Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 55: Laatste film van overleden Agnès Varda nu online en lege zalen voor Dick Maas' 'Prooi' in China

Op deze zonnige zaterdag uiteraard weer een nieuwe Filmnieuwsbrief, al ben ik nog maar net bijgekomen
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 55: Laatste film van overleden Agnès Varda nu online en lege zalen voor Dick Maas' 'Prooi' in China
Door Nico van den Berg • Editie #55 • Bekijk online
Op deze zonnige zaterdag uiteraard weer een nieuwe Filmnieuwsbrief, al ben ik nog maar net bijgekomen van het feest dat Cineville gisteravond gaf om hun tienjarig bestaan te vieren. Waarbij ze meteen ook bekendmaakten dat er half april onder het motto ‘hè hè, eindelijk’ een Cineville app verschijnt. Het succes is in elk geval bijzonder, met 45.000 pashouders die gemiddeld 2,5 keer per maand (!) naar de bioscoop gaan. Ter vergelijking: het Nederlandse gemiddelde ligt op twee. Per jaar.
Het all-you-can-eat concept is trouwens zeer succesvol in Nederland, met naast de Cineville pas ook Pathé Unlimited als goedlopende voorbeelden. In het buitenland bestaat het concept ook bij een paar ketens: Cineworld en Odeon in Engeland, en Pathé Gaumont in Frankrijk bijvoorbeeld. Interessant is dat in de VS geen enkele keten een unlimited-kaart kent. Maar daar komt verandering in: Alamo Drafthouse kondigde afgelopen week aan dit najaar met een unlimited pas te komen.
In deze 55e editie van de Filmnieuwbrief wat minder onderwerpen, maar wel flink uitgebreider. Vergeet dus niet door te klikken naar de links en video’s erachter.
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

Filmgrootheid Agnès Varda overleden
Gisteren kwam het trieste nieuws naar buiten dat Agnès Varda, de grande dame van de Franse cinema en één van de leidende filmmakers in de nouvelle vague beweging, op 90-jarige leeftijd is overleden.
Dat Frankrijk cultuur hoog heeft zitten, bleek meteen al uit de tweet die de Franse minister van Cultuur (ja, daar hebben ze in Frankrijk gewoon een apart ministerie voor) hierover naar buiten bracht:
“Aangedaan, overweldigd, rouwend: deze woorden geven uitdrukking aan het feit dat we net één van de grootste kunstenaars van onze tijd hebben verloren. Agnès Varda, ik betoon je mijn respect, mijn dankbaarheid en mijn bewondering.”
Franck Riester
Bouleversé, accablé, endeuillé : ces sentiments qui accompagnent la certitude que nous venons de perdre l'une des plus grandes artistes de notre époque. Agnès Varda, je vous témoigne mon respect, ma reconnaissance et mon admiration. https://t.co/KhIma6ImjD
Er zijn gisteren en vandaag veel mooie stukken over Varda’s werk en leven online gekomen. Zo schreef Peter Bradshaw in The Guardian een prachtig eerbetoon met als kop ’Greatest of the great’ – Agnès Varda: the eternally youthful soul of world cinema’ en is hier één van haar laatste interviews te lezen waarin Varda zegt: ’I fought for radical cinema all my life’.
De New York Times heeft een uitgebreide necrologie, en daarnaast ook fantastisch overzicht van oude NYT-artikelen, waaronder:
  • 1966: ‘Pure, complete cinema — that is my passion.’
  • 1977: ‘Do you know any intelligent women? Why aren’t they ever in films?’
  • 2001: ‘They called me ‘The Ancestor of the New Wave,’ but I was only 30.’
Maar de beste manier om met het werk van Agnès Varda kennis te maken, is door het kijken naar de documentaire Varda par Agnès die begin dit jaar in première ging op de Berlinale, waarin Varda met veel humor, passie en gevoel voor relativering terugkijkt op haar leven als filmmaker.
De Frans-Duitse cultuurzender Arte heeft naar aanleiding van Varda’s overlijden deze film - eigenlijk een serie in twee delen -nu in zijn geheel online gezet. Wel in het Frans, maar als je Frans wat roestig is, kun je ook de Duitse ondertitels erbij aanzetten.
En hier het tweede deel, met als laatste ontroerende woorden: “Ik verlaat jullie”.
Agnès Varda was niet alleen een bevlogen filmmaker, maar ook een bijzonder mens. We gaan haar missen…

Gezocht: nieuwe Filmfonds directeur zonder filmliefde
Na tien jaar loopt de termijn van Dooreen Boonekamp als directeur van het Filmfonds bijna ten einde. Tijd dus voor een opvolger bij de machtigste geldmachine van de Nederlandse filmsector. En Boonekamp is er zelf ook wel klaar mee. Dit zei ze afgelopen maandag bij een Filmfonds-presentatie in EYE over haar werkplek:
“Ik denk soms dat ik bij Stichting Correlatie zit, of in een open inrichting.”
Dat klinkt als een wervend promopraatje voor haar opvolger…
Als je naar de vacaturetekst kijkt voor Boonekamps opvolger, vallen meteen een paar dingen op: de woorden artistiek(e), filmmaker(s), passie of liefde komen niet in de tekst voor. Wel lees ik de volgende zinnen die rechtstreeks uit een generieke tekst voor een vacature van CEO kijken te komen:
  • Leidinggevende ervaring in een organisatie met hoogopgeleide professionals
  • Bewezen kwaliteiten als leider
  • Ervaring in een maatschappelijke omgeving met een vergelijkbare complexiteit met publieke en private stakeholders
Het klapstuk is deze zin:
  • In staat om zich snel de complexiteit van de filmsector eigen te maken
Blijkbaar hoef je als kersverse Filmfonds directeur niet al op voorhand wat van de complexe Nederlandse filmwereld af te weten. Benieuwd of er inderdaad een bureaucraat wordt benoemd, of dat minister Van Engelshoven toch het lef toont om een bevlogen film(sector)kenner op deze plek neer te zetten.
Dick Maas' 'Prooi' succesvol in China - maar de zalen zijn leeg
Toegegeven, de leeuwenhorrorfilm Prooi heeft tot nu toe zo'n 1,3 miljoen bezoekers in China getrokken en is daarmee een stuk succesvoller dan de ‘slechts’ 30.000 bezoekers in de Nederlandse bioscopen. Maar om nu te zeggen dat in China de bioscoopzalen uitpuilen, zoals het AD de afgelopen week op de voorpagina kopte, is gewoon niet waar.
Als je naar de Chinese bioscoopcijfers kijkt voor de premièreweek, dan zie je dat er gemiddeld maar negen kaartjes per vertoning verkocht zijn. en de afgelopen dagen is dat aantal zelfs gedaald tot nog geen twee (!) kaartjes per voorstelling. Inmiddels is Prooi ook uit de top 10 gedonderd.
Natuurlijk is het een prestatie dat Prooi in China met 1,3 miljoen bezoekers even in de box office top tien heeft gestaan. Maar het aantal films dat in China voor lege zalen wordt vertoond, is schrikbarend hoog.
Wie zich even verdiept in de bioscoopsector in China, ziet een lange rij aan fraudezaken en manipulatie voorbij komen. De cijfers zijn inmiddels door overheidsingrijpen wel een stuk betrouwbaarder geworden, waardoor dit soort lage aantallen per bioscoop aan de oppervlakte komen. Maar een snelle Google zoekopdracht laat zien dat daar wel jaren van fraude en manipulatie aan vooraf zijn gegaan (lees deze stukken bv in Business Insider, GB Times, The Straits Times en de BBC).
Er is dus toch nog een overeenkomst tussen de Nederlandse en Chinese vertoningen van Prooi: in beide landen is de film vertoond voor anderhalve man en een paardekop. Alleen tikt het met 4.000 Chinese bioscoopzalen waar Prooi te zien was wat sneller op dan het handjevol zalen in Nederland.
Video-essay: waar worden vliegtuigscènes eigenlijk opgenomen?
Deze week niet zozeer een video-essay alswel een korte reportage over het draaien van vliegtuigscènes in Hollywood. Het bedrijf Air Hollywood is hier helemaal in gespecialiseerd, met drie verschillende vliegtuiginterieurs en een groot vliegveld-decor. Bijna alle vliegtuigscènes worden hier opgenomen, zo weet ik na het zien van de video. Weer wat wijzer geworden dus. En misschien een magie armer ;-)
Where Hollywood Shoots All Its Plane Scenes | Movies Insider
Where Hollywood Shoots All Its Plane Scenes | Movies Insider
Mijn week in woordenBlij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam