Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 46: 'Roma' ster kan niet naar Oscaruitreiking en Sovjet-bioscopen massaal gesloopt

Tussen alle films, meetings en borrels door op het International Film Festival Rotterdam is hier ook
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 46: 'Roma' ster kan niet naar Oscaruitreiking en Sovjet-bioscopen massaal gesloopt
Door Nico van den Berg • Editie #46 • Bekijk online
Tussen alle films, meetings en borrels door op het International Film Festival Rotterdam is hier ook deze zaterdag gewoon weer een nieuwe editie van de Filmnieuwsbrief. Lees hier ook mijn stuk voor HP/De Tijd over het nieuwe elan van het festival en de sterke Nederlandse films die er draaien.
In het kader van ophef had ik ruim aandacht kunnen geven aan filmjournalist Ab Zagt, de bullebak van het AD, die afgelopen week op Twitter op zeer valse toon van collega René Mioch zei dat “zijn pakken beter zijn dan zijn vragen” en Michiel Berkel van Amstelfilm een “filmdwerg” noemde. En dan heb ik het nog niet over het rancuneuze onderbuikstuk dat Zagt schreef over het IFFR, inclusief sneren naar het festivalpubliek. Een kritisch stuk is prima, maar dit is populistisch gebral.
Zo, en nu dat weer over tot de écht interessante zaken die ik de afgelopen week voorbij zag komen.
Een fijne filmweek - al dan niet op het IFFR - en tot volgend weekend!

De Oscarnominaties zijn bekend - maar wat nu met de show?
De Oscars kregen voor mij even wat van hun oude glans terug toen afgelopen week de nominaties bekend werden gemaakt, met Alfonso Cuaróns Roma en Yorgos Lanthimos’ The Favourite als de twee ‘frontrunners’ met allebei 10 nominaties. En onder de 5 regie-nominaties zitten maar liefst drie niet-Amerikanen die alledrie een niet-Engelstalige film hebben gemaakt. Naast Cuaron en Lanthimos is dat ook Pawel Pawlikowski voor het Poolse Cold War.
Daaraan gekoppeld had de Guardian een mooi stuk over de grote Amerikaanse shows als de Oscars en de Superbowl. Geen enkele Hollywood celebrity wil zijn of haar vingers nog aan een presentatieklus branden. Het snijvlak tussen entertainment, politiek en sociale gevoeligheden is blijkbaar een besmette plek geworden: “What should be simple entertainment is now anything but.”
Acteur uit 'Roma' mag vanwege streng VISA-beleid de VS niet in
Jorge Antonio Guerrero, één van de steracteurs uit de film Roma, kan waarschijnlijk niet bij de Oscaruitreiking aanwezig zijn. De film is met 10 nominaties een grote kanshebber bij de uitreiking van de gouden beeldjes op 24 februari in Hollywood. Tot nu toe is hem al drie keer een visum geweigerd om de VS in te komen. Hopelijk kan Netflix, die Roma heeft uitgebracht, nog wat druk uitoefenen.
Bryan Singer in de beklaagdenbank
Maak vooral even tijd voor deze geweldige longread in The Atlantic waarin zeer goed onderbouwd (meer dan 50 bronnen) een beklemmend beeld wordt geschetst van Bryan Singer en de vele vaak jonge mensen die hij seksueel heeft misbruikt. Huiveringwekkend om te lezen.
“It is no surprise that, with ‘Bohemian Rhapsody’ being an award-winning hit, this homophobic smear piece has been conveniently timed to take advantage of its success.”
De Egyptische onafhankelijke cinema lijkt verslagen
Het Belgische culturele online magazine Rekto:Verso had afgelopen week een interessant stuk over de staat van de Egyptische cinema sinds de politieke omwenteling acht jaar geleden. Het is een stuk dat je veel vaker zou willen lezen: de rol van cinema ingebed in de politieke, sociale en culturele context van een land. Klinkt droog, maar het stuk leest als een trein.
Sovjet-bioscopen wacht massaal het lot van de sloopkogel
Moskou was tot voor kort gezegend met een groot aantal bioscopen in onvervalste Sovjet-stijl. De meeste ervan werden buiten het centrum gebouwd in de jaren ‘60 en '70 en waren zelfs na het ineenstorten van de USSR nog lang populair. Maar nu gaat de beuk in tientallen van deze vaak architectonische parels. Een vergeten tragedie die France 24 gelukkig onder mijn aandacht bracht.
Credits roll for Moscow's Soviet-era cinemas
De beste video-essays op internet!
Het Britse filmblad Sight & Sound vroeg een flink aantal filmkenners en -liefhebbers om hun favoriete video-essays. En dat levert een indrukwekkende lijst op, met zelfs een mooie vermelding voor Hedwig van Driel en Menno Kooistra (van voordefilm.nl) voor hun video Three thoughts about I, Tonya. De haast eindeloze lijst laat zien hoe hoog het niveau van filmische beschouwingen op film nu is geworden. Nu nog de tijd vinden om ze allemaal te bekijken…
Blij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam