Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 48: Bijzonder filmexperiment in Parijs en minder betalen voor filmflops in de bioscoop

Terwijl filmdistributeur Dutch FilmWorks voor de zoveelste keer bakzeil haalt in hun fanatieke strijd
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 48: Bijzonder filmexperiment in Parijs en minder betalen voor filmflops in de bioscoop
Door Nico van den Berg • Editie #48 • Bekijk online
Terwijl filmdistributeur Dutch FilmWorks voor de zoveelste keer bakzeil haalt in hun fanatieke strijd tegen het downloaden - van de rechter hoeft provider VodafoneZiggo het filmbedrijf geen gegevens van hun abonnees te geven - blijf ik hopen dat de andere distributeurs vooral bezig zijn om het legale aanbod flink te verbeteren. Want dat is nog ver onder de maat. En elk onderzoek wijst uit dat downloaders ook degenen zijn die het meeste geld uitgeven aan legale content.
Zo is het maar de vraag hoeveel films met de net overleden acteur Albert Finney in Nederland op legale wijze te zien zijn. Ik durf te wedden dat dat er niet veel zijn. Daarom een mooi lang stuk over zijn werk. Plus meer nieuws dat me de afgelopen dagen in filmland opviel.
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!
PS: Mocht je zondagmiddag in Amsterdam zijn, kom dan een keer naar Het Schimmenrijk in filmtheater Het Ketelhuis, de maandelijkse wandeling door de filmgeschiedenis door Hans Beerekamp. Deze zondag een wel heel mooi programma, check het Facebook evenement.

Albert Finney overleden (82)
Gisteren werd bekend dat de grote Britse acteur Albert Finney op 82-jarige leeftijd na een kort ziekbed in een ziekenhuis even buiten Londen is overleden. Meteen stroomden social media en film- en entertainmentsites vol met verhalen over deze gevierde acteur. Hij gold als icoon van de Britse na-oorlogse cinema.
He was a brilliant and utterly distinctive actor, deeply rooted in a theatrical tradition but capable of naturalistic performances, a product of Britain’s vital new “kitchen-sink” cinema. (…) An awful lot of flavour and texture has left British acting with the departure of Albert Finney.
A look back at Albert Finney's most memorable performances
A look back at Albert Finney's most memorable performances
DAU: filmexperiment nu in Parijs te zien
Wat is DAU? Het begon in 2005 as a gewone biopic over de Russische wetenschapper Lev Landau. Maar het groeide in de jaren erna uit tot een enorm project, met als basis een Sovjet-Stalin variant van de Truman Show. met honderden acteurs en medewerkers die dag en nacht werden gefilmd, soms zelfs jaren achter elkaar. Bekijk hier de video’s die erover zijn gemaakt en bezoek de bijbehorende website.
"DAU" Soviet Truman Show premieres in Paris - dir. ilya khrzhanovsky
"DAU" Soviet Truman Show premieres in Paris - dir. ilya khrzhanovsky
Wat er nu in Parijs net is geopend, is - als ik de verhalen mag geloven - een soort installatie waarbij je als bezoeker in een eigen hokje je eigen film kan samenstellen uit 16 streamingkanalen, met daarachter nog een eindeloze stroom aan foto’s, brieven en ander materiaal. Lees vooral dit lange stuk in The Guardian - en plan daarna een reisje Parijs. Want het klinkt als een fascinerend project
Woody Allen sleept Amazon voor de rechter
Het was groot nieuws toen Amazon in 2014 aankondigde dat ze Woody Allen hadden gestrikt om voor het Amazon Prime kanaal een nieuwe serie te maken. Maar nadat de #MeToo beweging ook de pijlen op Allen had gericht naar aanleiding van decennia-oude beschuldigingen van seksueel misbruik, kreeg Amazon koudwatervrees en zegde het contact eenzijdig op.
Allen gaat nu in de tegenaanval en zegt dat het gaat om oude beschuldigingen en dat Amazon hem gewoon het afgesproken honorarium van zo'n 70 miljoen dollar moet betalen. The Hollywood Reporter maakte een reconstructie van de hele zaak.
Bioscoopketen maakt filmhits duurder en flops goedkoper
We zijn gewend om voor een bioscoopbezoek in het weekend of ’s avonds meer te betalen dan doordeweeks in de ochtend. Maar op hetzelfde moment voor de ene film meer te betalen dan voor de andere film, dan is nieuw. De Amerikaanse bioscoopketen Regal Cinemas experimenteert nu met ‘dynamic pricing’: betaal minder voor een slecht bezochte film en betaal meer voor een box office hit, zo meldt Forbes.
Klinkt logisch, zo krijg je zoveel mogelijk mensen in je bioscoop. Die er vervolgens allemaal het dure eten en drinken kopen. Wat uiteindelijk de échte moneymaker is voor een bioscoopexploitant.
Liam Neeson-interviewer reageert op enorme ophef
Het was groot nieuws op alle nieuwssites: Hollywood acteur Liam Neeson zei in een interview dat hij een willekeurige zwarte man zou willen vermoorden nadat een vriendin van hem verkracht was. Vervolgens viel iedereen over Leeson heen en werd de galapremière van zijn nieuwe film afgelast.
Nu heeft de interviewer die Liam Neeson deze gewraakte uitspraak wist te ontlokken, gereageerd met een stuk in The Independent. waarin ze wat context geeft over haar vraag en het verdere gesprek. En als je dit leest, kijk je toch met wat andere - lees: mildere - ogen naar Leeson’s uitspraak.
Filmbezoek in Europa daalt naar laagste punt in vier jaar
De European Audiovisual Observatory maakte afgelopen week tijdens de Berlinale bekend dat het bioscoopbezoek in Europa voor het tweede jaar op rij is gedaald. In 13 van de 25 EU-landen gingen vorig jaar minder mensen naar de bioscoop dan het jaar ervoor. Vooral de daling in Duitsland was met 14 procent fors. Het bezoek in het VK en in Oost-Europa zat flink in de lift.
Mijn week in woorden
Wat schreef en vertelde ik zelf zoal op de laatste tijd? Vorige week ben ik vergeten om mijn links van die week in de nieuwsbrief te zetten, dus vandaar dat ik die er nu maar even bij doe ;-)

Blij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam