Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 26: Wizard of Oz slippers weer terecht en slim nieuw VOD concept

Revue
 
De zomer is nu echt voorbij, het weer is ideaal om wat vaker de bioscoop in de duiken. En na de tallo
 
8 september · Editie #26 · Bekijk online
De Filmnieuwsbrief
De zomer is nu echt voorbij, het weer is ideaal om wat vaker de bioscoop in de duiken. En na de talloze openluchtfilmfestivals is het de komende maanden tijd voor het Nederlands Film Festival, Film by the Sea, Parool Film Fest, Camera Japan, IDFA… Tenzij je geluk hebt en nu in Toronto zit of vorige week in Venetië waar de line-up van een ongekend hoog niveau was. Dit weekend weten we wie er met de Gouden Leeuw vandoor gaat. Al mopperde filmjournalist Ab Zagt in het AD over de lengte van veel kwaliteitsfilms. Volstrekte flauwekul natuurlijk. Het gaat er niet om hoeveel minuten een filmmaker nodig heeft voor een verhaal, maar of het boeiend of relevant genoeg blijft om tot het einde te bekijken. Menig Hollywood flutfilmpje van 90 minuten voelt veel langer aan dat een drie uur durende prachtfilm van Bela Tarr of Abdellatif Kechiche.
Ook gaf tijdens het festival in Venetië - waar veel Netflixfilms te zien waren - de Internationale Federatie van Arthouse Bioscopen met een Netflix boycot nog maar eens aan een volstrekt achterhoedegevecht te leveren. Werk samen, dat is de enige optie. Verderop in deze nieuwsbrief laat VOD platform MUBI zien hoe het wel moet.
Een film waar ik de hele speelduur helemaal door gegrepen was, is Dogman van Matteo - Gomorra - Garrone. En de parallellen met de huidige populistische politiek in Italië en daarbuiten zijn zeer treffend, zo betoogde ik voor HP/De Tijd deze week.
Voor de filmpodcast MovieInsiders was ik begin deze week - samen met Gudo Tienhooven en John de Jong - genomineerd voor de Dutch Podcast Awards (hier terug te kijken). Helaas wonnen we niet, maar wel iedereen bedankt die op ons heeft gestemd! Meteen erna namen Gudo en ik al improviserend een lekkere podcast op, met een mooie discussie over over Searching. Luister hem hier terug of zoek hem op in je podcast app.
Een mooie filmweek en tot volgend weekend!

FBI vindt gestolen Wizard of Oz slippers terug
Als je alleen naar Donald Trump luistert, doet de FBI niets goed. Maar ze hebben mooi wel een belangrijk filmerfgoed teruggevonden: de fonkelende paarse schoenen van Judith Garland uit The Wizard of Oz. Al is het niet het enige paar, het National Museum of American History ook een paar in bezit. Maar het uit het Judy Garland museum gestolen paar is wel degelijk gedragen in de film. En de vondst is een mooi verhaal natuurlijk ;-) De FBI heeft er uitgebreid melding van gemaakt. Bekijk ook het aardige filmpje op de pagina.
Ruby Slippers Recovered | FBI
Stemmers op Britse filmprijs moeten op 'vooroordelen-cursus'
Screendaily had een wel heel opmerkelijk bericht deze week. De groep mensen die mogen stemmen op de British Independent Film Awards (BIFA) moeten verplicht op cursus om zich bewust te worden van ale mogelijke vooroordelen bij het stemmen, zo meldde het vakblad. Het betreft 580 mensen die een pittig programma moeten volgen alvorens ze hun stem mogen uitbrengen.
Het gaat hierbij niet alleen om nog beter na te denken over de verhouding man/vrouw en over de afkomst van acteurs of makers. Nee, de samenstellers van de cursus hebben er goed werk van gemaakt:
  • comedy being considered less favourably than drama;
  • assumptions being made about films directed by women or telling stories focused on women;
  • whether a film with higher gross is viewed negatively compared to a critical favourite;
  • whether extra weight is attached to the opinions of senior industry figures; and
  • whether stories that do not reflect voters’ own experience are given less weight.
Ideetje voor de Nederlandse Academy voor de Gouden Kalveren volgend jaar?
BIFA to hold unconscious bias training for 2018 awards voters | Screendaily BIFA to hold unconscious bias training for 2018 awards voters | Screendaily
Gratis bioscoopkaartjes bij Brits VOD abonnement
Opnieuw een artikel van Screendaily, maar die hadden de afgelopen week dan ook een paar mooie primeurs. De VOD aanbieder MUBI - ook in Nederland actief trouwens - heeft een nieuwe dienst gelanceerd: MUBI GO. Voor £7.99 per maand ( €9) krijg je niet alleen toegang tot het online filmaanbod van MUBI, maar kun je ook elke week gratis naar een bepaalde film in de bioscoop. Echt een fantastisch concept en een nieuwe stap in het cureren en aanbieden van films, zowel online als offline. En ook de keuze van de bioscoopfilm blijft in lijn met het online arthouse-aanbod. “We’re talking Zama, not The Avengers.” aldus de directeur van MUBI.
MUBI launches UK cinema ticket offering MUBI Go (exclusive) | Screendaily
Oscarsnieuws 1: de 'populaire film Oscar' ligt in de prullenbak
De ‘popcorn Oscar’, zo werd de nieuwe Oscar categorie voor 'best achievement in popular cinema’ al genoemd. Maar die is nu voorlopig in de ijskast gezet, zo maakte de Academy deze week bekend. Volgens de filmredacteur van Forbes komt dit besluit vooral door het protest van de makers van Black Panther en Crazy Rich Asians, twee films die als succesvolle multi-etnische productie vaak werden genoemd als kanshebbers van de nieuwe 'populaire film Oscar’. Maar de makers van deze films willen geen troostprijs beeldje, zoals ze het zelf zien. Nee, ze willen serieus genomen worden met een nominatie voor Beste Film. En groot gelijk hebben ze! Let op mijn woorden: dit nieuwe Oscar plan gaat niet meer door.
Why The Academy Dumped Its New 'Popular' Oscar Category | Forbes
Oscarnieuws 2: Wat is de concurrentie voor Bankier van het Verzet?
Niet alleen kreeg de Nederlandse oorlogsfilm Bankier van het Verzet een enorm aantal van 12 Gouden Kalfnominaties (van de in totaal 13 potentiële categorieën), ook maakt de film kans op een nominatie voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film. En hij maakt volgens mij ook nog eens een goede kans. Zien welke films er nog meer meedingen naar de shortlist? Check deze link.
'The Resistance Banker' from the Netherlands, Luxembourg's 'Gutland' join foreign language Oscar race | News | Screen 'The Resistance Banker' from the Netherlands, Luxembourg's 'Gutland' join foreign language Oscar race | News | Screen
Video-essay: een ode aan Burt Reynolds
Deze compilatie van een aantal markante acteerprestaties van de afgelopen week overleden acteur Burt Reynolds is al vaak gedeeld, maar blijft zeer de moeite waard. En reken er op dat Hans Beerekamp in een komende editie van het Schimmenrijk (elke 2e zondag van de maand in het Amsterdamse Ketelhuis) hier binnenkort ook nog genoeg aandacht aan gaat besteden!
Burt Reynolds's most memorable performances - YouTube
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam