Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 78: Acteur Robert Forster overleden | Amazon schoffeert filmmakers | Video-essay rukt op

Goedemiddag! De zaterdag begon triest met het nieuws dat de Amerikaanse acteur Robert Forster (78) is
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 78: Acteur Robert Forster overleden | Amazon schoffeert filmmakers | Video-essay rukt op
Door Nico van den Berg • Editie #78 • Bekijk online
Goedemiddag!
De zaterdag begon triest met het nieuws dat de Amerikaanse acteur Robert Forster (78) is overleden, zo meldt The Guardian in een uitgebreid I.M. en in een stuk van Peter Bradshaw.
Ook de New York Times heeft een mooi stuk over hem online gezet waarbij duidelijk wordt wat de rol in Tarantino’s Jackie Brown voor hem betekende: “Before Jackie Brown I went 21 months without a job. I had four kids. I took any job I could get.” De film betekende een ommekeer in zijn carrière. Het leverde hem daarna vooral mooie rollen op in series als Twin Peaks en Breaking Bad. Gisteren nog ging op Netflix de spin-off film El Camino: A Breaking Bad Movie in première.
Verder gingen er afgelopen week maar liefst 19 nieuwe films in de bioscoop draaien, waaronder een berg aan Nederlandse films. In de box office top 20 scoort Joker nog steeds als een waanzinnige (40% bezoekersaandeel), maar de Nederlandse film F*ck de liefde (zie ook mijn vorige nieuwsbrief) zit in de tweede week al op ruim 130.000 bezoekers. Dat was even geleden: de vorige Gouden Film werd in mei uitgereikt.
Dan blijft de film Instinct van Halina Reijn daar ver bij achter. Ondanks de bak aan gratis reclame op tv en de over het algemeen lovende recensies zit de psychologische thriller nog maar op 37.000 bezoekers.
Een andere film die ik het succes veel meer gun, is De belofte van Pisa van Norbert ter Hall, waarover ik voor Winq een enthousiast stuk schreef: “‘De belofte van Pisa’ verkiest experimenteren boven problematiseren”. En mijn zin ““Jan Kooijmans dagen als Hollandse filmhunk zijn geteld, nieuwkomer Shahine El-Hamus neemt het stokje overtuigend over” werd meteen door Shanine op Instagram overgenomen met als extra opmerking "Hahahahaha sorry gap @jankooijmanagram)”. Waarop Jan Kooijman dan weer sportief reageerde met: “Ik gun het je bro. Als ik wel een keer je vader mag spelen ergens ;-)”.
Ook werd ik blij van de hermontage van Alex van Warmerdams Grimm: “Hermontage ‘Grimm’ is doekje voor het bloeden – maar wel een fijn doekje”. En nu maar hopen dat hij nu eindelijk zijn tiende film kan gaan draaien…
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

Amazon schoffeert filmmakers met nieuwe koers
In mei van dit jaar kondigde Amazon Studios aan dat ze hun nieuwe film The Aeronauts groots in de bioscoop zouden uitbrengen, zelfs in IMAX-zalen, nog voordat de film op hun streaming platform zou verschijnen. Maar daar lijkt Amazon nu op terug te komen. De IMAX-release is al geschrapt en waarschijnlijk zal de film maar heel even in een handvol kleine zaaltjes te zien zijn.
In ieder geval heeft de regisseur, Tom Harper, al zijn ongenoegen geuit: “It’s not how it’s intended to be seen”.
Het lijkt een voorbode voor een nieuwe strategie van Amazon te worden, zo las ik in een uitgebreide analyse in de New York Times. Omdat de huidige bioscoopreleases van hun films tegenvallen, gaat Amazon zich vanaf 2020 voortaan beperken tot drie genres:  young adult films, horror-achtige thrillers en ‘sexy date-night’ films, ofwel 'provocerende drama’s’. Is dit een voorbode voor wat er ook bij andere streamingdiensten staat te gebeuren?
Is er nog hoop voor de Nederlandse jeugdfilm?
Afgelopen zomer besteedde ik in deze nieuwsbrief al aandacht aan een onderzoek over de beroerde positie van de Nederlandse jeugdfilm. Filmonderzoeker Peter Bosma - die het onderzoek in opdracht van het Filmfonds deed - pleitte daarin voor meer spreiding van kinderfilms, meer innovatie in marketing en beter inspelen op het huidige kijkgedrag. In een uitgebreid paper op Bosma’s eigen website gaat hij hier nog een tandje dieper op in.
NRC filmjournalist André Waardenburg nam het kinderfilmstokje deze week over. Filmmaker Nicole van Kilsdonk zegt in zijn artikel: “Het Filmfonds heeft zitten slapen”. Haar conclusie: “We moeten de verwachtingen bijstellen. Veel meer dan tussen de 200.000 en 300.000 bezoekers wordt het niet meer”. Waardenburg eindigt dan ook met een wat sombere vooruitblik: “Het paradepaardje is een bedreigde diersoort geworden”.
Tuschinski heeft metamorfose ondergaan
Dat krijg je als je een tijdje niet in zaal 2 of 3 van het Amsterdamse bioscoopicoon Tuschinski bent geweest. De zalen zijn namelijk een tijd dicht geweest, omdat er een grote verbouwing en reconstructie plaatsvond. Het resultaat is nu te zien - en het is absoluut prachtig geworden. Het is deels reconstructie van een oude cabaretzaal (zaal 2), en deels een nieuw ontwerp in oude stijl (zaal 3).
Qua stijl doet het sterk denken aan een aantal bioscopen in bijvoorbeeld Londen, waar je in pluchen banken naar de betere film kunt kijken. Een slimme zet, want hiermee onderscheidt Pathé nog meer zijn bioscoop-portfolio. De overige zalen (4-5-6) van Tuschinski worden in 2020 verbouwd. Meer foto’s op de site van Pathé.
De opmars van de visuele filmkritiek
Vaste lezers van deze nieuwsbrief weten dat ik veel aandacht besteed - en liefde geef - aan het video-essay. In The Guardian las ik een mooi stuk over de opmars van dit mooie medium. En kijk dan daarna vooral (wel alleen met een VPN) naar de goed gemaakte BBC Inside Cinema serie. Nu nog een soortgelijk Nederlands initiatief!
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam