Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 42: Bioscopen draaien wereldwijd een recordjaar en 'Hollywood aan de Schelde' legt Vlaamse filmgeschiedenis vast

Wat een fijne eindspurt met zoveel nieuwe abonnees die zich op de valreep van 2018 hebben aangemeld!
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 42: Bioscopen draaien wereldwijd een recordjaar en 'Hollywood aan de Schelde' legt Vlaamse filmgeschiedenis vast
Door Nico van den Berg • Editie #42 • Bekijk online
Wat een fijne eindspurt met zoveel nieuwe abonnees die zich op de valreep van 2018 hebben aangemeld! De teller staat nu op 263, met nog geen enkele afmelding sinds ik ben begonnen. En de wekelijkse mail wordt bovengemiddeld vaak geopend, zo zie ik in de statistieken. Dank iedereen!
In deze nieuwsbrief kom ik niet onder een terugblik op 2018 uit. Daarom ook hier aandacht voor allerlei lijstjes, van beste films tot beste video-essays.
Maar verder gaat het gewone filmnieuws natuurlijk ook door. Bijvoorbeeld met een filmproject rond de Vlaamse filmgeschiedenis. En een Chinese arthousefilm die blockbustergedrag vertoont.
Een fijn uiteinde en een mooi filmjaar 2019 toegewenst!

2018: een recordjaar voor de bioscoop
Wat de bezoekcijfers in Nederland dit jaar waren, horen we op 8 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NVBF in Theater Tuschinski in Amsterdam. Maar wereldwijd gaat het uitstekend met het bioscoopbezoek. De concurrentie van streamingplatforms als Netflix of piraterij (kunnen we nu eindelijk concluderen dat die laatste inmiddels een non-issue is?) hoeven een groei van de box office dus niet in de weg te staan.
Naar verwachting stijgt de wereldwijde box office dit jaar met drie procent, met de VS als grootste aanjager. Daar steeg de box office met zeven procent en het bezoekersaantal vier procent (er werd dus gemiddeld flink meer voor een bioscoopkaartje betaald), waarbij de Disney studio een marktaandeel had van maar liefst 27 procent. Buiten de VS bedroeg de groei van de bioscoopomzet gemiddeld één procent.
Variety probeert de come-back van de bioscoop te verklaren met een aantal verklaringen van insiders. Dit was een wel erg makkelijke redenering van iemand van Warner:
“It’s all about content. There were movies audiences wanted to see.”
Ja, zo kan ik het ook. Nog meer gemeenplaatsen, ditmaal van de baas van de AMC bioscoopketen:
“We’ve struck a chord with millennials and found a vehicle they like to use.“
Of is het echt zo simpel? Natuurlijk moet je weten welk publiek wat wil zien. Maar er is meer voor nodig, lijkt me. De beste verklaring komt van een directeur van de Amerikaanse bond van bioscoopeigenaren:
“We had movies in every month that shattered expectations. That’s why you have a record year.”
Dat lijkt me een juiste conclusie. En hoopgevend dus dat ‘het publiek’ nog altijd gevoelig is voor een gezamenlijke beleving in het donker.
Chinese arthousefilm breekt in voorverkoop al records
De Chinese arthousefilm Long Day’s Journey Into Night van filmmaker Bi Gan was eerder dit jaar op het filmfestival in Cannes al een sensatie, onder meer door een longtake (een ononderbroken shot) van 55 minuten (de film duurt in totaal 110 minuten). In 3D. IndieWire noemde het “the unexpected love child of Wong Kar-wai and Andrei Tarkovsky”. Geen film waar de Chinese bioscoopbezoeker normaal gesproken warm voor loopt.
Maar een Chinese nieuwssite meldt nu dat de film - die op 31 december in première gaat in China - in de voorverkoop al records breekt. Verwacht wordt dat de box office hoger zal zijn dan Avengers: Infinity War, één van de blockbusters in China van het afgelopen jaar.
Maar… niet te vroeg gejuicht. Veel filmanalytici denken dat door de Chinese marketing van de film onder de titel Last Night on the Earth (maar dan in het Chinees) en het benadrukken van 3D het publiek zomaar teleurgesteld kan zijn, omdat het een veel commerciëlere film verwacht. Een online recensie van een bezoeker na een Chinese voorvertoning wijst al in die richting:
“If you are a man taking your sweetheart to the film, she may break up with you afterwards because the film is not that much about love and romance,”
Voor wie nieuwsgierig is geworden: er is nog geen Nederlandse release bekend.
Vlaamse filmgeschiedenis vastgelegd in 'Hollywood aan de Schelde'
De Belgische regisseur Robbe de Hert maakt al sinds 2000 geen speelfilms meer. Hij werd ook in Nederland bekend met films als Brylcream Boulevard en Lijmen/Het Been, maar de laatste jaren was hij vooral bezig met het vastleggen van de Vlaamse filmgeschiedenis.
Donderdagavond was voor de 76-jarige De Hert een bijzonder moment: de Antwerpse première van de documentaire Hollywood aan de Schelde, een bijna twee uur durende reis door de Vlaamse filmgeschiedenis, met speciale aandacht voor zijn eigen stad Antwerpen. Het deed hem veel, zo was te zien bij de VRT. Ook VTM schonk aandacht aan dit bijzondere feit.
De film was er bijna niet geweest, maar na een succesvolle crowdfunding actie vorig jaar kon De Hert alsnog de documentaire afmaken. De film gaat niet alleen over de fascinerende Vlaamse filmgeschiedenis, maar ook over de rijke bioscooptraditie in Antwerpen, waar tegenwoordig weinig meer van over is gebleven. Deels met dank aan de Kinepolis bioscoopfabriek (24 zalen, 7.400 stoelen) aan de rand van de stad.
Een prachtige site die de bioscoopgeschiedenis van Antwerpen heeft vastgelegd, is Antwerpen Kinemastad. Een aanrader voor iedere film- en bioscoopnostalgicus.
Voor wie de documentaire Hollywood aan de Schelde wil zien (hier de recensie in HUMO): hij draait de komende periode in diverse Antwerpse zalen, waaronder Cinema Cartoon’s.
Alle filmlijstjes verzamelen!
December is voor filmliefhebbers een walhalla wat betreft filmlijstjes. Nu kan ik wel apart gaan linken naar wat interessante individuele lijsten, maar dat schiet niet op. Gelukkig is er ook een site die de meest relevante filmlijsten dagelijks bijhoudt en verzamelt. Naast de titels die je overal tegenkomt, zijn er genoeg (mij) onbekende pareltjes te spotten. Alleen al daarom een heerlijke site om doorheen te scrollen. Om - net als na de overdaad aan eten deze maand - op 1 januari weer met een schone lei te beginnen aan filmjaar 2019.
De beste video-essays van 2018
Wat ‘het beste’ is, dat bepalen we natuurlijk lekker zelf. Maar de website Filmschoolrejects heeft wel een erg fijne opsomming gemaakt van een flinke lading aan video-essays van het afgelopen jaar. Ik heb zeker ook andere geweldige video’s gezien, maar met deze verzameling wil ik graag een middag doorbrengen.
De populairste nieuwsbrief-items van 2018
De afgelopen 41 nieuwsbrieven heb ik honderden links met jullie gedeeld. Benieuwd waar het meeste op is geklikt? Hieronder de top 3. en als je daar weer op klikt, zie je de hele top 10. Alles voor de kliks ;-)
En zoals elke week weer tot slot: een opsomming waar ik de afgelopen dagen zoal druk mee was.
Mijn week in woorden
  • Een eindejaarsnieuwsbrief kan niet zonder een eindejaarsartikel. Voor HP/De Tijd vatte ik filmjaar 2018 samen in een drietal thema’s: crisis in de Nederlandse cinema, de neergang van Netflix en de discussie rond homo’s en transgenders in de filmwereld.


Blij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam