Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 47: Geëngageerde bioscopen vertonen gratis films en een uitgebreid eerbetoon aan Jonas Mekas

Terwijl ik dit nu - zaterdagmiddag - tik, is het International Film Festival Rotterdam bijna afgelope
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 47: Geëngageerde bioscopen vertonen gratis films en een uitgebreid eerbetoon aan Jonas Mekas
Door Nico van den Berg • Editie #47 • Bekijk online
Terwijl ik dit nu - zaterdagmiddag - tik, is het International Film Festival Rotterdam bijna afgelopen. De prijzen zijn gisteren uitgereikt, waarbij de Tiger Award ging naar het Chinese Present.Perfect en de KNF Award naar de Chileens-Nederlandse coproductie Tarde para morir joven (klik hier voor alle winnaars).
Back to normal dus. Met weer flink wat interessant filmnieuws van over de hele wereld, plus urenlang interessant kijkvoer van het IFFR.
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

Gratis naar de film - maar wel voor een goed doel
Het regent gratis bioscooptickets deze week. Nou ja, bijna dan.
In de VS wordt ter ere van Black History Month de Oscargenomineerde Marvelfilm Black Panther opnieuw landelijk uitgebracht. En de eerste week van februari is de film gratis te bekijken in 250 AMC bioscopen.
De film sleepte recent zeven Oscarnominaties in de wacht, waaronder - als eerste superheldenfilm ooit - Beste Film.
In Berlijn en Milaan openen sommige bioscopen ook gratis hun zalen. Niet voor iedereen echter. Het aanbod geldt alleen voor vluchtelingen die door een aantal bevlogen bioscoopeigenaren met open armen - en zonder kaartje - worden binnengelaten. Het kost de bioscopen niets, want het werkt volgens een systeem dat bezoekers als ze dat willen een extra kaartje kopen. Deze wordt dan vervolgens aan een vluchteling gegeven.
Even wat ontspanning met Hollywoodfilms is er voor de vluchtelingen niet bij. De betreffende bioscopen draaien vooral verantwoorde kost, waaronder - oh ironie - vluchtelingendrama’s.
Bioscoopbezoek in Saoedi-Arabië zeer populair
Bijna 60.000 Saudi’s gaan elke maand naar een bioscoop in hun eigen land. Dat lijkt niet veel - in Nederland gaan er gemiddeld zo'n drie miljoen mensen per maand naar de bioscoop - maar het aantal filmtheaters is nog maar zeer beperkt. Nog een feitje dat naar buiten kwam: 77 procent van alle bezoeken wordt in gezinsverband gedaan, de rest bestaat uit mensen die alleen een film bekijken.
Ondanks de toenemende internationale druk op het land als gevolg van de moord op een journalist gaan de plannen van westerse bioscoopbedrijven om in Saoedi-Arabië een flink aantal nieuwe bioscopen te bouwen vooralsnog gewoon door.
Netflix zet grote filmstudio's in de beklaagdenbank
Netflix is nog maar net lid geworden van de Motion Picture Association of America (MPAA) om zo officieel tot de gevestigde Hollywood filmproducentenclub te horen, of ze gooien al roet in het eten van de overige leden.
De streamingdienst heeft namelijk als MPAA-lid meteen meerdere filmstudio’s aangeklaagd vanwege het systeem waarbij managers van bedrijven als Disney, Paramount, NBCUniversal, Warner Bros en DreamWorks niet makkelijk naar een ander concurrerend bedrijf kunnen overstappen. Netflix ziet dit als een blokkade om zelf goede mensen te kunnen werven.
Is de toelating van Netflix tot de MPAA dan toch te zien als de wolf die in schaapskleren de schapenstal binnenrent?
Eerbetoon aan Jonas Mekas
Eind januari overleed op 96-jarige leeftijd Jonas Mekas, ook wel de godfather van de avant-garde film genoemd.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik zeer weinig van Mekas afwist. Daarom was ik dan ook erg blij dat Sight & Sound een mooi lang eerbetoon online plaatste dat het blad eerder maakte ter gelegenheid van Mekas’ 90ste verjaardag, met onder meer bijdrages van Chantal Akerman en Jim Jarmusch. Inclusief clips en trailers van Mekas’ werk. Na het lezen besef je pas echt wat voor een bijzondere rol Jonas Mekas in de filmgeschiedenis heeft gespeeld.
Video: alle IFFR talks & masterclasses
Als je niet bij het IFFR was - of net zoals ik niet overal bij kon zijn - is er gelukkig nog het YouTube kanaal van het festival. Waar alle talks & masterclasses van de afgelopen 10 dagen nu al terug te zien zijn.
Blij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam