Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 72: Netflix scoort maar maakt geen vrienden en het Schimmenrijk viert een jubileum

Goedemiddag! Voor de verandering deze week op de maandag. En hij is wat korter dan normaal door wat a
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 72: Netflix scoort maar maakt geen vrienden en het Schimmenrijk viert een jubileum
Door Nico van den Berg • Editie #72 • Bekijk online
Goedemiddag! Voor de verandering deze week op de maandag. En hij is wat korter dan normaal door wat andere bezigheden. Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

Netflix-roundup
Veel nieuws rond Netflix de afgelopen week. Even wat op een rij:


  • Netflix voelt de hete adem van Disney in hun nek. Die laatste heeft nu aangekondigd dat er voor 4K en meer apparaten er niet extra bijbetaald hoeft te worden. Netflix rekent hier wel een premium prijs voor.

  • Voor wie dacht Netflix tegenwoordig alleen maar draait om streaming content, die heeft het mis. Vorige week werd de 5 miljardste (!) dvd door Netflix opgestuurd. Het ging om de Elton John biopic Rocketman. De dvd-verhuurdienst levert ook nog steeds tientallen miljoenen dollars winst op. Die schijfjes blijven dus nog wel even rondgestuurd worden in de VS…
DVD Netflix
5,000,000,000 shipments. F I V E B I L L I O N .

The most heartfelt thank you to our incredible members that have been with us for the past 21 years of DVD Netflix. Five billion discs delivered is a huge milestone and we owe it all to our amazing members and team members. https://t.co/Eg1bjEMtcx
Het Schimmenrijk voor de 50e keer in het Ketelhuis
Vanavond, maandag 2 september om 21 uur, wordt in het Ketelhuis een bijzonder jubileum gevierd. Dan presenteert voormalig NRC film- en tv-criticus Hans Beerekamp namelijk de 50e editie van het Schimmenrijk én meteen ook het vijfjarig jubileum in het Ketelhuis (hiervoor was het jarenlang in EYE). Het is de maandelijkse wandeling door de filmgeschiedenis aan de hand van recente sterfgevallen van bekende en minder bekende ‘filmdoden’. Met in deze aflevering veel grote namen om het jubileum wat extra allure te geven: Rutger Hauer, D.A. Pennebaker, Peter Fonda én Menno Boerema. Wees erbij, het wordt echt een hele mooi avond!
Ook de Schimmenrijk website is flink bijgewerkt en is voortaan ook perfect vanaf je smartphone of tablet te lezen.
Het Schimmenrijk
Het Schimmenrijk
Speciaal voor dit jubileum sprak ik voor HP/De tijd uitgebreid met Hans Beerekamp, over het Schimmenrijk (“mijn grootste frustratie is dat er zo weinig jongeren in de zaal zitten”), zijn filmliefde (“ik ben altijd op zoek geweest naar extreme filmervaringen”) en de Nederlandse filmopleidingen (“het kweken van talenten zit niet in ons systeem”).
Video-essay: Engeland, maar dan net even andes
In deze Brexit-tijd vond ik een mooi video-essay waarin de geschiedenis van Groot-Brittannië op een eigenzinnige manier verteld wordt. Het ultieme bewijs dat kunst het beste tegengif is voor de verziekte Britse politiek van vandaag.
An alternative history of British cinema in 10 films
An alternative history of British cinema in 10 films
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam