Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 66: Filmmakers massaal opgelicht op filmfestivals en Koreaans filmarchief gratis op YouTube

Goedenavond! Op de valreep van deze mooie zondag mijn 66e Filmnieuwsbrief. Wel weer lekker divers, zo
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 66: Filmmakers massaal opgelicht op filmfestivals en Koreaans filmarchief gratis op YouTube
Door Nico van den Berg • Editie #66 • Bekijk online
Goedenavond! Op de valreep van deze mooie zondag mijn 66e Filmnieuwsbrief. Wel weer lekker divers, zowel qua onderwerpen als geografie.
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

Minister maakt nieuw filmbeleid bekend - maar schuift ook veel door
Minister van Engelhoven heeft afgelopen week haar ‘Uitgangspunten voor het Cultuurbeleid 2021-2024’ gepresenteerd. Het document bevat niet heel veel spannends, al komt er wel wat geld bij.
Maar over echt heikele onderwerpen als wel of geen heffingen voor bioscopen en streaming platforms of het invoeren van quota voor Nederlandse films is nog niets bekend. Het kabinet heeft toegezegd dat hier nog voor het zomerreces duidelijkheid over komt.
Ook bljft het nog gissen wie de nieuwe baas van het Filmfonds gaat worden. De geruchtenmachine draait nog op volle toeren, maar de voordracht is achter de schermen al bekend. Wordt het IFFR directeur Bero Beyer of toch Dorien van de Pas, die nu al bij het Filmfonds werkt?
Filmfestivals als oplichtersplek voor filmmakers
Filmfestivals lijken het walhalla voor elke filmmaker. Juist daarom is het artikel dat ik op Medium las over oplichterspraktijken op de vele kleine filmfestivals wel een eye-opener. Het gaat in elk geval om flinke bedragen. Soms maar even een festival overslaan dus.
Eerbetoon aan invloedrijke Amerikaanse filmcriticus Pauline Kael
In de Guardian las ik een mooi stuk over de toonaangevende en invloedrijke Amerikaanse filmcriticus Pauline Kael, die dit jaar een eeuw geleden geboren is. Ze maakt deze mijlpaal zelf niet mee - ze stierf in 2001 op 82-jarige leeftijd - maar haar belang voor veel hedendaagse filmcritici is nog steeds groot, zoveel wordt wel duidelijk als je dit uitgebreide stuk over haar leest, inclusief een aantal van Kaels eigen stukken die worden besproken door filmjournalisten van nu.
Koreaans Filmarchief zet honderden klassiekers gratis op YouTube
Deze week geen video-essay tip in deze nieuwsbrief, maar dat betekent niet dat er niets moois te zien is. Op YouTube heeft het Koreaanse Filmarchief namelijk honderden klassiekers gratis online gezet, zo las ik op IndieWire.
Het YouTube-kanaal met de toepasselijke titel Korean Classic Film is een schat voor de ware filmliefhebber. Je vind er films van meesters als Kim Kee Duk en Im Kwon -taek. En uit elk decennium - vanaf 1930 - zijn er films te zien. De meeste films zijn Engels ondertiteld, dus je hoeft geen kenner van de Koreaanse taal te zijn om de films te kunnen zien. Een kanaal dus om af en toe fijn in te duiken!
Wat ik de afgelopen week zoal schreef en zei
  • Eindelijk draait er weer eens een goede, originele en energieke Nederlandse film in de bioscoop: De Libi. Voor HP/De Tijd schreef ik er een enthousiaste beschouwing over onder de kop: Het multiculturele filmcliché ver voorbij.
  • Mijn Cinema Cinemonkey column in de podcast MovieInsiders ging over Netflix als activistisch platform. Dit naar aanleiding van de sterke nieuwe serie When They See Us van Ava DuVernay over de geruchtmakende en omstreden rechtszaak rond vijf ten onrechte veroordeelde jongens (de zogenaamde Central Park Five).
  • Voor het nachtprogramma Wat Het Daglicht Niet Verdragen Kan op NPO Radio 1 kon ik - naast mijn stuk voor HP/De Tijd vorige week - nogmaals de loftrompet [pun intended] steken over de vier uur durende Chinese film An Elephant Sitting Still.
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

Elk weekend de interessantste ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten.

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam