Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 33: Filmstruck de nek omgedraaid en alles over de meest invloedrijke Britse filmcriticus ooit

Een wat andere nieuwsbrief vanaf deze week, ik blijf experimenteren ;-) Allereerst is de inleiding ee
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 33: Filmstruck de nek omgedraaid en alles over de meest invloedrijke Britse filmcriticus ooit
Door Nico van den Berg • Editie #33 • Bekijk online
Een wat andere nieuwsbrief vanaf deze week, ik blijf experimenteren ;-) Allereerst is de inleiding een stuk compacter geworden. En verder heb ik mijn eigen stukken verschoven naar een apart blokje onderaan deze nieuwsbrief. Ik hoor graag of dit een verbetering is!
In deze 33e Filmnieuwsbrief onder meer aandacht voor de teloorgang van het streaming filmkanaal Filmstruck, een horrortijdschrift dat zijn hele archief online heeft gezet, het bijzondere verhaal van de Britse filmcriticus Harold McCarthy en een fantastisch nieuw Kickstarter project rond de anonieme acteurs op eind-credits.
Veel leesplezier, een mooie filmweek en tot volgende weekend!

Het einde van streamingdienst Filmstruck - en de bredere gevolgen ervan
Buiten de VS zal het nieuws over de opheffing van de Amerikaanse streamingdienst Filmstruck weinig stof hebben doen opwaaien, maar voor veel filmliefhebbers in de States was het gisteren een zwarte dag. Filmstruck heeft sinds de start twee jaar geleden zich als een niche-kanaal voor de fameuze Criterion Collection neergezet, en was daarmee de grootste online aanbieder van streaming kwaliteitscinema.
Maar het verdwijnen van Filmstruck is onderdeel van een breder proces, als gevolg van de overname van Time Warner door telecomgigant AT&T. Zo zal de zender HBO ook flink op de schop gaan. Lees dit goede stuk op The Verge van een paar maanden geleden dat laat zien dat het opslokken van een mediabedrijf door een techbedrijf vaak negatief uitpakt voor de kwaliteit van de ‘content’.
En het hele verhaal laat ook zien dat in een tijd waarin we steeds minder vaak eigenaar zijn van muziek, films of series (kijk naar Spotify en Netflix) het risico dat je ineens alles kwijt bent, vrij groot is. Op Screencrush daarom gisteren een warm pleidooi van filmjournalist Matt Singer voor het hebben van fysieke media. Koop daarom nog snel voordat het niet meer kan - een Britse keten stopt al met het verkopen van dvd-spelers - een speler voor blu-rays of dvd’s.
Luistertip: Hoe een Britse filmcriticus bioscopen adviseerde
Van mijn goede vriend Jedid-Jah kreeg ik deze geweldige tip: een BBC radioprogramma over de onbekende maar zeer invloedrijke filmjournalist Harold McCarthy. Hij werkte niet voor een krant of tijdschrift, maar uitsluitend voor bioscopen. Tussen 1932 en 1968 schreef hij over elke nieuwe uit te brengen bioscoopfilm een stuk waarin hij de commerciële kansen ervan inschatte. Vooral onafhankelijke bioscopen en filmtheaters maakten dankbaar van zijn kennis gebruik. In de loop van zijn leven recenseerde hij zo ruim 11.000 films.
Tien jaar geleden maakte de BBC een radioprogramma over deze bijzondere filmcriticus, ook wel “the most influential film critic in England” genoemd. Ook verscheen er toen in The Guardian een uitgebreid stuk over hem. Het radioportret over McCarthy is nu opnieuw te beluisteren op de BBC-site, maar let op: het kan tot en met 3 november!
Kickstarter project over de onbekende namen op eind-credits
Soms kom je projecten over film tegen waarvan je denkt: hoe kan iemand hieraan beginnen, maar wat klinkt het geweldig! And Introducing: A Journey to the End of the Cast List is zo'n fantastisch klinkend nieuw crowdfunding project.
Het gaat nadrukkelijk niet om een droge opsomming van ‘wie speelde wat’, maar om de heerlijke beschrijvingen van naamloze rollen op de eind-credits. Van 'Exuberant Mourner’ (uit Analyze This) tot 'Arthritic Cowboy’ (uit Who Framed Roger Rabbit), van 'Sad Woman with Horns’ (uit Guardians of the Galaxy) tot 'Man Shot in Head 3’ (uit The ABCs of Death). Het is een mammoetproject waarbij filmnerd Jez Burrows al dit soort namen in een categorie gooit, van gewoon (men, women, bystanders) tot bizar (screaming characters, toothless characters, characters whose names are simply their one line of dialogue). Kijk vooral ook de video op de Kickstarter website. Ik kan niet wachten op het resultaat! Nu nog genoeg donateurs…
dfgg

Pathé stort zich op 'memes'
Vlak nadat er in het Europees Parlement een wet is aangenomen dat het gebruik van ‘memes’ (korte clips of foto’s als grappig bedoelde illustratie bij een bericht) binnenkort kan verbieden, kondigde bioscoopconcern Pathé aan 'memes’ in te zetten als onderdeel van de klantenservice. Dat betekent bijvoorbeeld dat je als reactie op een vraag op het Twitter kanaal van Pathé onderstaand GIFje als antwoord kunt krijgen. Grappig of irritant?
Alle nummers van legendarisch horrorblad Fangoria nu online
Voor horrorkenners is het Amerikaanse blad Fangoria een begrip. Het bestaat al sinds 1979 en beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren ‘80 en '90. Invloedrijk was Fangoria ook, niet alleen voor lezers, maar ook voor makers. Het blad reikte eigen filmprijzen uit, organiseerde horrorevenementen en produceerde zelfs films. En nu zijn alle nummers eenvoudig terug te lezen op het interweb. Voer voor genre-liefhebbers!
Video-essay: De laatste woorden voor het einde
Waarom zijn in sommige films de laatste woorden vlak voor de eind-credits zo legendarisch? En wanneer worden ze iconischer dan de film zelf? Dit fijne video-essay probeert het mysterie achter ‘the last line’ te achterhalen.
The Last Thing You'll Hear - YouTube
The Last Thing You'll Hear - YouTube
En tot slot: een opsomming waar ik de afgelopen week zoal druk mee was.
Mijn week in woorden
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam