Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 25: Hollywood clichés over vrouwelijke journalisten en twee toffe video-essays

Revue
 
De 25e Filmnieuwsbrief alweer! In Venetië wordt op dit moment de 75e editie (ook een mooi getal) van
 
1 september · Editie #25 · Bekijk online
De Filmnieuwsbrief
De 25e Filmnieuwsbrief alweer! In Venetië wordt op dit moment de 75e editie (ook een mooi getal) van het oudste filmfestival ter wereld gehouden, en het festival lijkt elk jaar alleen maar belangrijker te worden. Meer daarover verderop en natuurlijk volgende week in deze nieuwsbrief.
Verder ging afgelopen week de veelgeprezen nieuwe film van Spike Lee in Nederlandse première: BlacKkKlansman. Voor HP/De Tijd schreef ik een - al zeg ik het zelf - scherp stuk over de film en de rol die Lee hiermee voor zichzelf wil neerzetten, onder de titel: Het donkere maar selectieve wereldbeeld van Spike Lee. Omdat het bij zoveel lof altijd interessant is om verder te kijken. Volg ook de Facebook discussie naar aanleiding van dit stuk. En de podcast MovieInsiders (die maandag 4 september kans maakt op een Dutch Podcast Award!) doet in de net verschenen podcast ook nog een duit in het zakje.
Op NPO Radio 1 mocht ik afgelopen week nog wat zinnigs zeggen over de nieuwe film Searching die vanaf volgende week gaat draaien, maar nu al flink wat voorpremières heeft. Check deze link voor het audiofragment.
En tot slot mag ik hier officieel bekendmaken dat ik dit jaar in de KNF-jury (Kring van Nederlandse Filmjournalisten) zit die zich mag buigen over de beste festivalpremière op het aankomende Nederlands Film Festival. Weten wie er nog meer in de jury zitten en uit welke films we moeten kiezen? Check deze link op de KNF-pagina.
Fijn filmweekend en tot volgende week!

Netflix gaat vernieuwen! Door te doen wat anderen al jaren doen...
Het zal weinig filmliefhebbers zijn ontgaan: Netflix drukt een steeds groter stempel op de filmindustrie en op prestigieuze filmfestivals. Na een ruzie met de rigide Franse filmindustrie op Cannes dit voorjaar (lees hiervoor dit toffe stuk in The Atlantic terug) laat de Amerikaanse streaminggigant zich nu flink gelden in Venetië met een stortvloed aan eigen nieuwe filmproducties. Maar toch wringt het dat ze zich nog steeds niet helemaal serieus genomen voelen. Dus lijken ze nu van tactiek te veranderen en ook een goede bioscoopuitbreng niet uit de weg te gaan, zo schrijft The Guardian in een interessant stuk.
Is Netflix about to change how it releases original movies? | The Guardian
Het Hollywood cliché van een onethische vrouwelijke journalist
Denk aan mannelijke journalisten in films en je ziet vastberaden mannen voor je die altijd aan de goede kant van het leven staan en hun onderzoek met veel doorzettingsvermogen weten op te schrijven. Hoe anders is het gesteld met vrouwelijke journalisten in speelfilms of tv-series. Ze bezwijken vaak voor mannelijke machthebbers of houden er een duvieuze moraal op na. Denk alleen al aan Zoe Barnes in House of Cards. of recenter nog aan Amy Adams in de HBO-serie Sharp Objects. Een aantal vrouwelijke journalisten komen nu in het verweer tegen deze hardnekkige Hollywood-clichés. Wat vervolgens weer een interessant stuk in The Atlantic opleverde waarin wordt aangetoond hoe gemakzuchtig en lekker het blijkbaar is om in deze clichés te blijven hangen.
De auteur van dit uitstekende stuk, Sophie Gilbert, was een paar dagen geleden te gast in de mediapodcast van CNN, Reliable Sources met Brian Stelter, waarin ze dieper ingaat op haar redenen die bevlogen stuk te schrijven. Voor in je podcast-app of gewoon zo te beluisteren!
Reliable Sources with Brian Stelter Podcast via Knit Reliable Sources with Brian Stelter Podcast via Knit
Amerikaanse bioscopen beleven beste zomer sinds jaren
Nu de zomer officieel is afgelopen, kan de balans voor het bioscoopbezoek worden opgemaakt. In Nederland moeten de cijfers nog naar buiten komen, maar in de VS is het bezoek de afgelopen maanden met 14 procent gestegen ten opzichte van zomer 2017. Niet alleen door het succes van blockbusters als Incredibles 2 en Avengers: Infinity War, maar ook van onverwachte hits als Crazy Rich Asians en The Meg, zo meldt zakennieuwssite Bloomberg. Hiermee wordt meteen de misvatting uit de weg geruimd dat streaming platforms als YouTube en Netflix bioscoopbezoek zou verdringen. Integendeel dus.
En wat een verademing om in een stuk hierover eens niet het woord ‘downloads’ terug te zien. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren.
Despite Netflix, Movie Theaters Had Best Summer in Decades | Bloomberg Despite Netflix, Movie Theaters Had Best Summer in Decades | Bloomberg
Amsterdamse filmgoeroe Jeffrey Babcock genomineerd
Ik citeer niet heel vaak uit Nederlandse kranten, maar voor dit interview met zelfverklaard cultureel activist Jeffrey Babcock maak ik graag een uitzondering. Hij programmeert op de meest uiteenlopende plekken in Amsterdam films die door hem uit de rijkgevulde krochten van de filmgeschiedenis worden opgediept. En hij is nu genomineerd voor de Amsterdamprijs in het hokje Beste Prestatie. Dit label past totaal niet bij hem, als er iemand geen hokjesdenker is dan is het Babcock wel. Maar wat eer is hem absoluut gegund. Al schat hij zijn kansen op de prijs niet heel hoog in:
Ik ben niet op sociale netwerken te vinden en nauwelijks op internet. Ik ben benieuwd hoe ze me gaan beoordelen. Ik heb ze nog niet bij een van mijn screenings gezien…
Jeffrey Babcock: 'Film is geen escapisme' | Het Parool
Tot slot van deze 25e Filmnieuwsbrief twee video-essays. Omdat er zoveel moois wordt gemaakt de laatste tijd, dat ik het zonde vind om jullie er maar één per week voor te schotelen.
Video-essay 1: "How Fritz Lang Trolled the Nazis"
Alleen al de titel van dit essay is al geweldig. En ook de hele video over de creatieve geest van Fritz Lang is absoluut het bekijken waard!
How Fritz Lang Trolled the Nazis - YouTube
Video-essay 2: "Dinners Gone Wrong – A Supercut of Weird Movie Meals"
De naam van dit essay zegt al alles. Een heerlijke supercut, in alle opzichten! Al weet ik niet of je na het kijken ervan nog veel trekt hebt…
Dinners Gone Wrong – A Supercut of Weird Movie Meals - YouTube
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam