Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 54: 'Prooi' scoort goed in Chinese box office en lesbische filmpionier Barbara Hammer overleden

Goedemorgen! In deze 54e Filmnieuwsbrief onvervalst Hollands Glorie. Zo is bijvoorbeeld sinds een paa
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 54: 'Prooi' scoort goed in Chinese box office en lesbische filmpionier Barbara Hammer overleden
Door Nico van den Berg • Editie #54 • Bekijk online
Goedemorgen! In deze 54e Filmnieuwsbrief onvervalst Hollands Glorie. Zo is bijvoorbeeld sinds een paar dagen de mechanische leeuw van Dick Maas zeer succesvol in duizenden Chinese bioscopen tegelijk te zien. Maar ook heb ik uitgebreid aandacht voor het overlijden van de lesbische Amerikaanse queerfilmpionier Barbara Hammer. En ik vond een prachtig video-essay rond The Favourite.
Zelf schreef ik afgelopen week een lovend stuk over de Nederlandse documentaire en IDFA-winnaar ’Nu verandert en langzaam iets’. En voor de filmpodcast MovieInsiders dook ik in het mooie themaprogramma van EYE Filmmuseum Amsterdam: Shell Shock, over post-traumatische ervaringen in de cinema.
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

'Prooi' van Dick Maas hoog in Chinese box office
In Nederland ging er bijna geen hond naar de leeuwenfilm van Dick Maas - een schamele 30.000 bezoekers - maar toch draait Prooi sinds een paar dagen op maar liefst vierduizend Chinese bioscoopdoeken. Dick Maas was zelf ook wel wat verrast door dit enorme aantal, zo zei hij in de Volkskrant.
En Prooi doet het niet eens zo slecht. In de Chinese box office stond hij vrijdag op plek 6, vlak achter Captain Marvel, maar nog voor The Lego Movie 2. Toch een mooie prestatie voor een mechanische leeuw en een totaal budget van drie miljoen euro.
Overigens werd afgelopen week ook bekend dat dit najaar de grootste Nederlandse film in tien jaar wordt gedraaid: het oorlogsdrama De Slag om de Schelde, met een budget van 12 tot 17 miljoen euro. Benieuwd of ook hiervoor de Chinezen warm te krijgen zijn.
Censuur dreigt voor homoscène in Elton John biopic 'Rocketman'
Na het enorme succes van Bohemian Rhapsody, met een veilige weergave van Freddie Mercury’s ruige seksleven, is bij de verfilming van het leven van Elton John, Rocketman, de behoefte blijkbaar groot om ook hier familie-entertainment van te maken. Meerdere bronnen melden namelijk dat er druk op de regisseur wordt uitgeoefend om een - naar verluidt onschuldige – bedscène tussen Elton John en zijn manager te schrappen uit de film.
Typisch weer een voorbeeld van een filmmaker die geen strobreed in de weg wordt gelegd, totdat het hoge management van de studio zich ermee gaat bemoeien. Benieuwd hoe deze strijd verder gaat…
Netflix nu meer eigen dan aangekochte nieuwe producties
Het zat er al een tijd aan te komen, maar van alle nieuwe films en series op Netflix is nu voor het eerst meer dan de helft een ‘original’, dat wil zeggen een (deels) eigen productie.
Het lijkt de enige weg te zijn, nu steeds meer partijen met een eigen kanaal komen en hun content bij Netflix weghalen. Zo maakt Apple komende week waarschijnlijk bekend een eigen streaming kanaal te beginnen. En ook Disney komt later dit jaar met een SVOD plek voor al hun eigen films.
Dat alles onder het motto: eigen content is king, de rest is maar vulling.
Lesbische filmpionier Barbara Hammer overleden
Van sommige grote namen - Stanley Donen bijvoorbeeld - weet je dat alle media bij hun overlijden groots uitpakken. Maar veel niet minder invloedrijke filmpersoonlijkheden krijgen deze aandacht niet. Wel in deze nieuwsbrief.
Zo moet ik bekennen nog nooit van Barbara Hammer te hebben gehoord. Ze overleed recent op 79-jarige leeftijd. Maar door een uitgebreide necrologie in ARTnews zal ik niet snel meer vergeten wat ze allemaal voor de filmkunst heeft betekend.
Daarnaast publiceerde de New Yorker het laatste interview met haar. En dat is een werkelijk prachtig gesprek geworden. Over waarom ze het zo fijn vond om lesbisch te zijn, haar activisme, haar naderende einde en over de liefde van haar leven. Ontroerend en inspirerend tegelijk.
Studie wijst uit dat brein bij acteurs verandert als ze acteren
Je kunt films natuurlijk als kunstvorm benaderen, met recensies en interpretaties. Of je kunt er fysiek wetenschappelijk naar kijken. Dat deed een recente studie, die de hersenactiviteit van acteurs die aan het spelen waren, op had gemeten.
Het levert mooie conclusies op als:
Acting, as neurocognitive phenomenon, is a suppression of self-processing.
Meer van dit soort mooie conclusies in het stuk zelf. Je wil meteen zelf een rol gaan spelen na afloop van het lezen…
Het doek is gevallen voor oudste drive-in bioscoop in Ierland
De drive-in bioscoop in het Ierse Cork bestond sinds 2010, maar het lukte niet meer om er een levensvatbaar bioscoopproject van te maken.
Maar wat lees ik ook in een nieuwbericht? De drive-in bioscoop maakt een come-back dit jaar! Toegegeven, dat is in het autoland nr. 1, de VS, en niet in Europa. En de vierduizend drive-in schermen die er in de jaren ‘50 waren, zullen zeker niet allemaal terugkeren. Maar toch. Nostalgie is nooit helemaal weg.
Video-essay: 'The Favourite' als managementcursus
Op YouTube kwam ik een geweldig video-essay tegen over The Favourite van Yorgos Lanthimos. Als rode draad is de gids ’How To Win Friends and Influence People’ gebruikt. Dat de film zich daar perfect voor leent, wordt in de 12 minuten durende video goed duidelijk gemaakt. The Favourite als cursusmateriaal omdenken. Sommige dingen verwacht je niet ;-)
The Favourite | How to Achieve Success
The Favourite | How to Achieve Success
Blij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam