Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 45: Vioolkoning André Rieu nu ook koning van de bioscoop en opkomst en (bijna) ondergang van Paramount Pictures

Komende week worden dan eindelijk de Oscarnominaties bekend gemaakt. Maar eigenlijk ben ik nu wel hel
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 45: Vioolkoning André Rieu nu ook koning van de bioscoop en opkomst en (bijna) ondergang van Paramount Pictures
Door Nico van den Berg • Editie #45 • Bekijk online
Komende week worden dan eindelijk de Oscarnominaties bekend gemaakt. Maar eigenlijk ben ik nu wel helemaal klaar met het opnieuw opwarmen van het filmkliekje van vorig jaar. Dan richt ik liever de aandacht op het komende International Film Festival Rotterdam, met onder meer een hele sterke Nederlandse line-up. Maar daarover binnenkort meer.
In deze nieuwe 45e Filmnieuwsbrief aandacht voor - wederom - Netflix, maar vooral ook voor Neerlands glorie: André Rieu’s groeiende internationale bioscoopsucces, een Nederlandse botenbouwer die de primeur heeft van de eerste IMAX zaal in een privé jacht en het onstuimige succes van Pathé Thuis - én Cinetree.
Een mooie filmweek en tot volgend weekend!

Netflix gooit abonnementsprijs flink omhoog
Als je het over Netflix hebt, dan heb je het over grote getallen. Wereldwijd heeft de streamingsdienst nu zo'n 140 miljoen abonnees (alleen al de laatste drie maanden kwamen er 9 miljoen bij) en het bedrijf investeerde vorig jaar 13 miljard (!) dollar in eigen films en series. Daarvoor moest Netflix zich wel flink in de schulden steken, naar schatting voor zo'n 10 miljard dollar.
Netflix gaat dan nu ook de abonnementsprijzen in de VS flink omhoog gooien, nadat het eerder al hetzelfde in Canada had gedaan. Te verwachten is dat de rest van de wereld binnenkort volgt. Onderzoek wijst trouwens uit dat Netflix hierdoor nauwelijks bestaande abonnees zal verliezen. Makkelijk verdiend dus…
Inmiddels heeft ook Disney te maken met een eerste verlies van één miljard dollar voor hun streamingkanaal, nog voordat het überhaupt is gelanceerd.
Ondertussen blijft Pathé Thuis onstuitbaar groeien
Het succesverhaal van Pathé Thuis lijkt wel geen einde te kennen. In een tijd dat we het vooral over abonnementsmodellen hebben, dendert de pay-per-view aanbieder gewoon door. Vorig jaar groeiden ze opnieuw flink, ditmaal met 50 procent. Pathé Thuis heeft twee sterke troefkaarten, zo vertelt managing director Thomas van de Weerd in Entertainment Business: de uitgekiende marketing en het feit dat ze via elk apparaat en aanbieder te bekijken zijn.
Pathé Thuis is overigens - in tegenstelling wat je misschien zou denken - niet van Pathé. Het heeft een overeenkomst met de bioscoopketen om mee te liften met de naam, maar staat er verder helemaal los van.
Overigens gaat ook het arthouse VOD platform Cinetree als een speer. Ook zij groeiden vorig jaar met 50 procent ten opzichte van 2017.
Vioolkoning André Rieu nu ook koning van de bioscoop
Het bioscoopsucces van André ’koning van de violen’ Rieu haalt hier nauwelijks de media, laat staan de filmpagina’s. Maar de box office successen zijn er niet minder om. De bioscoopvertoning van het nieuwjaarsconcert harkte vorige week in één weekend wereldwijd zo'n 4,6 miljoen dollar bij elkaar, waarvan alleen al 2,3 miljoen dollar in Engeland.
Rieu is al jaren met optredens te zien in de bioscoop. Hij richtte er in 2017 zelfs een eigen bedrijf voor op: Piece of Magic Entertainment. Niet alleen in Nederland en Engeland gaan mensen massaal voor Rieu’s vioolklanken naar de bioscoop, ook in Duitsland, Spanje en Canada is de muzikale Limburger razend populair.
Eerste superjacht met volledige IMAX bioscoop
Wat doe je als je geld over hebt? Een superjacht kopen waarschijnlijk. Maar wat als je uitgekeken raakt op Saint-Tropez of de Caraïben? Dan installeer je gewoon ’s werelds eerste IMAX bioscoop in je superjacht. Dat deed althans de Amerikaanse multimiljardair Dan Snyder. Het schip inclusief de twee verdiepingen hoge IMAX zaal werd trouwens gebouwd in Nederland, zo meldt de Guardian. Naar eigen zeggen moesten de bouwers het schip om de IMAX-zaal heen bouwen, zo'n enorme klus was het. Het voldoet in elk geval aan alle normen die aan een IMAX zaal worden gesteld. Benieuwd of Snyder ook voor elke film de ‘IMAX-experience’ leader draait. ..
Opkomst en (bijna) ondergang van Paramount Pictures
A.ls we tegenwoordig over filmstudio’s lezen, dan gaat het over fusies, ruzies met sterren, nieuwe VOD platforms of bazen die op moeten stappen. Over de rijke geschiedenis van de grote Hollywoodstudio’s wordt zelden meer geschreven door de reguliere media.
Daarom werd ik oprecht blij toen ik gisteren op de website van de New York Times een lang stuk las over Paramount Pictures, één van de oudste filmstudio’s in Hollywood, opgericht in 1910.
Natuurlijk is de aanleiding het feit dat het niet goed gaat met Paramount, na jaren van mismanagement. Maar dat dat niet iets is van de laatste jaren, laat deze razend interessante longread duidelijk zien.
Video-essay: een ode aan de onbekende grote animator Lotte Reiniger
In mijn vaste video-essay rubriek in deze nieuwsbrief heb ik tot nu toe niet veel aandacht gegeven aan animatie. Ten onrechte natuurlijk, want het is een prachtige vorm van filmkunst. Toevallig vond ik vorige week een mooi en ontroerend BBC video-essay over Lotte Reiniger, de vrouw die begin twintigste eeuw animatie naar een hoogtepunt tilde, nog voor Disney dat deed. En de video zelf is ook een mooie ode aan het werk van Reiniger.
Lotte Reiniger: The animation genius you've probably never heard of | BBC Ideas
Lotte Reiniger: The animation genius you've probably never heard of | BBC Ideas
En zoals elke week weer tot slot: een opsomming waar ik de afgelopen dagen zoal druk mee was.
Mijn week in woorden


Blij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

Elk weekend de interessantste ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten.

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam