Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 60: John Singleton herdacht / De beste Avengers stukken / Wie heeft nog filmcritici nodig?

Goedemorgen! Deze 60e Filmnieuwsbrief vond ik een mooi moment om een keer de bezem door de vormgevin
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 60: John Singleton herdacht / De beste Avengers stukken / Wie heeft nog filmcritici nodig?
Door Nico van den Berg • Editie #60 • Bekijk online
Goedemorgen! Deze 60e Filmnieuwsbrief vond ik een mooi moment om een keer de bezem door de vormgeving te halen. Ook hou ik voortaan de intro en de teksten bij de items wat korter om zo de verhalen achter de links wat meer naar voren te brengen. Op- en aanmerkingen zijn zoals altijd van harte welkom: reply gewoon op deze mail of vind me op Twitter .
Wat deed ik zelf de afgelopen week?
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

John Singleton (51) overleden: "maverick director with a radical edge"
Het overlijden van de Afro-Amerikaanse filmmaker John Singleton was terecht groot nieuws afgelopen week. Het confronteert je met een tijd waarin grote films als Black Panther of Get Out verre van vanzelfsprekend waren. Als je niet bekend met zijn werk bent, kijk dan onderstaande YouTube compilatie voor een (veel te) kort overzicht van zijn werk.
John Singleton Tribute (1968-2019)
John Singleton Tribute (1968-2019)
Uiteraard waren er mooie in memoriam stukken, onder meer in de Guardian (John Singleton: maverick director with a radical edge) en de New York Times (John Singleton Did Justice to a Poetic Vision of African-American Life). Ook op RogerEbert.com een fijn stuk over de bevlogen regisseur.
De New York Times haalde ook een oud interview met Singleton van twee jaar terug uit de kast, om met hem terug te kijken op het jaar 1992, waarin hij als eerste Afro-Amerikaan voor een regisseurs-Oscar werd genomineerd.
Deze stukken over 'Avengers: Endgame' moet je lezen!
Als je dacht dat er al genoeg was geschreven over één van de succesvolste films aller tijden - Avengers: Endgame dus - dan heb je het mis. Hieronder een verzameling bijzondere verhalen over het Marvel- en Disney imperium, te beginnen met een geweldig stuk in de Washington Post (!) over de superheldentactiek van Disney, geschreven door ‘onze’ Dan Hassler-Forest (cultuur- en mediawetenschapper in Utrecht en een groot Marvelkenner).
Voor de New York Times voerden een vijftal journalisten een levendig debat over de culturele betekenis van superhelden. En dat levert een razend interessante beschouwing op.
In Playboy - ja, die kun je echt lezen om de artikelen - vond ik een bijzonder stuk over hoe de nieuwe Avengersfilm omgaat met zware thema’s als depressie, verlies en sterfelijkheid.
Tot slot onderzoekt The Ringer of Captain America’s kont nu echt de Amerika’s mooiste is, aan de hand van hilarische vragen als “Is the ass willing to do “whatever it takes” for the good of the country?”
Ik vond ook nog een tof stuk over een onderwerp dat zeker bij Marvelfilms (of andere grote blockbuster-franchises) gevoelig ligt: spoilers. En dan vooral de verkrampte houding eromheen. Weg met het spoiler-taboe!
En dan liepen bioscoopbezoekers bij een vertoning van de Avengers in New York ook nog eens het risico om mazelen te krijgen. Antivax meets Avengers!
Woody Allen nu ook persona non grata bij uitgevers
Het zit de befaamde regisseur uit New York niet mee. Eerst gooide Amazon een filmcontract van Allen in de prullenbak en nu is er geen enkele Amerikaanse uitgever te vinden die de memoires van Allen uit wil geven. Schiet de politiek-correcte houding nu door in de VS of wordt Allen terecht gemarginaliseerd?
Wat moeten (film)critici eigenlijk met kritiek?
Het is altijd hetzelfde liedje met die (film)critici: ze kunnen het nooit goed doen. En het is ook iets dat critici zelf bezighoudt. In Vanity Fair een lang stuk over wat de rol van kunstkritiek eigenlijk nog is, anno nu. Of is iedereen een criticus tegenwoordig?
Filmcritici worden op filmfestivals in elk geval steeds serieuzer genomen, lijkt het wel. Zo heeft bv het IFFR de Critics’ Choice en de Berlinale de Critics’ Week. En het Tribeca Filmfestival in New York krijgt er nu ook één.
Gelukkig hebben we altijd nog de lijstjes van filmcritici die vaak toch een veel beter beeld geven van de filmgeschiedenis dan lijsten van IMDb of Rotten Tomatoes. De nieuwste loot aan de lijst-der-lijsten boom kwam afgelopen week uit: de beste films tussen 2010 en 2019, samengesteld door 250 filmjournalisten en -academici. De winnaar? Mad Max: Fury Road! Er had een slechtere film uit kunnen rollen ;-)
Video-essay: hoe trailermuziek ons voor de gek houdt
Een fijn essay over de manipulatieve rol van muziek in trailers. Omdat je zo op het beeld bent gericht, hoor je vaak niet hoe je wordt gemanipuleerd door de eronder gezette muziek. Na dit filmpje weet je wel beter ;-)
How Trailer Music Tricks You
How Trailer Music Tricks You
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

Elk weekend de interessantste ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten.

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam