Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 74: Hitler-komedie ineens Oscarfavoriet en jonge Britse filmcritici in de verdrukking

Beste filmnieuwsbrieflezer, Het was de week dat de nominaties voor de Gouden Kalveren bekend werden g
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 74: Hitler-komedie ineens Oscarfavoriet en jonge Britse filmcritici in de verdrukking
Door Nico van den Berg • Editie #74 • Bekijk online
Beste filmnieuwsbrieflezer,
Het was de week dat de nominaties voor de Gouden Kalveren bekend werden gemaakt. Waarbij mijn eerste reactie was: goede films, maar is er iemand die ze heeft gezien?
  • Dirty God
  • God Only Knows
  • Mijn bijzonder rare week met Tess
  • Niemand in de stad
  • Take Me Somewhere Nice
Als je dan toch niet-Nederlands gesproken films meeneemt: waarom dan niet het prachtige, door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten bekroonde Light as Feathers genomineerd? En waarom ontbreekt een sterke publieksfilm als Baantjer Het Begin? En waarom wordt het verfrissende De Libi ‘afgescheept’ met slechts Beste Scenario en Mannelijke Bijrol en niet Beste Film en Beste Regie? Toegegeven, het was geen sterk jaar voor de Nederlandse film, maar de lijst had best wat minder obscuur mogen zijn. Alle nominaties zijn hier terug te lezen. De Kalveren worden op 4 oktober uitgereikt, als slotstuk van het Nederlands Film Festival.
Waar ik dan wel weer blij van werd, was de Tarkovski-tentoonstelling in EYE Filmmuseum in Amsterdam die dit weekend opende. Prachtig vormgegeven, met veel nog niet eerder tentoongestelde foto’s en draaiboeken. De openingsavond werd alleen in vergelijking met voorgaande keren maar matig bezocht. Misschien tijd om het Exposed-concept eens goed te vernieuwen.
En dan was er nog een hilarisch stuk in het Reformatorisch Dagblad met als kop ’Zeg nee tegen Netflix’. Beste quote:
“Iedere speelfilm die is gemaakt voor volwassenen laat een leven zien waarin overspel, geweld en rijkdom worden verheerlijkt.”
Misschien mag het deze week exclusief in Nederland gelanceerde Disney+ dan wel van de gristelijke moraalpolitie… Alhoewel een Amerikaans site het nieuwe streamingkanaal “empty but elegant” noemde. In elk geval ziet de app er strak uit.
Meer immoreel filmnieuws hieronder. Een fijne filmweek - al dan niet met wat Sodom en Gomorra - en tot volgend weekend!

Hitler-komedie 'Jojo Rabbit' Oscarfavoriet na filmprijs Toronto
Traditiegetrouw is de winnaar van de publieksprijs op het filmfestival in Toronto een grote kanshebber voor de Oscars. Dit jaar is dat Jojo Rabbit, een curieuze komedie rond Hitler. Het publiek was dus enthousiast over deze ‘anti-haat satire’, maar critici waren verdeeld. Benieuwd of deze film, net als de vorige zeven winnaars van de publieksprijs in Toronto, ook een Oscarnominatie voor Beste Film krijgen - of deze zelfs weten te verzilveren.
Belgisch-Nederlandse 'Girl' grote winnaar Vlaamse filmprijzen
Meer filmprijzen! Eerder dit weekend werden in het Belgische Oostende de Ensors uitgereikt, de Vlaamse variant van ‘onze’ Gouden Kalveren. Grote winnaar was de film Girl van regisseur Lukas Dhont (ook nog eens een Belgisch-Nederlandse coproductie), die maar liefst 8 van de 9 nominaties wist te verzilveren, waaronder Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Acteur (Victor Polster) en Beste Camerawerk.
Het is voor het laatst dat de Ensors in september worden uitgereikt. De jaarlijkse Vlaamse filmprijzenregen verschuift - samen met het Filmfestival Oostende - voortaan naar januari, net als de meeste andere filmprijzen in andere landen. De eerstkomende Ensor-uitreiking is daarom pas begin 2021. Een prima idee voor de Gouden Kalveren in Nederland, lijkt me. Alhoewel het Nederlands Film Festival dan wel meteen af zal zakken tot een B-festival.
Jonge Britse filmcritici in de verdrukking
Niet heel zie ik een stuk over hoe lastig het voor jonge filmjournalisten is om verder te komen en door te dringen tot het filmjournalistieke establishment. Op de Britse filmsite Filmstories las ik een goed onderbouwde ‘cry for help’ van een jonge enthousiaste filmcriticus. Blijkbaar zijn in Engeland bepaalde persvoorstellingen alleen voor een bepaalde groep toegankelijk. In Nederland is dat voor jonge filmjournalisten in spe een stuk eenvoudiger. En in het VK is het reizen met de trein naar Londen - waar alle persvoorstellingen en junkets worden gehouden - een dure en tijdrovende grap. Het is een boeiend inkijkje in de situatie aan de overkant. En een geruststelling dat het hier in Nederland allemaal een stuk toegankelijker is.
Amerikaans weekblad aangeklaagd vanwege illegaal overnemen van filmrecensies
Dat goede filmjournalistiek niet gratis is - ook al lijkt het er soms wel op - bleek afgelopen week wel toen een Amerikaans weekblad werd aangeklaagd voor het jarenlang zonder toestemming doorplaatsen van filmrecensies die ze van gerenommeerde filmwebsites als IndieWire hadden geplukt en het - soms ietwat herschreven - als eigen stukken in de papieren krant en online plaatsten. In ieder geval is er stevige copyright wetgeving in de VS, dus dat kan het weekblad een boete van maximaal 150.000 dollar per geplaatste recensie kosten.
De geschiedenis van Sovjet filmpaleizen in Armenië
Via collega Hugo Emmerzael, die recent in Armenië was voor het Golden Apricot Yerevan International Film Festival, zag ik voor het eerst beelden van een aantal oude en inmiddels vervallen betonnen Sovjet filmpaleizen. En laat daar nou ook een prachtige website over zijn, vol met bijzondere foto’s en verhalen.
Iemand meer van dit soort tips? Laat het me vooral weten!
Video-essay: mens en machine in animatiefilms
Opnieuw levert Luís Azevedo een erg fijn video-essay af, deze keer over mens vs. techniek, en dan vooral in anime-films. Dit naar aanleiding van een prachtig filmprogramma in de Barbican in Londen. Bekijk vooral ook de lijst van gebruikte films voor dit mooie essay, een prima basis voor een anime-watchlist ;)
The human shape and cityscape in Anime
The human shape and cityscape in Anime
Mijn week in film
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam