Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 77: Nepnieuws met filmsterren | Gouden Kalveren terugblik | Braziliaanse cinema onder vuur

De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 77: Nepnieuws met filmsterren | Gouden Kalveren terugblik | Braziliaanse cinema onder vuur
Door Nico van den Berg • Editie #77 • Bekijk online
Goedemiddag!
Het is de dag na de uitreiking van de Gouden Kalveren, waar Dirty God er met drie beeldjes vandoor ging. De grote favoriet Niemand in de stad wist van de negen nominaties er maar twee te verzilveren. De show werd gestolen door het multi-talent Shahine El-Hamus uit De Libi en het (nog) niet genomineerde De belofte van Pisa. Verder was het Gouden Kalveren Gala 2019 vooral een in zichzelf gekeerd filmfeestje waar niet eens de moeite werd gedaan om een brug te slaan naar het bioscooppubliek. En er werd in de speeches vooral veel gepraat over de zogenaamde #circleoflife, naar aanleiding van een brief aan de politiek waarin de filmsector meer geld wil, maar niet vraagt.
En luister hier naar de MovieInsiders podcast waar ik de hele aflevering meepraat over het NFF en de films Instinct (meh) en De Patrick (yeah!).
Het NFF besloot verder om niet door te gaan met het onderdeel Forum van de Regisseurs, georganiseerd door filmjournalisten Jan Pieter Ekker en Dana Linssen, zo las ik hier. Althans, het het festival wil wel verder met het programma, maar dan zonder de bedenkers Jan Pieter en Dana. Is dit ook de #circleoflife?
O ja, en Martin Scorsese vindt Marvel-films geen ‘cinema’. Geen idee wat ik daarvan nu moet denken…

Creatief met filmsterren
Om onderstaande poster moest ik toch wel heel erg lachen! We relativeren vaak sterren bij recensies, maar tegelijk nemen we ze ook serieus. De nieuwe Nederlandse romkom F*ck de liefde werd door de filmpers neergesabeld, maar als je de losse sterren naast elkaar zet, lijkt het nog een aardige score, zo moet de marketingafdeling hebben gedacht. Vijf sterren voor wie de ballen (of sterren) heeft om dit zo te brengen, inclusief de hilarische quotes!
Ophef rond Joker geen grap
Er is de laatste weken veel gezegd over de release van de film Joker. Er wordt vooral veel geroeptoeterd door mensen die de film nog niet gezien hebben. En als ze al wat zeggen, dan hebben ze - naar mijn bescheiden mening - weinig begrepen van de film, zo betoogde ik voor HP/De Tijd.
In Vanity Fair vond ik een mooi stuk hierover. Over hoe geruchten een volstrekt eigen leven kunnen leiden en zo een sfeer kunnen creëren waar niet tegenop te boksen is.
Hoe een blockbuster een vermomming was voor een grote oplichtingszaak
Sommige verhalen verzin je niet. Dat het echte leven soms bizarder is dan menig filmscript, bewijst dit verhaal in The Guardian, over een blockbuster van 14 miljoen dollar die een lege huls bleek te zijn. Gewoon lezen, het is een heerlijk verhaal ;)
Braziliaanse cinema onder vuur
Dat Brazilië met Bolsenaro geen fijner land is geworden, wisten we al. En dat de weerslag op de (film)kunst groot zou zijn, kon je zien aankomen. Maar toch is het ontluisterend om een Braziliaanse filmjournalist hier zelf uitgebreid over te zien schrijven. En dan slaat de schrik en woede je om het hart. Een stuk om uitgebreid te delen wat mij betreft.
En lees dan meteen ook dit interview in De Morgen met Bacurau-regisseur Kleber Mendonça Filho.
Filmkritiek in het TikTok tijdperk
Wie nog nooit van het sociale platform TikTok heeft gehoord, heeft of geen kinderen of is zelf niet heel jong meer. Maar kan dit nieuwe medium iets betekenen voor de filmkritiek? Bekijk dit toffe video-essay van het Britse filmblad Sight & Sound.
Criticism in the age of TikTok
Criticism in the age of TikTok
Vond je deze editie leuk?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam