Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 17: Drukke week in het Schimmenrijk en een waardeloos rapport over de Nederlandse cinema

Revue
 
Terwijl het zomerweer blijft aanhouden en Some Like It Hot niet per se op het net gestarte Billy Wild
 
7 juli · Editie #17 · Bekijk online
De Filmnieuwsbrief
Terwijl het zomerweer blijft aanhouden en Some Like It Hot niet per se op het net gestarte Billy Wilder retrospectief in EYE hoeft te slaan, heb ik in deze Filmnieuwsbrief hopelijk weer genoeg interessant filmnieuws verzameld om te lezen en om door te klikken. En welkom ook alle nieuwe abonnees!
Het Billy Wilder retrospectief werd vrijdagavond in EYE officieel afgetrapt met Ace in the Hole, een film die ijzingwekkend dicht tegen de actualiteit aanzit. Denk aan een grot waar iemand in vast is komen te zitten, een mediacircus dat er omheen wordt opgetuigd en een naastgelegen dorp dat zich opmaakt voor een touristeninvasie en je kan dit zo onder de huidige beelden uit Thailand plakken. Niet voor niets schreef ik op de site van HP/De Tijd een lang stuk over hoe outsider Billy Wilder in heel veel opzichten zijn tijd ver vooruit was.
Verder mag de nieuwe film Redbad van Roel Reiné nu toch langzaam een flop worden genoemd, met slechts 20.000 bezoekers in de eerste week. Ter vergelijking: Michiel de Ruyter zat na een paar dagen al op 100.00. In mijn wekelijkse column voor de MovieInsiders podcast - waar trouwens ook een lang interview met Reiné in zat, ging ik hier al op in. En er verscheen een rapport van Filmdistributeurs Nederland waar wekelijk niemand een touw aan vast kon knopen. Verder meer hierover.
Wil je donateur worden van deze nieuwsbrief en me voor een paar euro per maand blijven steunen? Kijk dan onderaan deze nieuwsbief voor meer info hierover. En opmerkingen, suggesties en commentaar zijn zoals altijd van harte welkom. Een fijne filmweek!

Drukke week in het Schimmenrijk van de film
Zo gebeurt er tijden niets, en zo vallen er in een paar dagen een paar grootheden uit de cinema tegelijk om. Gisteren werd bekend dat Steve Ditko, de bedenker van Spider-Man, op 90-jarige leeftijd is overleden. De New York Times maakte een mooi lang portret van zijn invloed op het superhelden universum, niet alleen in comics maar ook op het witte doek.
Steve Ditko, Influential Comic-Book Artist Who Helped Create Spider-Man, Dies at 90 | The New York Times
Ook was de dood van camera-legende en Neerlands trots Robby Müller deze week groot nieuws. Regisseur Jim Jarmusch, met wie Müller veel heeft gewerkt, verwoordde het zo:
Jim Jarmusch
We have lost the remarkable, brilliant & irreplaceable Robby Müller. I love him so very much. He taught me so many things, & without him, I don't think I would know anything about filmmaking. R.I.P. my dear friend Robby #RobbyMüller
5:08 PM - 4 Jul 2018
Voor het blad See All This interviewde filmjournalist Dana Linssen twee jaar geleden regisseur Steve McQueen: “Er is cinema voor en na Robby Müller”. Een mooie schets van het magische oog van één van de beste Directors of Photography uit de filmgeschiedenis.
Steve McQueen: 'Er is cinema voor en na Robby Müller' | See All This
En tot slot verruilde ook filmmaker Claude Lanzmann het tijdelijke voor het eeuwige. The New Yorker blikt terug op het belang van zijn werk voor de film en voor de geschiedschrijving van de Shoah: “Shoah placed Lanzmann at the center of modern history.”
Claude Lanzmann, Changed the History of Filmmaking with “Shoah,” Has Died | The New Yorker Claude Lanzmann, Changed the History of Filmmaking with “Shoah,” Has Died | The New Yorker
Ik moet meteen denken aan het gedurfde stuk dat NRC-journaliste Joyce Roodnat vorig jaar schreef over de seksuele intimidatie vanuit Lanzmann tijdens een interview in 1986 met de toen nog jonge Roodnat: “Hij was de grote filmer, ik was niemand.” Begin dit jaar schreef Arnon Grunberg er nog een toneelstuk over. Een curieuze voetnoot in het leven van een filmisch zwaargewicht.
Bloedbad in de Nederlandse cinema?
Onder de pretentieuze titel: Beperkt tot de feiten: Waarom Nederlandse films slecht worden bezocht en hoe dit te verbeteren bracht de vereniging voor Filmdistributeurs Nederland (FDN) afgelopen week een even pretentieus als onleesbaar rapport uit waaruit zou moeten blijken dat de Nederlandse film elk moment in elkaar kan storten. Op Twitter verzuchtten Jan Pieter Ekker (Parool) en Bor Beekman (Volkskrant) al dat van dit gedrocht van een rapport echt geen stukje voor de krant gemaakt kon worden.
in het rapport wordt gezegd dat de Nederlander steeds minder vaak naar films van eigen bodem gaat. Oorzaak zou volgens de FDN piraterij zijn. Na deze grijsgedraaide kulplaat. Verder zou er minder concurrentie tussen distributeurs zijn. Maar er zijn de laatste jaren juist tig nieuwe distributeurs bijgekomen. Een nest konijnen is er niets bij.
En wat zijn de aanbevelingen? Meer Nederlandse publieksfilms (lees: romkoms), minder buitenlandse films in de bioscoop (is de FDN een eng-nationalistische partijtje geworden?) en minder creativiteit (daar kijkt toch geen hond naar).
Kan iemand de vereniging van Filmdistributeurs een lesje realiteitszin en filmkunde bijbrengen???
Netflix durft!
Als je zo'n grote speler bent als Netflix, dan heb je aardig wat macht om makkelijk en snel veranderingen door te voeren. Zo begon de SVOD-gigant de afgelopen week met het testen van een nieuwe ‘ultra-abonnement’ van €16,99 (in een andere browser werd dit €19,99 euro).
Netflix Is Testing More Expensive ‘Ultra’ Subscriptions in Europe | IndieWire
Duidelijk is dat de enorme investeringen die Netflix doet - 12 tot 13 miljard euro in 2018 - moeten worden opgehoest door de gebruikers en dat het traditionele bedrag van een tientje per maand niet lang meer stand kan houden.
Daarnaast schrapt Netflix vanaf augustus de mogelijkheid van recensies plaatsen op de site. Alle bestaande recensies verdwijnen dan ook in de digitale prullenbak. Eerder al werd het geven van een cijfer ingewisseld voor een duimpje omhoog en omlaag.
Netflix is removing online reviews on July 30 | CNET
TIP: ga over naar Letterboxd! De beste site als het gaat om het bijhouden van wat je hebt gezien, het plaatsen van recensies, het volgen van vrienden en het krijgen van suggesties. Mij kun je alvast hier volgen: https://letterboxd.com/cinemonkey.
Duits filmbezoek stort in, Amerikaanse box office in de lift
Komt het door het weer, het WK of is de Duitse bioscoopbezoeker gewoon filmmoe en niet tevreden met het aanbod? In elk geval daalde de box office bij onze oosterburen de eerste helft van 2018 met 17%. In America is het na jaren malaise nu eindelijk tijd voor een juichverhaal: daar steeg in dezelfde periode de box office met 7% en de afgelopen twee maanden zelfs met 15%. Maar wederom is China weer de ongekroonde koning: daar kwam maar liefst 18% meer geld in de bioscoopkassa terecht. Vooral door Chinese films trouwens. Misschien moet de vereniging van Filmdistributeurs Nederland maar eens op opfriscursus naar Azië…
The 5 winners and losers of the first half of 2018 at the box office | Business Insider
Bioscoopboycot in India
In Nederland wordt er nauwelijks gecontroleerd of je als bezoeker eigen eten of drinken mee naar binnen neemt. Officieel mag het vaak niet, maar tot op heden heb ik nooit vliegveld-achtige tassencontroles bij de ingang van een zaal gezien. In India zorgt deze regel nu voor veel ophef. Dat gaat zelfs zover dat 15 juli is uitgeroepen tot ‘bioscoop boycot dag’ onder het motto ‘My movie, my food’, zo schrijft de Times of India. Al weet ik niet hoe een bioscoopbezoek wordt met de scherpe en bedwelmende geuren van curry overal om je heen in plaats van zoet popcorn…
Cinema goers asked to boycott movie theatres on July 15 | Surat News - Times of India
Video essay: De geluiden van Paul Thomas Anderson
Hij is kort maar fijn: dit video essay van Fandor over de bijzondere geluiden uit de films van de door mij zeer bewonderde filmmaker Paul Thomas Anderson (Magnolia, Phantom Thread, Boogie Nights).
The Sounds of Paul Thomas Anderson - YouTube
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam