Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 34: Een visuele ode aan filmkatten en hoe homoliefde Bollywood moet veroveren

Revue
 
In deze 34e Filmnieuwsbrief veel aandacht voor LHBT-cinema, met een pleidooi voor meer 'happy endings
 
3 november · Editie #34 · Bekijk online
De Filmnieuwsbrief
In deze 34e Filmnieuwsbrief veel aandacht voor LHBT-cinema, met een pleidooi voor meer ‘happy endings’, en de groeiende kans op homoliefdes in Bollywoodfilms. Verder een mooie visuele ode aan de talloze filmkatten in de filmgeschiedenis. En hoe kan het dat de BBC in zijn ambitieuze lijst van beste internationale films aller tijden zowel Nederlandse filmjournalisten als Nederlandse films negeert? Dat en meer hieronder!
Mij steunen met deze filmnieuwsbrief mag - graag zelfs. Zie daarvoor helemaal onderaan deze nieuwsbrief. Een mooie filmweek en tot volgende weekend!

De Vlaamse film zit in de lift
In de week dat hier de Belgische (en een beetje Nederlandse film) Girl in première gaat, beleeft de Vlaamse film hoogtijdagen in de Belgische bioscopen. Alleen al Girl heeft in korte tijd al meer dan 100.000 bezoekers getrokken. Daarnaast staat regisseur Stijn Coninx met maar liefst twee films in de top 5:  Niet schieten en Sinterklaas en de wakkere nachten. Dat leverde de afgelopen weken in totaal 325.000 bezoekers op voor een Vlaamse film. En niet alleen in Vlaanderen, een film als Girl slaat ook heel goed aan in Brussel en Wallonië.
Alleen Nederland kijkt een beetje de kat uit de boom, met de afgelopen dagen ruim 5.000 bezoekers. Wat toch nog een 12e plek in de box office oplevert.
Al 325.000 bioscoopbezoekers deze herfst voor Vlaamse film | Vertigo
Een pleidooi voor meer positief eindigende LHBT-films
Natuurlijk moeten we filmmakers niet voorschrijven hoe ze hun films moeten maken, maar in The Guardian houdt filmjournalist Benjamin Lee een vurig pleidooi voor meer ‘happy endings’ in de LHBT cinema. Nu is de term 'happy endings’ vooral gekoppeld aan prettig klaarkomen na een mannenmassage, maar de strekking van het punt dat Lee maakt, snap ik helemaal. Positivisme kan een goed voorbeeld zijn in een tijd dat de homobeweging internationaal wel een steuntje kan gebruiken. We zien immers al ellende genoeg rond dit onderwerp, ook in de bioscoop.
LGBT cinema still needs more happy endings - Benjamin Lee | Film | The Guardian
Lees in dit verband ook het interessante stuk in de Hollywood Reporter over hoe de Indiase filmindustrie, ofwel Bollywood, omgaat met de recente uitspraak van het Indiase Hooggerechtshof dat homoseksualiteit legaliseerde. Krijgen we nu boy-meets-boy, al zingend in de Indiase straten?
LGBT Diversity in Bollywood | Hollywood Reporter LGBT Diversity in Bollywood | Hollywood Reporter
Internationale filmcritici stellen bijzondere filmlijst samen
De cultuurafdeling van de BBC vroeg de afgelopen maanden ruim 200 filmcritici uit 43 landen om een lijst te maken van hun beste buitenlandse films. Vreemd genoeg zat daar geen enkele Nederlandse filmjournalist bij. Wel leverde het een mooie top 100 op. Zonder Nederlandse films (ook daar worden we in genegeerd…), maar wel met een prachtige Belgische klassieker: Jeanne Dielman, 23 Commerce Quay, 1080 Brussels van Chantal Akerman uit 1975.
Klik vooral op de link, want er staat nog veel ander moois op de BBC site:
en nog veel meer heerlijk filmleesvoer.
BBC - Culture - The 100 greatest foreign-language films BBC - Culture - The 100 greatest foreign-language films
De Europese Film Catalogus komt eraan
Een paar weken geleden kondigde de Europese Commissie een nieuw project voor filmprofessionals aan: de online European Film Directory, als onderdeel van de Digital4Culture strategie en het Europese Jaar voor Cultureel Erfgoed 2018.
Met deze filmcatalogus moet uiteindelijk iedereen - dus ook de gewone gebruiker - straks heel makkelijk kunnen opzoeken welke Europese film er in welk land op welk streaming platform te vinden is. Het gaat voorlopig om 115 (S)VOD providers en 35.000 Europese films. De beta-versie wordt voorjaar 2019 gelanceerd.
A directory of European films accessible online to arrive in the spring - Cineuropa A directory of European films accessible online to arrive in the spring - Cineuropa
Video-essay: Alle katten verzamelen!
Als ik aan katten in de film denk, denk ik aan het oer-Hollandse Minoes. Maar er zijn talloze andere voorbeelden. Voor alle kattenliefhebbers: kijk dit mooi gemaakte video essay. Voor niet-kattenliefhebbers trouwens ook zeer de moeite waard ;-)
What Movies Get Right (and Wrong) About Cats - YouTube
En tot slot: een opsomming waar ik de afgelopen week zoal druk mee was.
Mijn week in woorden
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam