Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 39: Frontale aanval op de Vlaamse film 'Girl' en het probleem van de filmwatchlist

In deze 39e Filmnieuwsbrief veel nieuws uit de VS, met het gedoe rond de Oscars en de Golden Globes.
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 39: Frontale aanval op de Vlaamse film 'Girl' en het probleem van de filmwatchlist
Door Nico van den Berg • Editie #39 • Bekijk online
In deze 39e Filmnieuwsbrief veel nieuws uit de VS, met het gedoe rond de Oscars en de Golden Globes. Plus een frontale Amerikaanse aanval op de Vlaams-Nederlandse film Girl en alles over absurde bioscoopprijzen in Londen. En vergeet niet de video’s te bekijken die Criterion maakte van een aantal bijzondere Amerikaanse filmhuizen.
Een fijne filmweek en tot volgende zaterdag!

Gedoe rond de Oscars - deel 576
Opnieuw gerommel rond de Oscars deze week. Een paar maanden geleden moest de Academy al met hangende pootjes hun vage plan voor een ‘populariteitsprijs’ intrekken, gisteren gebeurde hetzelfde met de beoogde presentator voor de Oscarshow eind februari. Alleen ging het intrekken nu een stuk sneller dan de vorige keer. Op dinsdag werd bekend dat acteur en komiek Kevin Hart de presentator zou worden, maar op vrijdag lag hij er al uit. Reden? Talloze homofobe tweets die Hart jarenlang verstuurde en waar hij nu geen excuses voor wilde maken. Uiteindelijk kwamen die er toch, maar toen was het al te laat. Hart lag eruit. Hij verwijderde voor de vorm nog wat tweets, maar het meeste staat er gewoon nog. De nieuwssite Vice verzamelde wat misselijkmakende voorbeelden van Harts homofobe gedachtegoed.
Het Amerikaanse filmvakblad The Hollywood Reporter kopte al: Why Oscar Host Has Become the Least Wanted Job in Hollywood. En IndieWire maakte een lijst met mogelijke nieuwe presentatoren, waaronder de curieuze optie 'geen presentator’. Misschien is Johan Derksen nog beschikbaar?
Interessanter dan dit is de strijd tussen de Academy en de tv-zender ABC (eigendom van Disney). Het zou zomaar kunnen dat ABC de regie over de Oscarshow na alle debacles meer naar zich toe zal trekken, aldus een verhelderend opiniestuk op IndieWire.
Het probleem van de eindeloze filmwatchlist
Iedere filmliefhebber heeft wel ergens een watchlist om bij te houden welke films je nog wil zien, of het nu Letterboxd of Netflix is. En iedere filmliefhebber kent dan ook het probleem dat er nooit een einde aan komt. Op Digg.com een erg goed stuk over de psychologie achter de watchlist, zowel voor de gebruiker als voor de site die het voor je bijhoudt. Ik durf voorlopig niets meer aan mijn watchlists toe te voegen…
Netflix en Amazon zien af van aankoop bioscoopketen
Het spreekwoord ‘Als twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen’ mag dan wel erg ouderwets klinken, hij is wel perfect van toepassing op de strijd om de Amerikaanse bioscoopketen Landmark Theatres. Zowel Amazon als Netflix aasden op de inlijving van deze keten met 52 bioscopen en 252 zalen. Maar de buit gaat nu naar de kleine onafhankelijke distributeur en producent Cohen Media Group van multi-miljonair Charles S. Cohen, zo meldt Celluloid Junkie.
Een avondje naar de bioscoop voor omgerekend 45 euro?
Bijna £41, zoveel kun je straks kwijt zijn aan een avondje naar de bioscoop in de gerenoveerde Odeon Leicester Square cinema in Londen. Het excuus van de bioscoopketen? Kaartjes voor sportwedstrijden en theater zijn ook heel duur. Ja, zo kun je alles wel verdedigen.
Curieus feitje : met het Odeon Unlimited abonnement van £19,99 kun je gewoon naar deze dure voorstellingen toe, waarbij je hooguit een paar pond moet bijbetalen voor bepaalde luxe stoelen.
Bioscopen in Los Angeles straks verplicht vegetarisch
In het land van de literbekers cola en de kilobakken popcorn kan het straks zomaar verplicht worden gesteld voor bioscopen om vegetarisch eten aan te bieden. En ja, ook popcorn kan vega zijn, want al te vaak wordt het nog gepoft in dierlijk vet. Naast de vega-varianten van hotdogs en burgers, snacks die in Amerikaanse bioscopen zeer populair zijn. De vega-bioscooprevolutie start binnenkort misschien in Los Angeles, zo schrijft Variety.
Vegan Food Mandate Considered at L.A. Movie Theaters – Variety
Scherpe kritiek in VS op Vlaamse film 'Girl'
De Vlaamse film Girl (en een beetje Nederlands door coproducent Topkapi) sleepte de afgelopen week een mooie nominatie in de wacht voor een Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film (zie hier de hele lijst van Golden Globe-nominaties). Maar tegelijk verschenen er in twee toonaangevende tijdschriften zeer kritische stukken over de film. Zo stond er in het grootste Amerikaanse LHBT-blad Out een pittig stuk met als kop: ‘Netflix’s 'Girl’ is Dangerous and Doesn’t Deserve an Oscar’.
What’s wrong with Girl is what’s wrong with most projects that claim to represent the experiences of trans people with no substantive participation of trans voices. It’s a missed opportunity to properly contextualize the experiences of trans folks coming into ourselves as more than purely physical and medical.
Ook een columnist in The Hollywood Reporter deed een duit in het zakje, onder de kop ’Belgium’s Foreign-Language Oscar Submission, 'Girl,’ Is a Danger to the Transgender Community, met inhoudelijk ongeveer dezelfde boodschap als het stuk in Out. Benieuwd of dit de kansen op een Globe of Oscar echt gaat verkleinen.
Video-essay: bijzondere filmhuizen in de VS
Op YouTube heeft het Criterion kanaal een mooie serie online gezet over bijzondere Amerikaanse filmhuizen. Bekijk alle afleveringen via deze playlist.
A Clip from Art-House America: Gold Town Nickelodeon, Juneau, AK
A Clip from Art-House America: Gold Town Nickelodeon, Juneau, AK
Zoals elke week tot slot: een opsomming waar ik de afgelopen week zoal druk mee was.
Mijn week in woorden
Blij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

Elk weekend de interessantste ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten.

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam