Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 15: Veel kritiek op de filmkritiek en een mooie ode aan 30 jaar Roger Rabbit

Revue
 
De filmkritiek deugt niet. Dat was de boodschap van de vrouwelijke cast van Ocean's 8. Volgens Cate B
 
23 juni · Editie #15 · Bekijk online
De Filmnieuwsbrief
De filmkritiek deugt niet. Dat was de boodschap van de vrouwelijke cast van Ocean’s 8. Volgens Cate Blanchett en consorten kunnen mannen niet in de ziel van vrouwen kijken. En stuur een volwassen filmcriticus niet naar een kinderfilm, zo betoog Sandra Bullock ook. Deze critic-bashing bracht mij ertoe om voor HP/De Tijd een stuk hierover te schrijven onder de titel Mannelijke filmcritici zijn er niet om de vrouwen van Ocean’s 8 te plezieren. Als tegenhanger kiezen verderop in deze nieuwsbrief een aantal critici hun beste recensies.
Waar ook altijd rumoer is, is als Dick Maas en San Fu Maltha het over film gaan hebben. Voor de filmpodcast MovieInsiders liepen ze niet alleen leeg met hun kritiek op het Nederlandse film- en fondsklimaat, maar ze hadden ook wat positiefs te melden. Zo gaat San Fu een genreplatform starten, waarbij jonge makers een vrijbrief krijgen om met hun talent hun eerste of tweede speelfilm te kunnen maken. Samen met culturele organisaties uit Brabant en Limburg, dus het is ook nog eens buiten de Randstadbubbel, tot groot genoegen van Maas & Maltha.
In deze nieuwsbrief veel nieuws over een bijzondere filmtentoonstelling in de Antwerpse dierentuin, de problemen rond het Amerikaanse MoviePass en lesbische dino’s.
Als je deze nieuwsbrief tof vindt, steun me dan ook met een paar euro per maand door lid te worden. Hoe? Check de link onderaan de nieuwsbrief.
Fijn filmweekend en tot volgend week!

Johnny Depp legt het nog één keer uit: "Johnny's not afraid!"
Het Amerikaanse blad Rolling Stone had wat mij betreft hét stuk van de week. In ruim 10.000 fantastische woorden schetst journalist Stephen Rodrick een ontluisterend beeld van een Hollywood icoon in verregaande staat van ontbinding na uitgebreid gesprekken die hij met de gevallen ster in Londen had. “So are you here to hear the truth? It’s full of betrayal.” zijn de eerste woorden van Depp.
If his current life isn’t a perfect copy of Elvis Presley’s last days, it is a decent facsimile,” zo slaat Rodrick de spijker op zijn kop. Het is geen rancuneus stuk, maar een journalistieke poging tot een oprechte reconstructie van Depps opkomst en ondergang. Lezen dus!
Inside Trials of Johnny Depp: Lawsuits, Drinking, Marriage Gone Wrong | Rolling Stone Inside Trials of Johnny Depp: Lawsuits, Drinking, Marriage Gone Wrong | Rolling Stone
Antwerpse dierentuin eert eigen bioscoopgeschiedenis
Lezers die deze nieuwsbrief al langer volgen, weten dat ik een grote fascinatie heb voor bioscoopgeschiedenis en oude bijzondere vertoningsplekken. Mijn hart maakte dan ook een klein sprongetje toen ik in een aantal Belgische kranten grote stukken zag over een nieuwe tentoonstelling in de Antwerpse dierentuin. Toen tijdens de Eerste Wereldoorlog de ZOO bijna failliet ging, besloten ze van een grote feestzaal een bioscoop te maken En met enorm succes: tot 1936 was Cine Zoo­logie één van de meest populaire bioscopen van de stad.
De speciaal voor de tentoonstelling gemaakte site staat vol met prachtige filmposters en verhalen. Maar lees vooral ook de mooie stukken in de Vlaamse pers hierover: in Het Laatste Nieuws, de Gazet van Antwerpen en De Standaard bijvoorbeeld. Ik pak in elk geval snel de trein naar Antwerpen!
Cine ZOOlogie
Amerikaanse MoviePass vecht voor zijn bestaan
In Nederland vinden we bioscoopabonnementen heel gewoon. Pathé heeft al jarenlang de Unlimited pas, Vue heeft sinds kort de Movie Pass, en voor de filmtheaters is er de landelijke Cineville pas. Ook in een paar andere Europese landen is een abonnement op onbeperkt bioscoopbezoek voor meestal twee tientjes per maand heel normaal. Behalve in de bakermat van film: de Verenigde Staten, waar de ketens niet aan dit model willen beginnen.
Sinds een paar jaar probeert het bedrijf MoviePass de grote bioscoopconcerns aan te vallen via een slim systeem waarbij je voor 10 dollar per maand maximaal 1x per dag naar de film mag (hier staat hoe het precies werkt). De meeste ketens zijn er niet blij mee en probeerden MoviePass flink tegen te werken.
To deze week. Toen lanceerde AMC, de grootste bioscoopketen in de VS, een eigen unlimited pas. Voor 20 dollar - het dubbele van MoviePass - mag je naar meerdere films per dag. Ook mag je films vaker dan één keer zien. Allemaal zaken die met MoviePass niet kunnen. Van AMC mag je alleen niet meer dan drie films per week zien.
Maar het gaat niet lekker met MoviePass. Er gaat veel meer geld uit dan dat er in gaat (elke maand maken ze 20 miljoen dollar verlies) en zelfs hun klanten vinden de kaart “too good to be true”. Niet voor niets kopt de site Vulture: Can MoviePass Survive the Summer?
Can MoviePass Survive the Summer? | Vulture Can MoviePass Survive the Summer? | Vulture
Maar filmkenners zijn het wel over één ding eens: The MoviePass Effect Is Here to Stay — Even if MoviePass Isn’t. Ook al is de AMC kaart veel kariger dan de unlimited kaarten die we hier kennen, juist in de VS waar de bioscoop vooral in de grote steden een duur uitje is, lijkt het een ideaal middel om het dalende bioscoopbezoek te stoppen.
Ook al redt MoviePass het niet, de drie miljoen abonnees die ze nu hebben vormen een aantrekkelijke prooi voor de bioscoopketens. Al vraag je je al waarom AMC en anderen hier niet eerder mee zijn gestart…
En dan heeft MoviePass ook nog een John Travolta-flop
Alsof MoviePass niet al genoeg problemen heeft, hebben ze ook nog te maken met een rel rond de film Gotti, het nieuwe John Travolta vehikel waar MoviePass flink wat geld in heeft gestoken. Maar opnieuw hebben de critici het weer gedaan. Op Rotten Tomatoes scoort Gotti 0%. Kortom: niemand vind de film de moeite van het kijken waard.
MoviePass invested in ‘Gotti,’ the new John Travolta mob movie everyone hates | Recode MoviePass invested in ‘Gotti,’ the new John Travolta mob movie everyone hates | Recode
Uiteraard gebruikt de Gotti marketingmachine deze negatieve recensies als reclame voor de film.
Gotti Film
Audiences loved Gotti but critics don’t want you to see it… The question is why??? Trust the people and see it for yourself! https://t.co/K6a9jAO4UH
4:41 AM - 19 Jun 2018
“In 2018, you really shouldn’t equate professional film critics with online trolls while implicitly arguing via violent mob movie imagery that they deserve retribution for their cinema sins.”
'Gotti': Critics Aren't To Blame For John Travolta Box Office Bomb | Forbes 'Gotti': Critics Aren't To Blame For John Travolta Box Office Bomb | Forbes
Dino's houden niet van lesbische vrouwen
Actrice Daniella Pineda onthulde deze week dat een cruciale zin uit Jurassic World: Fallen Kingdom is gehaald. In een scène zei ze tegen Chris Pratt:
“Square jaw, good bone structure, tall, muscles - I don’t date men, but if I did, it would be you.”
Dino-producenten kunnen blijkbaar niet tegen de vrouwenliefde. Maar ook in andere films wordt de seksuele voorkeur vaak verwijderd, zo inventariseerde de BBC in een overzicht waar ik niet heel blij van word…
Jurassic World's lesbian vet and other LGBT characters that are all talk | BBC News Jurassic World's lesbian vet and other LGBT characters that are all talk | BBC News
Nog meer slecht nieuws trouwens: uit een net verschenen rapport blijkt dat het aandeel vrouwelijke regisseurs in de VS nog steeds dramatisch laag is.
Bero Beyer bijna Berlinale baas
Hoe dichtbij de huidige directeur van het International Film Festival Rotterdam echt is geweest om de nieuwe aanvoerder van de Berlinale te worden, is niet bekend. Maar ‘hij werd genoemd’, om met het Van Kooten en De Bie typetje professor Akkermans te spreken.
Wie het wel werd? Carlo Chatrian (46) die uit Locarno werd geplukt. Een Italiaan aan het hoofd van een Duits cultureel instituut. Je zou er haast een politiek gebaar in zien in deze turbulente tijden voor de Duits-Italiaanse relatie.
Berlinale: Neuer Chef wird Carlo Chatrian (46) vom Filmfest Locarno | Bild.de Berlinale: Neuer Chef wird Carlo Chatrian (46) vom Filmfest Locarno | Bild.de
De beste recensies ooit geschreven!
IndieWire vroeg 64 filmjournalisten naar hun beste stuk. En dit is het resultaat: The Best Movie Reviews Ever Written.
The Best Movie Reviews Ever Written | IndieWire
Een ode aan Roger Rabbit - 30 jaar later
Tot slot een heel tof video essay van Fandor over de invloed van Who Framed Roger Rabbit, 30 jaar na de bioscooprelease. Ook in The Guardian een goed en uitgebreid stuk over deze klassieker. Mooie aanleiding om de film dit weekend weer eens te herkijken!
How 'Roger Rabbit' Re-Animated the Movies - YouTube
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam