Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 61: Eerherstel voor filmkenner Simon van Collem en de opmars van Christelijke films in de VS

In deze wat verlate 61e Filmnieuwsbrief weinig 'hard' en groot filmnieuws. Des te leuker, want dan ka
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 61: Eerherstel voor filmkenner Simon van Collem en de opmars van Christelijke films in de VS
Door Nico van den Berg • Editie #61 • Bekijk online
In deze wat verlate 61e Filmnieuwsbrief weinig ‘hard’ en groot filmnieuws. Des te leuker, want dan kan ik veel aandacht geven aan het wat kleinere filmnieuws - maar zeker niet minder interessant!
Waar deed ik zelf deze week?
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

Eerherstel voor 'man van de sterren' Simon van Collem
Dit jaar zou filmjournalist Simon van Collem honderd jaar zijn geworden. Ook is het dertig jaar geleden dat hij in het harnas overleed, tijdens de galapremière van de James Bondfilm License to Kill.
Velen kennen hem van het succesvolle TROS filmprogramma Simonskoop, waar hij de grote sterren vaak wat naar de mond praatte en het filmjournalistieke gehalte niet heel hoog was. Toch geven deze interviews een prachtig tijdsbeeld van de filmwereld in de jaren ‘80. Maar Van Collem heeft meer gedaan. Zo maakte hij eerder ook mooie inhoudelijke filmprogramma’s voor de VPRO en de AVRO.
NRC filmredacteur André Waardenberg schreef speciaal voor het Filmjaarboek 2018-2019 een mooi lang stuk over de geschiedenis van de Nederlandse filmprogramma’s op tv. En voor de NRC maakte hij een verkorte versie met de nadruk op het tv-werk van Simon van Collem.
Als je deze nieuwsbrief zondag 12 mei nog leest, dan kun je nog naar een erg mooie avond in het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis. Daar start die avond om 19.30 een mooi programma over de geschiedenis van Nederlandse filmprogramma’s op tv, met fragmenten van onder meer Simonskoop, Stardust en Cinevisie. Uiteraard samengesteld en van commentaar voorzien door André van Waardenburg himself. Meer info hierover vind je ook op Facebook.
Netflix gooit stilletjes Chinese mega blockbuster online
De film The Wandering Earth was eerder dit jaar een enorme klapper in de Chinese bioscopen. De sci-fi film is nu al de op één na succesvolste bioscoopfilm ooit in China. En met een box office van 700 miljoen dollar wereldwijd staat de film meteen achter Avengers: Endgame en Captain Marvel.
Het bijzondere is dat Netflix hem nu al online heeft gezet. En dat is bijna stiekem gebeurd, zo schrijft IndieWire. De film heeft niet in de maandelijkse filmlijst gestaan die Netflix altijd aan de pers stuurt en is niet op het YouTube kanaal van de streaming gigant te vinden. Wel een verschil met hoe Netflix vorig jaar met veel marketinggeweld de vorige Avengers-film online gooide…
Christelijke film worden mainstream in de VS
Op de website Buzzfeednews las ik een razend interessante longread over het steeds groter wordende succes van Christelijke films in de Verenigde Staten.
God is on the move in the entertainment business”. Dit zei filmmaker Jon Erwin vorige maand op de National Religious Broadcasters conventie in Californië. En hij had recht van spreken: zijn Christelijke film I Can Only Imagine trok meer bezoekers dan de laatste films van Wes Anderson, Alfonso Cuarón en Spike Lee, en maar net iets minder dan Greenbook.
En dit is geen uitzondering. Het past in een langere trend waar het geloof in de cinema aan een wederopstanding bezig is, zo is in het stuk te lezen. Aanrader!
Waarom gerenommeerde acteurs in slechte films belanden
Het lijkt een cliché: goede en bekende acteurs die ineens in een B-film opduiken. Dat ook acteurs van naam geld moeten verdienen, is duidelijk. Maar ze willen ook hun zorgvuldig opgebouwde reputatie niet vernielen. Op de website Vice buigen een aantal kenners zich over de vraag hoe dit kan, wanneer iets eigenlijk een B-film is en hoe makkelijk acteurs hiermee wegkomen, met als aanleiding Matthew McConaughey en Anne Hathaway in het beroerde Serenity.
Vergane bioscoopglorie in San Francisco
Vaste lezers van deze Filmnieuwsbrief weten dat ik een zwak heb voor oude bioscopen en de rijke geschiedenis die ze vaak hebben. Op Facebook heb ik bijvoorbeeld een flink aantal foto’s geplaatst van een zelf uitgestippelde tocht langs de rijke bioscoopgeschiedenis van Brussel. Voor elke mooi gerestaureerd filmpaleis zijn er makkelijk tien te vinden die er vervallen bij liggen of zelfs zijn gesloopt.
Op de website van de Amerikaanse krant San Francisco Chronicle kwam ik een mooi stuk tegen over de opkomst en ondergang van het bioscoopdistrict in de stad. Een diep gevoel van nostalgie sluit ik hierbij niet uit…
Video-essay: hoe 'Spider-Man: Into The Spider-Verse' werd gemaakt
Soms zijn ‘making ofs’ wat saai en plichtmatig, maar onderstaande video is een mooi voorbeeld van hoe het wel moet. Twee animatoren vertellen uitgebreid hoe de film Spider-Man: into the Spider-Verse tot stand kwam, en Wired verwerkte dat ook nog eens in een mooie video.
How Animators Created the Spider-Verse | WIRED
How Animators Created the Spider-Verse | WIRED
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

Elk weekend de interessantste ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten.

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam