Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 3: Pathé-top weggestuurd en Wakiliwood nieuwe filmhub van Afrika

Revue
 
Denk je vrijdagochtend rustig de nieuwsbrief voor het Paasweekend samen te kunnen stellen, wordt de t
 
31 maart · Editie #3 · Bekijk online
De Filmnieuwsbrief
Denk je vrijdagochtend rustig de nieuwsbrief voor het Paasweekend samen te kunnen stellen, wordt de top van Pathé plotseling op non-actief gesteld. Het rommelt duidelijk bij de grootste bioscoopketen van Nederland. Dit en meer in deze derde editie van de Filmnieuwsbrief. Complimenten, kritiek of suggesties: ik hoor het graag via Twitter, Facebook of e-mail! Delen en doorsturen mag natuurlijk ook ;-) Tot volgende week!

Top van Pathé Nederland per direct op non-actief
Het komt niet vaak voor dat er bij een Nederlands bioscoopconcern zo hard wordt ingegrepen als nu bij Pathé. Algemeen directeur Dertje Meijer en financieel directeur Edwin Slutter zijn door het Franse moederbedrijf met onmiddellijke ingang de laan uit gegooid. En voormalig directeur Lauge Nielsen keert weer terug op zijn oude plek. Naar de redenen kunnen we alleen maar gissen. Vorige week schreef ik al over de financiële problemen rond de bouw van een nieuwe bioscoop in Leeuwarden. Lopen de verbouwingen in Amsterdam en Rotterdam ook uit de hand? Daalt het marktaandeel te snel? Wonderdokter Nielsen mag het oplossen…
Honderdjarig bioscoopmonopolie in Oslo doorbroken
Met de opening van een 14 zalen tellende megabioscoop heeft het Britse Odeon concern voor het eerst het bioscoopmonopolie van Nordisk Film in Oslo doorbroken. Jarenlang was de Noorse bioscoopsector aan strenge staatsregels gebonden. Tussen 1918 en 2013 waren alle bioscopen in Oslo zelfs in overheidshanden. Met de opbrengsten hiervan betaalde de stad decennialang een groot aantal cultuurprojecten, waaronder het Munch museum. Vijf jaar geleden vond Oslo het aanhouden van de bioscopen geen kerntaak meer en verkocht alle zalen aan Nordisk Film.
Wakiliwood: de bloeiende filmindustrie in Oeganda
Wakaliga, een sloppenwijk van de Oegandese hoofdstad Kampala,  is bezeten van film. De foto hieronder is dan ook geen beeld van de burgeroorlog die in de jaren ‘70 honderdduizenden Oegandezen het leven kostte. Nee, het is een scène uit één van de vele films die de bewoners er dagelijks maken. Met de opbrengst van de dvd’s kunnen de meespelende Wakaligezen deels in hun onderhoud voorzien. Check de link hieronder voor een fascinerende fotoreportage van Al Jazeera.
Unieke anti-semitische film uit 1924 gerestaureerd
Het Oostenrijks filmarchief vertoont begin april één van de eerste anti-semitische films: Die Stadt Ohne Juden (De Stad Zonder Joden). De film werd gedraaid in 1924 en laat op pijnlijke wijze de opkomende Jodenhaat zien, decennia voordat Hitler aan de macht kwam. De verloren gewaande film werd in 2015 bij toeval gevonden op een vlooienmarkt in Parijs. Na een grote crowdfunding campagne is de film nu door het filmarchief gerestaureerd en zal behalve in Wenen ook in een aantal andere Europese steden te zien zijn. Of het Amsterdamse EYE Filmmuseum daarbij zit, is nog niet bekend.
Kinepolis app scant poster voor filminfo en kaartjes
Pathé heeft in Nederland een grote voorsprong als het gaat om de hoeveelheid website en app gebruikers. Concurrent Kinepolis gooit het op vernieuwing, niet alleen in bioscopen (Dolby Cinema) maar ook in de apps voor iOS en Android. Sinds deze week kun je met de app een filmposter scannen - in een bushokje of op een website bijvoorbeeld - waarna de app de trailer laat zien en je meteen kaarten kunt kopen als hij in een Kinepolis bioscoop draait. Ik durf nog niet te zeggen hoe goed het werkt, maar innovatief is het zeker.
Ondertussen in China...
Deze week veel filmnieuws uit China. Een kort overzicht:
Tot slot: producent Saïd Ben Saïd maakte via Twitter bekend dat het script voor de nieuwe film van Paul Verhoeven klaar is. Nu het filmen nog…
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam