Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 56: Een overdosis superhelden en het Vlaamse filmfonds gaat aan eigen succes ten onder

Dat was weer een erg geslaagd Filmbal, afgelopen donderdag in EYE. Waar ondergetekende bij het diner
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 56: Een overdosis superhelden en het Vlaamse filmfonds gaat aan eigen succes ten onder
Door Nico van den Berg • Editie #56 • Bekijk online
Dat was weer een erg geslaagd Filmbal, afgelopen donderdag in EYE. Waar ondergetekende bij het diner vooraf aan een leuke tafel zat met onder meer Michiel van Erp. Klik hier voor wat sfeerimpressies en klik hier voor een filmpje van het Bal. Alex Klaasen zong Love Boat in een kapiteinspak en de videokunstenaar Meriem Bennani kreeg de Eye Art & Film Prize. Alleen volgend jaar graag een wat spannender thema dan ‘blauw’ dit jaar…
Terug naar waar het om gaat: films en de hele industrie eromheen. Waar Pathé een zucht van verlichting kon slaken nu de bouw van hun nieuwe bioscoop in Leeuwarden na een heel jaar stil te hebben gelegen nu eindelijk kan worden afgerond. Tegelijk breidt de Franse haan het vermoedelijk zeer lucratieve 4DX concept - want flink duurdere kaartjes - uit met vijf zalen. In de VS bemoeit intussen Justitie zich met de Oscars door hen te waarschuwen dat het boycotten van Netflix volgens de wet niet mag. En voor HP/De Tijd schreef ik een stuk over de sterke nieuwe film van François Ozon: Grâce à Dieu, onder de kop: ’Godzijdank meer dan de zoveelste misbruikfilm’.
Tot zover wat losse flodders, hieronder weer de onderwerpen die me afgelopen tijd het meest opvielen. Dank aan alle nieuwe abonnees, inmiddels zit ik boven de grens van 300! En zoals altijd zijn commentaar, kritiek en complimenten altijd welkom. Of steun me voor een paar euro per maand via deze link.
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

Voorverkoop nieuwe Avengers film laat bioscoopsites crashen
Ik weet het best, nieuwsberichten over crashende reserveringssystemen voor Avenger: Endgame versterken alleen maar de hype rond de nieuwe Marvel film. Maar het is wel een ongelooflijke cash-cow voor Disney en reken maar dat deze drie uur durende film vanaf eind deze maand de wereldwijde box office zal domineren. De voorverkoop deed al de reserveringssystemen van Amerikaanse bioscopen crashen.
Intussen worden bioscoopkaartjes voor de eerste vertoningen van de film voor honderden, ja soms duizenden dollars verkocht op eBay. Ook is het de eerste superheldenfilm die helemaal met IMAX camera’s is opgenomen. Check dit filmpje voor het verschil. Voor wie zich trouwens écht in het IMAX verhaal wil verdiepen, raad ik aan om dit stuk te lezen. Ter info: in Nederland hebben we alleen nep-IMAX ;-)
Vlaamse filmfonds heeft last van eigen succes
Het is begin april, maar nu pas komt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) met de bezoekcijfers van Vlaamse films in 2018. En die zijn maar liefs 38 procent hoger dan de jaren ervoor.
Bijzonder is dat de best bezochte films ook de films zijn die door critici goed werden ontvangen:
  1. Patser (366.113 bezoekers)
  2. Niet schieten (356.166)
  3. Girl (248.000)
Ook series doen het erg goed. Maar het VAF, de Vlaamse variant van het Filmfonds, is nu al door het hele serie-budget van 2019 heen. Dat komt voor een groot deel door de flinke bedragen voor de Vlaams-Nederlandse coproductie Red Light Districts met Carice van Houten en Halina Reijn, en voor Vuurlinie van de VRT. Het fonds lijkt té populair te zijn.
Het VAF heeft nu de Vlaamse regering gevraagd om 12 miljoen euro extra geld. Dat bedrag zou deels ook door bedrijven als Google moeten worden opgehoest, zo betoogt VAF-baas Erwin Provoost in de Vlaamse krant De Morgen. Het Filmfonds kijkt vast met argusogen mee…
Maar er is niet alleen maar een juichstemming onder Vlaamse filmkenners. Journalist en voormalig medewerker van het Belgisch Filmarchief Sam De Wilde uit in een ingezonden brief scherpe kritiek op de baas van het VAF:
“Bij uw aantreden zei u dat u droomde van een nieuwe Daens. We hadden toen al kunnen vermoeden dat er niet veel vernieuwende ideeën uit uw pensioengerechtigde koker zouden vloeien.”
De mooiste begintitels en filmtypografieën verzameld
Soms loop je ineens tegen een juweeltje van een site aan. Zoals deze, onder de naam 8Hours. Het is een hele pagina vol met video-essays over het design van begintitels en -credits en typografie in films. Trek er gerust een uurtje voor uit, want er zitten prachtige voorbeelden bij. Soms is een mooi titeldesign al meer dan genoeg om de filmliefhebber te doen watertanden…
Crowdfunding gestart om graf van filmpionier Méliès te redden
George Méliès is één van de grootste filmpioniers uit de filmgeschiedenis. Met zijn korte filmpjes vol filmmagie was hij zeer invloedrijk aan het begin van de twintigste eeuw. Je zou verwachten dat zijn graf op Père Lachaise in Paris een goed onderhouden monument is. Niets is minder waar. Het graf ligt er half vergaan bij. Er is nu een crowdfundingactie opgestart om te voorkomen dat het graf niet helemaal vergaat. De actie loopt tot 19 april, dus je kunt nog doneren. Lees vooral ook het fantastische verhaal dat erachter zit en door The Guardian is opgetekend.
Video-essay: een scène van Shazam! ontleed
De nieuwe Amerikaanse superheldenfilm Shazam! is sinds de release afgelopen donderdag ook in Nederland een groot succes. In de onvolprezen New York Times serie Anatomy of a Scene geeft Shazam!-regisseur David F. Sandberg uitgebreid commentaar op een scène uit de film.
Kijk hier trouwens naar alle video’s uit de reeks Anatomy of a Scene.
Watch Zachary Levi Discover Superpowers in ‘Shazam!’ | Anatomy of a Scene
Watch Zachary Levi Discover Superpowers in ‘Shazam!’ | Anatomy of a Scene
Ook als je niet heel veel hebt met superheldenfilms, moet je absoluut onderstaande korte documentaire bekijken. Hierin wordt een bijzonder inkijkje gegeven in de geschiedenis van comic-books en daarmee ook van de superhelden die nu zo massaal het witte doek vullen. En de rol die een grote rechtszaak hierin speelde.
How A $4 Million Lawsuit Created 'Shazam!'
How A $4 Million Lawsuit Created 'Shazam!'
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam