Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 18: Indrukwekkend eerbetoon aan Ingmar Bergman en aan een verborgen Hollywood gay-icoon

Met het mooie weer dat maar blijft aanhouden en de zomervakantie die aanbreekt, willen mensen na avon
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 18: Indrukwekkend eerbetoon aan Ingmar Bergman en aan een verborgen Hollywood gay-icoon
Door Nico van den Berg • Editie #18 • Bekijk online
Met het mooie weer dat maar blijft aanhouden en de zomervakantie die aanbreekt, willen mensen na avonden lang op terrassen en achter de barbecue vast weer de bioscoop in. Al betwijfel ik of dat massaal voor de twee films zal zijn die ik deze week voor HP/De Tijd enthousiast besprak: het Griekse Park - dat dankzij EYE nu tijdelijk te zien is - en het Nederlands-Belgische Wij. Allebei over rebellerende jongeren die in een eigen utopische omgeving recht de afgrond inlopen. Kortom: een ideale double bill!
Verder stortte ik me eerder deze week in een artikel op de nieuwe hitserie van de Amerikaanse tv-zender Showtime: Patrick Melrose en de vraag of er een manier is om van Netflix te kunnen winnen. In elk geval niet in aantallen, zo bleek bij de bekendmaking van de Emmy Awards waar Netflix voor het eerst meer nominaties kreeg dan HBO.
In deze 18e editie van de Filmnieuwsbrief heel veel nieuws rond Ingmar Bergman. Waarom? Dat lees je meteen hieronder. En daarnaast nog heel veel andere onderwerpen. Heb je tips of suggesties? Zet ze op mail, ik ben er zeer dankbaar voor.
En wil je me financieel steunen door als supporter van de Filmnieuwsbrief mijn een paar euro per maand te gunnen: word dan lid! Meer info hierover onderaan de nieuwsbrief.
Een mooi zomers filmweekend en tot volgende week!

Ingmar Bergman krijgt indrukwekkend eerbetoon
Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat in het Zweedse Uppsala de legendarische filmregisseur Ingmar Bergman werd geboren. Eerder dit jaar was ik nog in Zweden waar in de voormalige filmfabriek Filmstaden het herdenkingsjaar groot werd aangekondigd. Het programma dat ze deze zomer aanbieden, is dan ook razend interessant, inclusief een erg mooie website (wel even Google Translate inschakelen).
In Nederland blijft het vooralsnog wat stil. Er is geen retrospectief, geen speciale filmbox, geen tentoonstelling. Alleen EYE vertoont op zijn geboortedag de integrale versie van Fanny & Alexander.
[Update: na het versturen van deze nieuwsbrief kreeg ik meteen mails dat er wel degelijk een aantal filmtheaters en -festivals wat aan Bergman doen, zoals Film by the Sea, Noordelijk Film Festival en Kijkhuis Leiden.]
De echte Bergmanliefhebber springt echter een gat in de lucht na de aankondiging van het beroemde dvd/blu-ray label Criterion een paar dagen geleden dat ze in het najaar een Bergman-box gaan uitbrengen onder de titel Ingmar Bergman’s Cinema. Met maar liefst 39 (!) grotendeels gerestaureerde films op blu-ray, 30 uur aan bonusmateriaal en een boek van 248 pagina’s is dit echt een prachtige ode aan Bergman’s werk.
Ingmar Bergman’s Cinema - YouTube
Ingmar Bergman’s Cinema - YouTube
En natuurlijk wordt er veel, heel veel over geschreven. Eén van de meest bijzondere stukken is van de Franse filmmaker Olivier Assayas die in het blad Film Comment een prachtig lang essay over zijn Zweedse collega heeft geschreven:
It’s hard for me to find Bergman in contemporary cinema. Or rather, I see his absence as a terrible void. We move away from Bergman when we move away from our dark side and the necessity to face it.
Filmeditor Wouter van Luijn vermoord in Mallorca
Triest nieuws afgelopen week. De zeer getalenteerde filmeditor Wouter van Luijn is doodgeslagen in een sloppenwijk op Mallorca. Onduidelijk is hoe hij daar precies terecht is gekomen. Wel werd vandaag bekend dat er inmiddels iemand is gearresteerd in verband met deze moordzaak.
Van Luijn heeft van tientallen Nederlandse films de montage gedaan, waaronder Aanmodderfakker (2014) en Brasserie Valentijn (2016). Voor de film Wolf kreeg hij zelfs een Gouden Kalf nominatie.
Tab Hunter: een verborgen gay-icoon van Hollywood
In de Britse krant The Guardian vond ik een mooi lang stuk over de acteur Tab Hunter. Hij overleed op 8 juli op 86-jarige leeftijd. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar hij was een echte Hollywoodster in de jaren ‘50 en als mooie jongen vast onderdeel van de talloze roddelbladen. Ondanks vele toespelingen en geruchten kwam Hunter pas in 2005 uit de kast. Een aanrader, deze necrologie, ook omdat het veel zegt over de veranderingen in Hollywood sinds de jaren '50.
Pathé introduceert laserprojectie in alle IMAX zalen...
Het zat eraan te komen: de Franse bioscoopketen Pathé - marktleider in Nederland - vervangt alle projectoren in de zeven Nederlandse IMAX-zalen met laserapparatuur. Dit laat zien dat de volgende stap van 2K of 4K niet 6K of 8K is, maar laserprojectie. En inderdaad, wie het al een keer heeft gezien, moet toegeven dat het er spectaculair uitziet. Al blijft het een gemist kans dat we nog altijd geen echt bijna-vierkante IMAX-doeken hebben. De filmnerd blijft dus voorlopig nog aangewezen op de IMAX-zaal van het Brusselse Kinepolis ;-)
... maar vergeten we de ouderwetse filmpaleizen niet?
Vernieuwing is tof en prachtig, maar we mogen zeker de rijke bioscoopgeschiedenis niet uit het oog verliezen. En een land als India met zo'n rijke filmgeschiedenis heeft nog altijd een paar bioscoopparels met maar 1 zaal. Vaak gesloopt, soms rammelend nog in bedrijf, een enkele keer prachtig opgeknapt.
De liefhebbende filmblik van Naomi Kawase
Dit stuk is misschien niet voor iedereen, maar dat is soms ook wel fijn. Het is een poëtische analyse van de liefdevolle film Katatsumori van de Japanse filmmaker Naomi Kawase. In mijn ogen een regisseur om zeer te koesteren en haar werk wordt met elke kijkbeurt rijker. Alleen al de stills in dit stuk stralen zo'n kracht en emotie uit, dat je niet anders kan dan haar films meteen weer op te zoeken (wat legaal helaas niet al te makkelijk is).
Wie mag eigenlijk een transseksueel spelen?
Is er vaak rumoer over hoe een acteur een bepaalde rol van een minderheid neerzet, nu is er al gedoe of een acteur die niet tot die minderheid behoort zo'n rol überhaupt mag spelen. Scarlett Johansson was gevraagd voor bio-pic de rol van Dante “Tex” Gill te spelen, een transgender uit Pittsburg. Maar daarna begon de ellende pas goed. Trans-organisaties buitelden over haar en elkaar heen: alleen een transseksueel kon zo'n rol echt goed spelen. Bovendien zijn transgender acteurs haast onzichtbaar in de cinema. Waarop Johansson zich terugtrok voor de rol.
ik snap waarom. De publieke opinie is een machtig fenomeen. Maar is hety terecht? Dat denk ik niet. Op deze manier ligt de focus niet op kwaliteit, maar op een manier van slachtofferdenken waar we denk ik ver van moeten blijven. Maar altijd goed om stukken als deze hierover te lezen
David Cronenberg: "De cinema is dood"
Ach god, nu zegt ook David Cronenberg dat de cinema dood is. Gaap, alsof we dat niet eerder hebben gehoord. Sterker: als er 1 constante in de filmgeschiedenis is, dan is het wel het continue doodverklaren van cinema. Maar later in het interview blijkt waarom. Hij kan steeds moeilijker films maken en prijst nu ineens Netflix de hemel in. Principes zijn prima, maar openlijk hengelen naar een opdracht is heel wat anders.
Kabelbaan naar Hollywood
Erg leuk die Hollywood letters op de heuvels vlakbij Los Angeles, maar je kan er verder niets mee. Maar alles is te koop in Tinseltown, dus nu heeft Warner een plan ontwikkeld voor een kabelbaan naar de befaamde witte latters - ooit als Hollywoodland een reclamebord voor een makelaar. Misschien kunnen de letters nu ook een paar keer per dag worden opgeblazen, als pretpark attractie. 
Video-essay: de slechtste film van Ingmar Bergman
Tot slot van deze nieuwsbrief zoals altijd weer een mooi video-essay, niet helemaal toevallig over Ingmar Bergman. Dit maal geen lofzang (alhoewel…) maar een poging om met de gewaagde titel: “De slechtste film ooit van Ingmar Bergman” eens een keer wat anders te maken.
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam