun film op te geven voor een filmfestival. De VPRO maakte er, samen met Eye Filmmuseum, een driedelige podcastserie over. Niet zo vreemd dat mensen erin trappen, want er is een enorme wildgroei aan lokale filmfestivals en hou dan maar eens echt en onecht uit elkaar.
Bijna vergeten: filmeditor Dorothy Spencer
Zelfs voor doorgewinterde cinefielen zegt de naam Dorothy Spencer maar weinig. Terwijl ze een van de grote filmeditors was uit de geschiedenis van Hollywood. Meer dan 50 jaar werkte ze met grote namen als Alfred Hitchcock, Elia Kazan, Frank Capra en John Ford, al kreeg ze nooit een Oscar voor haar zeer geprezen werk. De New York Times richt nu een klein monumentje voor haar op en schets meteen de grote achterstand waar vrouwen in de filmwereld lang mee te maken hebben gehad.
Video-essay: gekte in de cinema
De filmgeschiedenis staat bol van gekte, neuroses en ongecontroleerde emoties. In dit fijne video-essay komt aan de hand van fragmenten uit tientallen films de gekte in alle variaties en vormen voorbij, van A Woman Under The Influence tot Street of Crocodiles, van Picnic at Hanging Rock tot Je, Tu, Il, Elle.
The Aesthetic of Madness
The Aesthetic of Madness
Vond je deze editie leuk?
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam