Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 23: De teloorgang van Virtual Reality en Amazon wil bioscopen hebben

Revue
 
Gaat YouTube ster en mediamagnaat in spe Dylan Haegens met zijn eerste speelfilm de kwakkelende bezoe
 
18 augustus · Editie #23 · Bekijk online
De Filmnieuwsbrief
Gaat YouTube ster en mediamagnaat in spe Dylan Haegens met zijn eerste speelfilm de kwakkelende bezoekcijfers van de Nederlandse film opvijzelen? Ik schreef er deze week een stuk over voor HP/De Tijd, waarbij ik me verbaasde over de oubolligheid van deze nieuwe generatie videomakers waar een onvervalste spruitjesgeur vanaf dampt. Prompt kreeg ik een reactie van de producent waarbij werd gesteld dat het pretentieloos vermaak voor een jonge doelgroep is. Met andere woorden: ga lekker over wat anders schrijven. Dat doe ik dus niet. Overigens staat de teller inmiddels op 40.000 bioscoopbezoekers, waarvan het merendeel komt door de voorpremièretournee die Haegens maakte.
Veel leuker is de nieuwe film The Happytime Murders van Brian Henson (inderdaad, de zoon van). Heerlijk plat poppenvermaak, inclusief slierten sperma en afgeknalde pluizige poppenhoofdjes. Op NPO Radio 1 kon ik als eerste in Nederland er al wat over zeggen ;-) Vanaf 23 augustus in de bioscoop.
Verder weer een zeer diverse nieuwsbrief, met aandacht voor een toffe nieuwe tv-serie over film, de allesverslindende plannen van Amazon en prachtige historische filmposters.
Wil je me steunen met de filmnieuwsbrief? Dat kan allereerst natuurlijk door vrienden deze nieuwsbrief aan te raden. Of je kan me steunen door voor een paar euro per maand lid te worden van de selecte cinemonkey cinema community! Zou ik doen ;-)
Fijne filmweek en tot volgende zaterdag!

Wordt Amazon nu ook eigenaar van een bioscoopketen?
Terwijl hier alle aandacht uitgaat naar de toenemende macht van Apple, Google en Facebook is Amazon de echte alleseter. Ze hebben naast de grootste webshop al een supermarktketen, winkels, een videodienst en nog veel meer, Diverse Amerikaanse media melden dat Amazon nu aast op de bioscoopketen Landmark Theatres. Forbes merkt terecht op dat de dagen van verticale filmbedrijven zo weer terug zijn: Amazon maakt films en kan ze op alle mogelijke manieren vertonen en verkopen. En CNN ziet met deze nieuwe overname mogelijkheden te over voor innovatie in de bioscoop. Het blijven spannende tijden voor de filmsector…
With Possible Landmark Theaters Deal, Will Amazon Disrupt Yet Another Industry? | Forbes
Nu te koop: de allereerste filmposter ooit
Je moet er wat geld voor over hebben - zo'n £ 60.000 - maar dan heb je ook de eerste filmposter uit de geschiedenis, zo meldt The Guardian. Op de poster is de allereerste filmvertoning te zien, op 28 december 1895 in Parijs door de broers Lumière. Heel tof voor aan de muur, maar dat wordt nog even doorsparen denk ik… Overigens worden er meer bijzondere filmposters geveild, en ook daar zitten juweeltjes bij. Kijk hiervoor op de site van Sothebys.
World's first film poster set to go up for auction at Sotheby's | Film | The Guardian
Vinden mannen en vrouwen dezelfde films leuk?
Normaal ben ik niet iemand die iedereen lekker in hokjes wil stoppen. Maar dit stuk van BBC Culture over of mannen en vrouwen een verschillende filmsmaak hebben, is toch wel interessant om te lezen. En dan vooral of ze dezelfde komische films leuk vinden. Kortom: is humor gender-gebonden? Spoiler: als het over de beste komedies gaat, zijn de lijstjes gelijk. Maar daaronder wijkt het ineens af.
Do men and women find different films funny? | BBC Culture Do men and women find different films funny? | BBC Culture
Video-essay: hoe Jean-Luc Godard de cinema bevrijdde
Misschien is alles al over de Franse regisseur en filmlegende Jean-Luc Godard gezegd. Maar op de site No Film School vond ik toch nog een mooi video-essay over de vernieuwingen die Godard in de jaren ‘60 in de filmwereld lanceerde. Na deze 10 minuten wil je meteen weer zijn vroege werk gaan (her)zien. Toch een teken van een geslaagd essay ;-)
How Jean-Luc Godard Liberated Cinema - YouTube
De dagen van Virtual Reality in de bioscoop lijken geteld
De laatste weken zie ik ineens overal in de media verschillende berichten opduiken over het failliet van VR. Eerder dit jaar verdween in Amsterdam al de enige VR bioscoop van Nederland. Afgelopen week werd bekend dat IMAX ook geen brood meer ziet in VR. En zelfs in China in VR geen succes. Op de site van Sixthtone.com een geweldig verhaal over de opkomst (en ondergang?) van dit eens zo gretig opgepakte nieuwe speeltje.
Empty Theaters and False Hopes: The Reality of VR Film Empty Theaters and False Hopes: The Reality of VR Film
Toch is er ook nog een VR succesverhaal. In Kenya wordt het wereldwijde succes van de korte VR film My Africa, verteld door Lupita Nyong'o, gevierd, zo staat in de Keniaanse krant The Star. De korte film heeft diverse prijzen voor beste storytelling gewonnen. Idee voor nóg een nieuwe Oscarcategorie?
Virtual reality film 'My Africa' narrated by Lupita among finalists for global award | The Star
Even een VPN regelen voor de BBC serie Secrets of Cinema...
Mark Kermode kennen de meeste filmliefhebbers van de BBC radioshow en podcast Kermode and Mayo’s Film Review. Of anders van zijn recensies voor The Guardian en The Observer. Nu heeft hij voor de BBC ook een geweldige tv-serie gemaakt onder de titel Secrets of Cinema. In elk van de vijf delen bespreekt hij een specifiek genre: romkom, heist, coming of age, science fiction en horror. Nadeel: de serie is buiten Engeland niet zomaar online te kijken. Dus even een VPN verbinding regelen en kijken maar! De inleidende blog is trouwens wel overal te bekijken.
BBC Four - Mark Kermode's Secrets of Cinema - Available now BBC Four - Mark Kermode's Secrets of Cinema - Available now
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam