Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 50: Alles over de Oscars en een fotoserie over bioscoopnostalgie

Goedemorgen! Dit is alweer de 50e editie van mijn wekelijkse Filmnieuwsbrief. Wees niet bang, ik sta
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 50: Alles over de Oscars en een fotoserie over bioscoopnostalgie
Door Nico van den Berg • Editie #50 • Bekijk online
Goedemorgen!
Dit is alweer de 50e editie van mijn wekelijkse Filmnieuwsbrief. Wees niet bang, ik sta echt niet bij elke rond getal stil, maar dit is samen met 290 abonnees in nog geen jaar toch een mooie mijlpaal. Op naar de volgende 50!
Voordat zondagnacht de Oscarceremonie alle aandacht naar zich toe trekt, werden vrijdagavond nog de Césars, de belangrijkste Franse filmprijzen, uitgereikt in Parijs. De prijs voor Beste Film ging naar Jusqu’à la garde (in het Engels: Custody) van Xavier Legrand, toevallig ook mijn nummer 1 film van 2018. De complete lijst met de César-winnaars vind je hier.
Wil je mij samen met MovieInsiders collega’s Gudo en John live de Oscaruitreiking zien en horen becommentariëren, kom dan zondagavond en -nacht naar het Rotterdamse filmtheater LantarenVenster. Veel leuker dan in je eentje thuis naar Net5 te kijken. En wordt Whoopi Goldberg nu echt de geheime presentator?
Natuurlijk in deze nieuwsbrief aardig wat Oscarnieuws, maar er is gelukkig meer te melden op filmgebied. Er is tenslotte leven buiten Hollywood ;-)
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

Officiële Oscar goodiebag bevat cannabis lotion, een poepborstel en een borstpompje
Traditiegetrouw krijgen alle Oscargenomineerden weer een leuke tas met spullen en waardebonnen mee. De waarde schijnt in de zes cijfers te lopen, en met een cadeau als een reis met een privé-jacht langs de Galapagos eilanden geloof ik dat graag. Daar kun je dan ronddobberen met een Mr. Poo emoji toiletborstel, handcrème met cannabis (net gelegaliseerd in Californië en een pompje om je nepborsten te vergroten, zo meldt The Guardian. Toch een schrale troost als het gouden beeldje net aan je neus voorbij gaat.
Steven Soderbergh: de Oscars moeten van tv af
Als er één regisseur de bijnaam ‘Heintje Davids van de film’ verdient, dan is het Steven Soderbergh wel. Hoe vaak heb ik al niet in interviews met hem gelezen dat hij er nu echt definitief met films maken stopt. Gelukkig ben ik een grotere fan van hem dan van Heintje Davids, dus van mij mag hij zijn beloftes nog vaak verbreken.
In The Atlantic een fijn interview met Soderbergh, over zijn nieuwe Netflix-film High Flying Bird (ineens stond die online), zijn idee over de Oscars (“gewoon een besloten avond van maken zonder camera’s”) en het belang van de bioscoopervaring.
Bioscoopnostalgie prachtig vastgelegd
Altijd fijn om te zien: foto’s van bijzondere bioscopen, ditmaal van de Duitse fotograaf Stephan Zaubitzer. De afgelopen 16 jaar trok hij voor deze serie de hele wereld rond en kwam onder andere in Marokko, India en Libanon. De bioscopen zijn niet altijd even mooi, maar ze hebben wel allemaal een eigen en bijzonder karakter.
Beschuldigde priester verliest rechtszaak tegen Franse filmmaker
De afgelopen won de Franse regisseur Francois Ozon twee maal: als eerste de Grote Juryprijs op de Berlinale, en ten tweede een rechtszaak die de van kindermisbruik beschuldigde priester Bernard Preynat tegen Ozon had aangespannen om de vertoning van de prijswinnende film Grâce à Dieu (By the Grace of God) te verbieden.
De film gaat over een groep slachtoffers die priesters en kardinalen in Lyon voor de rechter willen slepen, na jarenlang door hen seksueel misbruikte te zijn. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen, waar Ozon enorm door gegrepen was. Hij heeft zijn film inmiddels ook vertoond op kerkelijke symposia, waar veel sympathie voor de film bestond.
Grâce à Dieu draait vanaf 4 april in de Nederlandse bioscoop.
90 betere Oscar alternatieven voor Beste Film
Er bestaan talloze lijstjes van filmklassiekers die hun Oscar misliepen en middelmatige films die wel het gouden beeldje kregen. Maar alleen bij Vulture zag ik recent een compleet overzicht: bij elk Oscarjaar een goed of beter alternatief voor Beste Film. Die watchlist blijft maar groeien…
Weg met Scorsese's rat in The Departed!
Soms zie je bij het crowdfundingplatform Kickstarter de meest geweldige plannen voorbij komen. Zoals deze: haal digitaal de rat weg die op het eind van de film The Departed in beeld verschijnt. Lees vooral ook het geweldige stappenplan van de initiatiefnemer.
Honest Trailers: The Oscars 2019
De meeste filmliefhebbers kennen wel de Honest Trailers. En natuurlijk is er ook een Oscar 2019 special gemaakt, met een paar heerlijke droge one-liners.
Honest Trailers - The Oscars (2019)
Honest Trailers - The Oscars (2019)
Mijn week in woorden
Blij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam