Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 70: Leven en werk van documentairemaker D.A. Pennebaker / Quentin Tarantino onderwerp van Russische internetmemes

Goedemorgen! Dit is de laatste zomerse editie van de Filmnieuwsbrief. Vanaf de volgende editie, die j
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 70: Leven en werk van documentairemaker D.A. Pennebaker / Quentin Tarantino onderwerp van Russische internetmemes
Door Nico van den Berg • Editie #70 • Bekijk online
Goedemorgen! Dit is de laatste zomerse editie van de Filmnieuwsbrief. Vanaf de volgende editie, die je rond 24 augustus kunt verwachten, krijg je hem weer elk weekend in je mailbox.
In deze 70e nieuwsbrief veel aandacht voor het leven en werk van de afgelopen week overleden documentairemaker D.A. Pennebaker. Check vooral alle links, ze zijn echt de moeite waard.
Verder vind je hieronder nieuws over Quentin Tarantino, de teloorgang van de Nederlandse jeugdfilm, Europese films in Chinese bioscopen en een fijne nieuwe podcast over filmklassiekers.
Fijne film- en vakantieweken en tot de volgende Filmnieuwsbrief!

Documentaire-pionier D.A. Pennebaker (94) overleden
Afgelopen week overleed één van de grootste documentairemakers uit de filmgeschiedenis: Donn Alan Pennebaker. Hij werd beroemd met films als Don’t Look Back (1967) en The War Room (1993), maar in zijn lange filmcarrière maakte hij bijna vijftig films.
Op Criterion.com staat een mooie en uitgebreide necrologie van Pennebaker, met ook veel aandacht voor zijn wat onbekendere werk.
Een greep uit de stukken die er verder over hem zijn geschreven:
  • Volgens Dana Linssen (NRC) was Pennebaker “de belangrijkste chroniqueur van de tegencultuur van de jaren zestig”.
  • Kevin Toma (de Volkskrant) noemt hem iemand die “de wetten en mogelijkheden van de documentaire herdefinieerde”.
  • En Peter Brawshaw (The Guardian) schreef: “Again and again, Pennebaker captured lightning in a bottle of his own invention.”
Eén van Pennebakers eerste films is een prachtige filmische en poëtische ode aan New York: het 5 minuten durende meesterwerk Daybreak Express (1953).
Daybreak Express (1953) by D. A. Pennebaker – Criterion Collection
Daybreak Express (1953) by D. A. Pennebaker – Criterion Collection
Tot slot vond ik op YouTube een lang en fijn interview in twee delen met D.A. Pennebaker en zijn levens- en filmpartner Chris Hegedus, inclusief fragmenten van hun werk.
China koploper in het kijken naar Europese films
Europese films vonden - buiten Europa - tot voor kort het grootste publiek in de Verenigde Staten. Maar dat is nu veranderd. Nu is China het land met de meeste Euro-cinefielen. Dat heeft het European Audiovisual Observatory bekend gemaakt. Lees hier alle belangrijke gegevens of download hier het hele rapport als je alle details van het onderzoek wil weten. Bijvoorbeeld dat er buiten Europa twee keer zoveel Belgische als Nederlandse films in de bioscoop draaien…
Hoe wordt de Nederlandse jeugdfilm weer écht succesvol?
Er wordt veel geschreven over de staat van de Nederlandse film, maar er wordt maar zelden echt goed onderzoek naar gedaan. Daarom ben ik blij dat er nu een uitgebreid rapport ligt van Peter Bosma en Esther Schmidt over de distributie en vertoning van de Nederlandse jeugdfilm tussen 2011 en 2018.
In deze periode van het onderzoek nam het bioscoopbezoek aan Nederlandse jeugdfilms namelijk flink af van van 2,3 miljoen in 2014 naar 0,9 miljoen in 2018. De aanbevelingen in het rapport hebben een hoog open deur-gehalte, maar de feitenverzameling in het rapport zelf (hier als pdf te downloaden) is interessant genoeg.
Nieuwe Nederlandse podcast over filmklassiekers
Het radioprogramma OVT, VPRO’s geschiedenisprogramma, heeft een leuke zomerserie: Cinema OVT. Hierin wordt elke week uitgebreid een filmklassieker behandeld, met filmjournalist Floortje Smit als vaste presentator, aangevuld met wisselende gasten.
Zo kwamen onder andere al voorbij: Godzilla (1954), Boyz n the Hood en The Great Dictator. Luister via onderstaande link of zoek op ‘Cinema OVT’ in je favoriete podcast-app.
Quentin Tarantino onderwerp van Russische internetmemes
Voor zijn nieuwe film Once Upon A Time … In Hollywood gaat regisseur Quentin Tarantino de hele wereld af. Afgelopen week stond Moskou op het programma, waar hij op het Rode Plein liep en werd rondgeleid door een paar musea in het Kremlin.
De foto’s die ervan werden gemaakt, werden vervolgens dankbaar onderwerp van Russische internetmemes (een soort ‘catchy’ internethumor).
Wat ik verder zelf nog schreef en zei...

Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam