Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 63: Rotten Tomatoes checkt je bioscoopkaartje en 'whitewashing' in de cinema

De winnaars van Cannes zijn zaterdagavond bekendgemaakt. En als ik de reacties zo lees, is iedereen z
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 63: Rotten Tomatoes checkt je bioscoopkaartje en 'whitewashing' in de cinema
Door Nico van den Berg • Editie #63 • Bekijk online
De winnaars van Cannes zijn zaterdagavond bekendgemaakt. En als ik de reacties zo lees, is iedereen zeer tevreden met de Gouden Palm voor de film Parasite van Bong Joon-ho. Verder ging de Grand Prix naar Atlantique van de Senegalese regisseur Mati Diop, de juryprijs ging ex aqueo naar Les Misérables van Ladj Ly en naar Bacurau van Juliano Dornelles en Kleber Mendonça Filho, en de prijs voor beste regie ging naar Jean-Pierre en Luc Dardenne voor Young Ahmed. De overige prijzen zijn hier terug te vinden.
Verder had The Guardian een leuk stuk over de eerste crèche op het Cannes filmfestival, een initiatief van het festival en de organisatie Parenting at Film Festivals. De oogst de afgelopen week? Zo'n 120 kinderen.
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

Rotten Tomatoes checkt voortaan je bioscoopkaartje
De bekende filmratingsite Rotten Tomatoes kreeg eerder dit jaar veel kritiek toen online trollen de gebruikerswaarderingen enorm beïnvloedden. Daar is nu iets op gevonden: voortaan komt er prominent een ’verified audience score’ op de site te staan, waarbij zeker is dat de gebruiker een kaartje voor de film heeft gekocht.
Woody Allen en Roman Polanski kunnen hun films niet kwijt
De #MeToo affaires hebben grote gevolgen voor Woody Allen en Roman Polanski. In de VS tenminste. Daar krijgen ze hun nieuwe films (An Officer and a Spy van Polanski en A Rainy Day in New York van Allen) maar niet uitgebracht. In Europa ligt dat een stuk makkelijker, daar is de distributie van hun nieuwe films al geregeld. Hebben we hier toch wat minder moeite met het scheiden van de persoon en hun culturele productie?
De nieuwe Allen gaat eind augustus in Nederland draaien.
Films hebben ook verjaardagen
Niet alleen acteurs en regisseurs vieren hun verjaardag, ook voor films kun je een feestje geven. De website cinemAnni zet films in het zonnetje bij het bereiken van een mooie leeftijd. Een mooie manier om die ene klassieker nog een keer te bekijken op zijn of haar verjaardag.
Video-essay: 'Blackface, whitewashing and the grey zone'
Nee, het is nog lang geen Sinterklaas. Toch wil ik onderstaand video-essay over onder je aandacht brengen, dat niet alleen over ‘blackface’ gaat, maar ook 'whitewashing ’ en andere stereotyperingen in de cinema. Het is een tweeluik van het Britse filmblad Sight & Sound. Het fijne aan deze videos is dat het nergens activistisch wordt, maar op een mooie onderzoekende manier voorbeelden uit de filmgeschiedenis met elkaar verbindt. Hier kun je meer over het tweeluik lezen.
Blackface, whitewashing and the grey zone (1/2)
Blackface, whitewashing and the grey zone (1/2)
Blackface, whitewashing and the grey zone (2/2)
Blackface, whitewashing and the grey zone (2/2)
Wat deed ik verder zoals de afgelopen week?
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

Elk weekend de interessantste ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten.

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam