Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 65: Nederlandse kaskrakers worden minder wit en bioscopen in Nigeria zijn booming

Deze 65e editie van de Filmnieuwsbrief verschijnt voor de verandering op de zondag- in plaats van de
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 65: Nederlandse kaskrakers worden minder wit en bioscopen in Nigeria zijn booming
Door Nico van den Berg • Editie #65 • Bekijk online
Deze 65e editie van de Filmnieuwsbrief verschijnt voor de verandering op de zondag- in plaats van de zaterdagochtend, maar hij is wel lekker internationaal. Alhoewel ik begin met een Nederlands onderzoek naar de diversiteit in ons eigen filmlandje.
Wil je trouwens naar één van de mooiste filmervaringen van dit jaar? Ga dan naar An Elephant Sitting Still. Je moet er zelf ook lang voor in je bioscoopstoel zitten - de film duurt bijna vier uur - maar de beloning is groot. Voor HP/De Tijd schreef ik er deze week een stuk over.
Een fijne slow cinema-week dus en tot volgend weekend!

Nieuw onderzoek naar diversiteit in de Nederlandse film
Aan de vooravond van de bioscooprelease van de erg fijne Nederlandse film De Libi (met jongens van Marokkaanse en Surinaamse komaf in de hoofdrol) brengt de Brandpunt+ redactie een onderzoek naar buiten over de diversiteit in de Nederlandse film. Conclusie: kaskrakers worden geleidelijk minder wit, als je kijkt naar acteurs tenminste. Het geldt namelijk niet voor de filmwereld zelf (iedereen achter de schermen dus), zo schrijven de journalisten Erik van den Berg (geen familie) en Anouk Burgman in een uitvoerig stuk.
Hoe een groot Chinees filmpiraterij-netwerk werd opgerold
Eén van de best ingevoerde journalisten in de filmindustrie is Patrick Von Sychowski, de man achter de website Celluloid Junkie. Afgelopen week publiceerde hij een geweldig stuk over de ontmaskering van een groot filmpiraterij-netwerk. Het leest als een thriller, met een hoofdrol voor ‘Ghost No. 1’ (de naam van de hoofdserver) die via directe verbindingen officiële DCP’s (digitale filmprints) kon onderscheppen.
Natuurlijk is dit niet het einde van de filmpiraterij, maar dit stuk levert wel een fascinerend kijkje in de wereld van de professionele illegale filmhandel.
Overigens blijf ik van mening dat voor films die ik hier niet legaal kan krijgen, downloaden (via al dan niet besloten torrentgroepen) gelegitimeerd is en blijft.
Paul Schrader zet eigen film 'Dying of the Light' op torrentsites
Dat torrentsites niet alleen schadelijk voor filmmakers zijn, bewijst de bekende regisseur Paul Schrader die de director’s cut van zijn eigen film Dying of the Light nu op torrentsites als The Pirate Bay beschikbaar stelt. In een bijgevoegde tekst legt Schrader uit hiertoe gedwongen te zijn omdat de rechten niet bij hemzelf liggen. De film heet nu dan ook Dark. In een recent interview bevestigde hij trouwens dat hij het echt zelf als torrent online heeft gezet.
Toch maar even downloaden. Een echte Schrader is immers verplichte kost voor elke filmliefhebber.
Filmblad 'Sight & Sound' krijgt een nieuwe hoofdredacteur
In Nederland nam onlangs na ruim 20 jaar Dana Linssen afscheid als hoofdredacteur van de Filmkrant. Een soortgelijk afscheid is er nu bij het Britse Sight & Sound - toch het beste filmtijdschrift ter wereld - waar na 21 jaar Nick James het hoofdredacteurschap overdraagt aan een nog te benoemen opvolger.
Op YouTube vond ik een masterclass waarin Nick James een uur lang vertelt over de geschiedenis van Sight & Sound, en daarmee ook een erg interessant college geeft over het belang van filmkritiek en filmpublicaties.
Restaurare il cinema a parole: sight & sound
Restaurare il cinema a parole: sight & sound
Bioscopen zijn booming in Nigeria
We horen regelmatig nieuws over bioscopen in de VS, Europa of China. Maar de populariteit van bioscopen in een enorm continent als Afrika blijft vaak onderbelicht. Des te mooier dus dat BBC News een video-item maakte over de grote investeringen die vooral buitenlandse partijen als IMAX doen in Nigeria.
Dat er in een land van 190 miljoen inwoners en slechts 45 bioscoopcomplexen ruimte is voor uitbreiding, is een ‘no-brainer’. Hopelijk kan dit ook - naast alle ruimte voor Hollywood - meer aandacht voor de Nigeriaanse filmindustrie betekenen. Nollywood, zoals de filmproductie er heet, is namelijk na het Indiase Bollywood de grootste filmindustrie ter wereld, nog voor Hollywood. Mede doordat Netflix er steeds meer films en series laat maken. En daar mag best wat vaker over worden bericht.
Video-essay: de oorsprong van Godzilla
Op dit moment draait Godzilla II: King of the Monsters met succes in de bioscoop. Bizar eigenlijk, want oorspronkelijk was Godzilla een Japanse film- en anime-figuur dat stond voor de felle kritiek op de atoomproeven van de VS. Maar zoals Hollywood wel vaker doet wordt het personage netjes ingekapseld en veramerikaniseerd.
In een razend interessant video-essay onder de titel How A Fishing Boat Disaster Created ‘Godzilla’ wordt de hele geschiedenis van Godzilla uitgelegd. Niet alleen is het een interessant icoon van de populaire cultuur, ook staat het voor de maatschappelijke en politieke strijd die de wereld van de blockbuster-cinema in is getrokken. Kijktip!
How A Fishing Boat Disaster Created 'Godzilla'
How A Fishing Boat Disaster Created 'Godzilla'
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

Elk weekend de interessantste ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten.

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam