Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 4: Nieuwe ontwikkelingen in de Pathé soap en Kubrick in de uitverkoop

Revue
 
De soap rond Pathé ging, na het op non-actief zetten van de algemeen en financieel directeur, deze we
 
7 april · Editie #4 · Bekijk online
De Filmnieuwsbrief
De soap rond Pathé ging, na het op non-actief zetten van de algemeen en financieel directeur, deze week verder met het nieuws van een fraudezaak. En ik ontdekte nog een bizar feitje rond deze zaak. Verder was ik te gast bij BNR Nieuwsradio om de nieuwe bioscoopgolf in Saoedi-Arabië toe te lichten en in Italië vond er een bijzondere veiling van iconische filmspullen uit Stanley Kubricks films plaats.
Afgelopen week bereikte ik een nieuwe mijlpaal: inmiddels hebben meer dan 100 filmliefhebbers zich op deze Filmnieuwsbrief geabonneerd. Superfijn! Deel de nieuwsbrief vooral onder vrienden als je er ook zo blij mee bent. Tot volgende week!

Geschorste Pathé directeur eerder betrokken bij fraudezaak
Het nieuws rond Pathé is als een bom ingeslagen in de Nederlandse filmwereld. Vorige week schreef ik al over de weggestuurde algemeen directeur Dertje Meijer en financieel directeur Edwin Slutter. En deze week maakte Pathé bekend dat er sprake is van een fraudezaak waarbij iemand zich met een nephandtekening uitgaf als bestuurder van de bioscoopketen. Maar er is curieuzer nieuws. Edwin Slutter was als KPMG-accountant in 2015 betrokken bij een grote fraudezaak in een vleesverwerkingsbedrijf. Volgens de Accountantskamer had Slutter met zijn nalatige houding fraude in de hand gewerkt, waarna de tuchtrechter hem een beroepsverbod oplegde. Vervolgens trad Slutter in december 2017 aan De vraag is nu of er een verband is tussen de huidige fraudezaak én Slutters rol in de zaak uit 2015.
Saoedische bioscopen: te gast bij BNR Nieuwsradio
Het is altijd tof om je kennis over de internationale filmwereld op de radio te kunnen delen. Zo mocht ik afgelopen donderdag in het BNR programma Spitsuur bij Petra Grijzen en Thomas van Groningen iets zeggen over de opening van de eerste bioscoop in 35 jaar in het streng-Islamitische Saoedi-Arabië, en over het charme-offensief van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in Hollywood. En dat leverde aardig wat op. Amerikaanse entertainmentbedrijven gaan miljoenen in het land investeren. Helaas is “volksvermaak” in het olierijkdom ook nog altijd het onthoofden van homo’s. Maar daar heeft de PR-machine van de kroonprins het niet over.
Check de videolink hieronder voor het hele gesprek.
Hoe verbouw je de drukste bioscoop ter wereld?
We blijven nog even in het Midden-Oosten en gaan naar de stad waar veel jonge Saoedi’s tot nu toe graag een filmpje pikten: Dubai. De stad van de superlatieven, met de grootste shoppingmalls, de hoogste skyscrapers en de meest moderne entertainmentcentra. De site Cinematech duikt in een interessant insiderstuk in de modernisering van één van de best bezochte megabioscopen ter wereld, met zo'n drie miljoen bezoekers per jaar. Van ticketscanners tot OLED schermen, van VIP zalen tot Michel sterrendiners die aan je stoel worden uitgeserveerd, the sky is Dubai!
Kubrick spullen in de uitverkoop
Ooit voorwerpen of decorstukken van Doctor Strangelove, The Shining of 2001: A Space Odyssey in huis willen halen? Echte fans moesten in het Italiaanse Turijn wel hun portemonnee trekken. Zo ging de jas van Jack Torrance, ofwel Jack Nicholson in The Shining, weg voor €19.000,- Ook een unieke weggesneden scène bracht op de veiling veel geld op. De spullen werden geveild door de voormalige chauffeur van Kubrick die hiermee zijn garage eens goed kon opruimen.
Het tijdperk van actiefiguurtjes is binnenkort voorbij
In The Guardian een heerlijke terugblik op het tijdperk van de actiefiguurtjes. Geen My Little Pony’s of Marvelpoppetjes meer om als merchandising de film aan de man te brengen. Nee, alles heeft zich naar internet verplaatst. Maar wat betekent dit nu voor de filmindustrie? Minder goedkope Aziatische meuk? Of juist een flinke financiële aderlating? Nog één keer terug naar de plastic He-Man en Transformers figuurtjes…
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam