Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 64: Rusland censureert steeds meer bioscoopfilms en peperduur Star Wars pretpark eindelijk open

Goedemorgen! Filmcensuur en filmboycot; ook de actuele politiek dringt steeds dieper in de filmwereld
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 64: Rusland censureert steeds meer bioscoopfilms en peperduur Star Wars pretpark eindelijk open
Door Nico van den Berg • Editie #64 • Bekijk online
Goedemorgen!
Filmcensuur en filmboycot; ook de actuele politiek dringt steeds dieper in de filmwereld binnen. Niet alleen als onderwerp, maar ook in de bedrijfsvoering, zo blijkt hieronder. Gelukkig is er toch nog hoop, in de vorm van de ‘God’s Eye View’ van Wes Anderson ;)
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

Filmcensuur wordt steeds groter in Rusland
Terwijl Rusland officieel niet eens filmcensuur kent, worden films toch steeds vaker op de snijtafel gelegd. Niet door een overheidsorgaan als een filmkeuring, maar door distributeurs zelf die als de dood zijn dat ze niet aan de wetgeving voldoen. Zo werd uit de Russische bioscoopversie van Rocketman de - overigens zeer beschaafde - seksscène tussen Richard Madden en Taron Egerton eruit geknipt. Net als de melding op het eind van de film dat Elton John inmiddels getrouwd is met een man en dat ze samen twee kinderen hebben. De Russische bioscoopbezoekers moet dit allemaal missen.
Maar het Russische TJ Journal meldt nu dat er recent ook geknipt is Hellboy en The Secret Life of Pets 2. Zo werd in Hellboy Stalin door Hitler vervangen.
Het stuk hierover is in het Russisch, maar via de link hier maakt Google Translate er meteen een Engelstalig stuk van, al is de vertaling niet perfect.
Zowel Elton John als acteur Taron Egerton en regisseur Dexter Fletcher hebben zich trouwens vrijdag in The Guardian fel uitgesproken tegen de censuur van Rocketman:
Star Wars universum in Disneyland kostte 1 miljard dollar - het grote terugverdienen gaat nu beginnen
Gisteren, vrijdag 31 mei, ging in het pretpark Disneyland in Californië de nieuwe Star Wars attractie open. De bouw kostte maar liefst één miljard dollar (!). En Disney gaat nog meer investeren, want dit najaar opent ook in Disneyworld in Florida een een Star Wars pretpark-universum. En er zullen er zeker nog meer volgen. Op MarketWatch alvast een interessant stuk hierover, waarbij ook duidelijk wordt dat de bezoekers flink de portemonnee mag trekken: de entreeprijs is maar liefst 149 dollar. En dan zijn nog niet eens alle attracties al klaar en open. Verder kost een Lightsaber in de giftshop 200 dollar. Een Star Wars cocktail van 42 dollar is in vergelijking hiermee dan wel weer een koopje.
Eén van mijn favoriete YouTube kanalen is The B1M, over bijzondere constructies wereldwijd. En ook zij maakten een interessante video over de totstandkoming van het Star Wars universum in de Disney parken.
Bringing Star Wars Galaxy's Edge to Life | The B1M
Bringing Star Wars Galaxy's Edge to Life | The B1M
Disney sluit aan bij Netflix in veroordelen van strenge abortuswet in Georgia
De Amerikaanse staat Georgia is al jaren door de ruime belastingvoordelen een geliefde plek voor veel Hollywoodstudio’s om er films op te nemen. maar daar komt nu een zelf veroorzaakte kink in de kabel. Door de verwachte nieuwe zeer strenge anti-abortuswetgeving neemt de druk op partijen als Netflix en Disney toe om geen zaken meer met deze staat te doen.
Het is natuurlijk uiteindelijk een kwestie van geld. Maar: slechte PR in zo'n moreel beladen onderwerp als anti-abortus kan je nog jaren achtervolgen, zo beschrijft The Wrap.
Netflix maakte als eerste bekend zich terug te trekken, mocht de anti-abortus wetgeving definitief worden. En nu heeft ook Disney CEO Bob Iger in een interview met de New York Times laten weten dat het de filmproductie stopt als de nieuwe wet er komt.
Video-essay: Wes Anderson en zijn 'God's Eye Shots'
Opnieuw een fijn video-essay van  Luís Azevedo, ditmaal over Wes Anderson en zijn fascinatie voor de ‘God’s Eye View’, waar volgens mij geen goede Nederlandse vertaling voor is ('de blik van God’ klinkt toch meteen heel bijbels). Maar goed, we kunnen over woorden struikelen, maar beter is het om de beelden te laten spreken. En dat kunnen we zowel aan Anderson als aan Azevedo wel overlaten.
How Wes Anderson uses the God's Eye Shot
How Wes Anderson uses the God's Eye Shot
Wat ik zelf verder nog deed
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

Elk weekend de interessantste ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten.

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam