Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 81: Gedoe rond Anne Frank film | Fans bestormen 'Joker' trappen | Protest tegen Georgische homofilm

Goedenavond! Vanwege een korte vakantie heb je vorige week mijn filmnieuwsbrief moeten missen, maar d
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 81: Gedoe rond Anne Frank film | Fans bestormen 'Joker' trappen | Protest tegen Georgische homofilm
Door Nico van den Berg • Editie #81 • Bekijk online
Goedenavond!
Vanwege een korte vakantie heb je vorige week mijn filmnieuwsbrief moeten missen, maar dit weekend heb ik weer een volle editie voor je, inclusief een flinke bak met ‘kort filmnieuws’ onderaan. Ik hou daarom de inleiding lekker kort deze keer ;) Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

Ate de Jong ontslagen als regisseur Anne Frank film
Er is weer eens een vonkend relletje in Nederland Filmland. Filmmaker Ate de Jong is door producenten Hans de Weers en Paul Ruven van het filmproject Mijn beste vriendin Anne Frank afgehaald en ingewisseld voor Ben Sombogaart. Maar Ate de Jong legt zich hier niet zomaar bij neer en heeft al aangekondigd naar de rechter te stappen. In een interview met Het Parool laat De Jong duidelijk zijn ongenoegen blijken: “Ik ben ontslagen omdat ik de film beter wilde maken”.
Nominaties European Film Awards bekendgemaakt
Terwijl we langzaam richting het eind van het jaar gaan en de eerste Oscargeruchten weer de kop op steken, zijn gisteren de nominaties voor de European Film Awards, de belangrijkste Europese filmprijzen, bekendgemaakt. Drie films staan bovenaan met elk vier nominaties: Pain and GloryThe Traitor en An Officer and a Spy. Grote afwezige in de categorie Beste Film is Portrait of a Lady on Fire die dit voorjaar in Cannes juichende recensies kreeg.
Op 7 december wordt duidelijk waar de prijzen naartoe gaan.
Felle protesten tegen Georgische homofilm
Je zou in deze tijd verwachten dat een film over een opbloeiende liefde tussen twee mannen weinig mensen meer kwaad kan maken. Maar in de Georgische hoofdstad Tblisi probeerden honderden betogers de vertoning van de homofilm And Then We Danced tegen te houden.
“If they wanted to make a film depicting love, then why couldn’t it be about the relationship of a man and a woman?” aldus één van de demonstranten in een interview met een Georgische website.
Inmiddels heeft regisseur Levan Akin ook een reactie gegeven:
“I made this film with love and compassion. It is my love letter to Georgia and to my heritage. With this story I wanted to reclaim and redefine Georgian culture to include all not just some. But unfortunately these are the dark times we live in and the pending protests just proves how vital it is to stand up against these shadowy forces in any way we can.”
And Then We Danced draait nu ook in de Nederlandse bioscopen.
Trappen uit 'Joker' bestormd door fans
De film Joker is wereldwijd een enorm bioscoopsucces. Alleen al in Nederland staat de teller inmiddels op bijna 1 miljoen bezoekers. Een bij-effect is dat de trappen waar Joker een dansje op doet nu een enorme toeristische attractie zijn. Instagram stroomt over van de selfies op de trappen in The Bronx in New York City.
Voor wie zelf binnenkort in The Big Apple is: de trappen verbinden Shakespeare Avenue met Anderson Avenue ter hoogte van West 167th Street. Dansen maar!
Storm van kritiek op plan om James Dean digitaal tot leven te wekken
De in 1955 bij een auto-ongeluk overleden acteur James Dean wordt digitaal tot leven gewerkt voor Finding Jack, een film over de Vietnam-oorlog.
Dean, die slechts 24 jaar werd, werd in korte tijd een icoon in Hollywood door films als Rebel Without a Cause en East of Eden.
De makers van de Vietnamfilm willen blijkbaar hiermee een stunt uithalen, door met de computer gemaakte beelden van James Dean en een acteur die zijn stem nadoet. Al zeggen ze in een interview dat het “niet bedoeld is als een marketingstunt”. Tsja.
In The Guardian staat er een raak opiniestuk hierover met als kop Reanimating James Dean is a monstrous, legacy-destroying idea’. Daar lijkt me geen woord aan gelogen.
Wat er verder nog gebeurde
Compilatie 25 jaar Fox Searchlight
Fox Searchlight, het belangrijke filmlabel voor de Amerikaanse indie-film, bestaat 25 jaar. Speciaal hiervoor is onderstaande compilatie in elkaar gezet. Maar er doemen donkere wolken boven Fox Searchlight: steeds meer van hun films krijgt geen bioscooprelease meer. Het lijkt erop dat het label voortaan alleen nog films voor het online kanaal Hulu mag maken. En dat terwijl er klassiekers als The Full Monty127 HoursThe Tree of LifeThe DescendantsBeasts of the Southern WildThe Grand Budapest Hotel en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri vandaan komen.
25 Years of Searchlight
25 Years of Searchlight
Wat ik verder nog schreef...
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam