Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 53: Netflix verwijdert zich suf en masterclass waardeloze montage van Bohemian Rhapsody

Je krijgt deze nieuwsbrief een dag later dan normaal, want ik lag even in de spreekwoordelijke lappen
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 53: Netflix verwijdert zich suf en masterclass waardeloze montage van Bohemian Rhapsody
Door Nico van den Berg • Editie #53 • Bekijk online
Je krijgt deze nieuwsbrief een dag later dan normaal, want ik lag even in de spreekwoordelijke lappenmand. Maar het maken ervan is te leuk om een weekje over te slaan. En bovendien rekenen er bijna 300 abonnees op ;-)
Voor HP/De Tijd schreef ik afgelopen week een stuk over de Roze Filmdagen, die nu nog volop bezig zijn in Amsterdam. Ik sprak met festivaldirecteur Werner Borkes over activisme, het gesegregeerde roze festivalpubliek en de armzalige staat van de LHBTQ-cinema in Nederland.
En voor de filmpodcast MovieInsiders besprak ik de gayfilm Sauvage, die sinds donderdag in de bioscoop draait, met een zeer goede acteerprestatie van hoofdrolspeler Félix Maritaud.
Hieronder weer het belangrijkste en opmerkelijkste filmnieuws samengevat in één makkelijk overzicht.
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

Regisseur James Gunn in ongenade gevallen bij Disney
Of het nu om artistieke of financiële redenen is gebeurd, is niet duidelijk, maar Disney heeft regisseur James Gunn opnieuw op het Guardians of the Galaxy 3-project gezet, na hem er acht maanden geleden vanaf te hebben gehaald, nadat er oude tweets van Gunn over pedofilie en verkrachting naar boven waren gekomen.
Volgens een aantal vakbladen is Disney nooit op zoek geweest naar een vervanger. Dat zou erop kunnen wijzen dat Gunn al die tijd toch als regisseur in beeld is gebleven.
Netflix verwijdert zich suf
Normaal gesproken waant Netflix zich de koning van streaming content. Maar afgelopen week hebben ze toch twee maal hun hoofd nederig gebogen en na maanden van kritiek enkele controversiële fragmenten uit twee van hun films verwijderd.
De eerste was groot in het nieuws. Uit de horrorfilm Bird Box is een scène gehaald met echte beelden van een treinramp in Canada.
Maar Netflix heeft ook uit een andere film een soortgelijk fragment verwijderd. In de film Death Note zaten namelijk beelden van een Belgische treinramp uit 2010. Ook deze zitten er nu niet meer in.
Nieuwe hoofdredacteur voor De Filmkrant
Het hing al langer in de lucht dat Dana Linssen na meer dan 20 jaar het hoofdredacteurschap zou neerleggen van de Filmkrant. Nu is ook haar opvolger bekend. Vanaf 1 april neemt Ronald Rovers haar taak over. Ronald schrijft al jaren voor de Filmkrant en is daarnaast filmrecensent voor dagblad Trouw. Daarnaast is Joost Broeren-Huitinga is benoemd tot chef Filmkrant Online.
Op Facebook gaf Dana Linssen een mooie uitgebreide verklaring voor deze stap. Wel even goed om stil te staan bij de unieke positie die de Filmkrant heeft, ook als je naar andere landen kijkt.
Amerikaanse filmstudio Annapurna kampt met flop na flop
Eén van de belangrijkste filmstudio’s van Hollywood, Annapurna Pictures, zit in zwaar weer. Films als Vice, If Beale Street Could Talk en Destroyer zijn geflopt met een verlies per film van respectievelijk $15 tot $20 miljoen, $10 miljoen en $7 miljoen.
Des te pijnlijker, want Annapurna werpt zich op als baken voor creatieve filmmakers. Eerder bracht de studio bijvoorbeeld werk uit van regisseurs als Kathryn Bigelow, Paul Thomas Anderson, Spike Jonze, David O. Russell en Richard Linklater.
“It’s wonderful to be a patron of the arts (…) but you can’t ever miss.”
Aldus een box office deskundige over hun wankele positie. Hopelijk zorgen toekomstige releases als Laika’s animatiefilm Missing Link en Richard Linklater’s Where’d You Go, Bernadette voor wat zwarte cijfers.
Uitgesproken filmposters uit Ghana nu tentoongesteld
Onder de noemer African Gaze: Hollywood; Bollywood and Nollywood film posters from Ghana is er in Londen een fascinerende tentoonstelling van handgeschilderde filmposters uit Ghana te zien. En deze laten niets aan de verbeelding over. Vrouwen met drie borsten, een bloederig dinosaurus tafereel en een portie kannibalisme, zowel van Hollywoodcinema als van Afrikaanse films.
Longread: het geniale talent van Elaine May
De naam Elaine May doet bij een aantal mensen wel wat belletjes rinkelen, maar vaak niet meer dan dat. Terwijl ze als actrice, scenariste, producer en regisseur van groot belang is geweest voor Hollywood.
Op de website The Ringer staat een geweldige longread over haar eigenzinnige karakter, haar rijke leven in de filmwereld en haar rol als vrouw in een masculien Hollywood.
Video-essay: Bohemian Rhapsody's waardeloze Oscarwinnende montage
Er is veel mis met de Freddie Mercury biopic Bohemian Rhapsody, zo betoogde ik vorig jaar al in mijn column voor de filmpodcast MovieInsiders. Maar dat de film recent een Oscar voor beste montage won, is volslagen belachelijk. Een Razzie Award voor slechtste montage was toepasselijker geweest.
Dat levert dan wel weer onderstaande masterclass in ‘hoe niet te monteren’ op. Hij duurt een klein kwartier, maar kijk hem vooral uit. Je kijkt gegarandeerd voortaan met andere ogen naar films.
Bohemian Rhapsody's Terrible Editing - A Breakdown
Bohemian Rhapsody's Terrible Editing - A Breakdown
Blij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

Elk weekend de interessantste ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten.

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam