Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 20: Een zomerse kijk- en luistereditie!

Revue
 
Terwijl de hitte vandaag even een stap terug, blijft de bioscoop nog altijd de beste plek om een paar
 
28 juli · Editie #20 · Bekijk online
De Filmnieuwsbrief
Terwijl de hitte vandaag even een stap terug, blijft de bioscoop nog altijd de beste plek om een paar uur aan het zomerweer te ontsnappen. Ga bijvoorbeeld naar de film Aan niets overleden van de Nederlandse film- en theatermaker Raymi Sambo, over het grote taboe van hiv en homoseksualiteit in de Antiliaanse gemeenschap. Voor HP/De Tijd schreef ik er deze week een stuk over.
In deze twintigste (!) Filmnieuwsbrief niet alleen maar leesvoer, maar ook een erg fijn video-essay over Mission: Impossible, een nog fijnere Belgische radioserie over filmmuziek en een uitgebreide video-uitleg over de kunst van het trailers maken.
Fijne filmweek!

Nieuwste trend in Hollywood: je oude tweets verwijderen
Dat een oude tweet je de kop kan kosten, moest Guardians of the Galaxy regisseur James Gunn pijnlijk ondervinden toen Disney hem vanwege een jeugdzonde hem de laan uit stuurde. In Vulture een scherpe analyse over waarom Disney hiermee een gevaarlijke kant op gaat.
En blijkbaar maakte dit meer filmmakers ongerust. Zo verwijderde The Last Jedi regisseur Rian Johnson maar liefst 20.000 tweets van zijn profiel, waarna er 1.100 schijnbaar onschuldige tweets overbleven, zo meldt website Mary Sue.
Director Rian Johnson Deleted 20,000 Tweets | The Mary Sue Director Rian Johnson Deleted 20,000 Tweets | The Mary Sue
In een verklaring aan Variety zegt Johnson dat hij dit niet heeft gedaan uit angst om ook van een filmproject af te worden gehaald, maar om ‘rechtse internettrollen’ de wind uit de zeilen te nemen. Niet dat hij zoveel vreemde dingen heeft getweet, zo vindt hij zelf. Verwijderen? “Why not!” aldus Johnson in een - nog niet verwijderde - recente tweet.
Rian Johnson
@TheMarySue No official directive at all, and I don’t think I’ve ever tweeted anything that bad. But it’s nine years of stuff written largely off the cuff as ephemera, if trolls scrutinizing it for ammunition is the new normal, this seems like a “why not?” move.
1:42 AM - 26 Jul 2018
Beleeft filmfestival Venetië dit jaar zijn beste editie ooit?
Filmjournalisten kwamen deze week bijna klaar toen ze het programma van de 75e editie van het filmfestival in Venetië voorbij zagen komen. En eerlijk is eerlijk: het lijkt inderdaad een droomeditie te worden, met nieuw werk van Mike Leigh, László Nemes, Jacques Audiard, Luca Guadagnino, Yorgos Lanthimos, Alfonso Cuarón en de Coen broers. En waar Cannes en de hele Franse filmindustrie spastisch doen over streaming platforms als Netflix, worden ze in Venetië met open armen ontvangen. Slimme zet, zo is de afgelopen jaren al wel gebleken.
De Guardian doet alvast een fijne aftrap voor de jubileumeditie van één van de oudste filmfestivals ter wereld. En voor de volledigheid hebben we altijd nog IndieWire waar de hele line-up van het festival te vinden is.
Venice Film Festival Movie Slate For 2018 | IndieWire
Maar goed, onderstaande tweet is dan weer een heerlijke relativering van het filmjournalistenfeestje ;-)
🥃Donald Clarke📽
Film Twitter in April: Stop giving out about the lack of auteurs in Cannes programme. It’s the freshest, most exciting in years. Film Twitter in July: Ooo, look at the auteurs in Venice. Best programme ever.
1:54 PM - 25 Jul 2018
Het geheim van een goede filmtrailer
Toeval of niet, de afgelopen week was er op internet opmerkelijk veel aandacht voor het fenomeen ‘filmtrailers’. Gelukkig verzamelde de website Ruining Trailers netjes alle links en video’s. Check dus vooral deze site! Een erg fijne link is die naar The Ringer, die speciaal aandacht besteedt aan trailers van Marvel en Pixar.
Inception and the canon of movie trailers – Ruining Trailers
En om het nog makkelijker te maken, hieronder de twee video-essays van respectievelijk Insider en Vice.
How Movie Trailers Are Made - YouTube
How Movie Trailers Manipulate You - YouTube
Archief Griekse regisseur Angelopoulos in vlammen opgegaan
De enorme branden in Griekenland hebben niet alleen tientallen slachtoffers geëist, ook de filmcultuur heeft een zware slag gekregen. Via Twitter las ik dat het hele archief van de beroemde Griekse regisseur Theo Angelopoulos is verbrand. Op de foto is te zien dat er alleen nog as is overgebleven. Angelopoulos hoeft dit gelukkig zelf niet meer mee te maken - hij overleed in 2012 - maar het verlies voor de cinema is er niet minder om. Gelukkig hebben we zijn films nog wel, waaronder prachtige producties als Ulysses’ Gaze, Eternity and a Day en The Dust of Time.
Konn1e
This is the house that housed the whole archives of late director Theo Angelopoulos. Everything has been burnt. A massive loss to not only modern Greek culture but world culture. https://t.co/DM60QxWP6a
7:40 PM - 25 Jul 2018
Vlaamse filmjournalisten duiken in de wereld van de filmmuziek
Dat praten over filmmuziek echt heel tof kan zijn, bewijzen de Vlaamse filmjournalisten Jeroen Struys en Robin Broos in een serie voor de radiozender Klara. Struys is filmredacteur voor de Belgische krant De Standaard, Broos schrijft over film voor De Morgen. Maar gepassioneerd radio maken kunnen ze dus ook. Natuurlijk is er ook veel filmmuziek te horen. Helaas is het (nog) niet als podcast beschikbaar, dus dan maar gewoon streaming beluisteren ;-) Voor op je koptelefoon in de zomerzon!
Filmjournalisten Robin Broos (links) en Jeroen Struys
The Original Soundtrack - luister online | Klara radio
Video-essay: Who the hell is Ethan Hunt?!?
De nieuwe Mission: Impossible - Fallout gaat officieel pas donderdag 2 augustus hier in première, maar vanaf maandag is de film al in heel veel bioscopen te zien. Niet alleen trekt M:I massa’s mensen de bioscoop in, ook de critici zijn zeer lovend over het nieuwste deel. Ik kan niet wachten om hem zelf te zien, en dat komt niet heel vaak voor bij zomerblockbusters, zeker als het sequels zijn. Tom Cruise kan wat mij betreft dus nog wel en tijd vooruit met deze franchise.
Daarom als afsluiter van deze nieuwsbrief een fijn video-essay met de prikkelende titel: Wie denkt Ethan Hunt wel dat ‘ie is?
Who is Ethan Hunt? [Mission: Impossible] - YouTube
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam