Bekijk profielpagina

Filmnieuwsbrief 85: 'The Favourite' favoriete Europese film | Verboden Britse film toch bioscoopsucces | Vlaamse filmwereld is mannenbolwerk

Goedenavond! In deze 85e Filmnieuwsbrief aandacht voor Europese filmprijzen, bioscooprellen in Birmin
De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 85: 'The Favourite' favoriete Europese film | Verboden Britse film toch bioscoopsucces | Vlaamse filmwereld is mannenbolwerk
Door Nico van den Berg • Editie #85 • Bekijk online
Goedenavond!
In deze 85e Filmnieuwsbrief aandacht voor Europese filmprijzen, bioscooprellen in Birmingham en een wel heel laag glazen plafond in de Vlaamse filmsector.
Verder maakte ik voor MovieInsiders een fijne Netflix-special naar aanleiding van de releases van Marriage Story, The Two Popes en The Irishman. En vergeet het Najaarsoverleg, de filmdebatavond op woensdag 11 december in het Ketelhuis in Amsterdam, niet. Het programma is in elk geval erg interessant:
  • De toekomst van de Nederlandse jeugdfilm, met oa Burny Bos, Esther Schmidt, Signe Zeilich-Jensen ()Filmfonds) en Nienke Poelsma (Cinekid)
  • Hoe commercieel programmeren gesubsidieerde filmtheaters eigenlijk?, met Jos Stelling, Roderik Lentz (LantarenVenster), André-Marc van der Wulp (UPI) en Hans Kok (Arti Film)
  • Een speciale column van Dick Maas
  • Antoinette Beumer over het Videoland Academy project
Daarnaast is er het Jaaroverzicht en een column van ondergetekende waarvan ik het onderwerp nog even geheim houd…
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!

'The Favourite' wint recordaantal European Film Awards
Nog niet eerder in de 32 jaar dat de Europese tegenhanger van de Oscars bestaat, won een film maar liefst acht beeldjes. Het overkwam The Favourite van regisseur Yorgos Lanthimos zaterdagavond in Berlijn bij de uitreiking van de European Film Awards (die tot 1997 de Felix Awards werden genoemd). De film werd bekroond met beste film, beste regie, beste actrice (Olivia Colman) en beste komedie. Daarnaast kreeg de film ook prijzen voor beste camerawerk (Robbie Ryan), beste montage (Yorgos Mavropsaridis), beste kostuums (Sandy Powell) en beste haar & make-up (Nadia Stacey). En o0mdat het euriopese prijzen zijn, moet je zelf even overal het woord ‘Europese’ achter 'beste’ plakken ;)
Beste acteur was Antonio Banderas voor Dolor y Gloria, beste scenario ging naar Céline Sciamma voor haar Portrait de la jeune fille en feu en beste documentaire werd For Sama (Waad al-Kateab, Edward Watts) die op het IDFA recent nog de publieksprijs won.
Voor Het Parool schreef filmjournalist Jan Pieter Ekker een fijn verslag van de uitreiking, met aandacht voor de slechte Duitse grappen, de “gratuite” politiek-correcte statements en de afwezigheid van bijna alle winnaars.
The Favourite triumphs at European film awards in Berlin | Film | The Guardian
James Bond-trailer 'No Time To Die' geanalyseerd
Het is maar een paar filmfranchises gegeven waarbij elke nieuwsflits ook door algemene nieuwmedia wordt opgepikt. De James Bond reeks is daar absoluut één van, waarbij zelfs de NOS ruimte maakte voor wat duiding van de afgelopen week verschenen trailer van de 25e Bondfilm No Time to Die. Maar de beste analyse van de nieuwe Bondtrailer vond ik op de site van Newsweek. Eén ding is zeker: tot de première in april 2020 zullen we nog bestookt worden met bakken aan Bondnieuws…
Deels verboden film 'Blue Story' toch Brits bioscoopsucces
Toen eind november de mede door de BBC gefinancierde film Blue Story in een groot aantal Britse bioscopen uitging, was het al snel raak: in en rond een aantal bioscopen in Birmingham braken er vanwege de film - die gaat over straatbendes - flinke rellen uit. Met als gevolg dat de film al snel uit tientallen bioscopen werd teruggetrokken. Waarbij meteen ook de racisme-kaart werd getrokken.
Inmiddels is de rust rond de film weer wat weergekeerd en lijkt het zowaar een succesrelease te worden, zo meldt The Guardian. Helaas kunnen we het zelf niet checken, de film heeft vooralsnog geen Nederlandse releasedatum.
Aandeel vrouwelijke regisseurs in België schrikbarend laag
“Het is bukken in de Vlaamse filmwereld: het glazen plafond hangt er wel erg laag. Slechts 16 procent van de Vlaamse films is geregisseerd door een vrouw.”
Zo begint de Belgische filmjournalist Jeroen Struys zijn stuk in De Standaard (gratis te lezen na registratie) naar aanleiding van een recent onderzoek over het gebrek aan vrouwen in de Vlaamse filmsector (hier is het hele rapport te lezen). En inderdaad, de percentages liggen bizar laag. Toch iets waar we het in Nederland beter doen. Niet alles aan de Vlaamse filmwereld is beter dan hier ;)
Hoe je van het schoonmaken van IMAX-schermen een succesbedrijf maakt
Soms stuit je op een artikel over iets waar ik helemaal nog niet eerder bij stil had gestaan. Zo kwam ik terecht bij een stuk op Hustle.co over een zeer succesvol schoonmaakbedrijf. Van IMAX-schermen. Het lijkt simpel, maar de man achter het bedrijf krijgt tot 5.000 dollar per schoongemaakt scherm betaald (zo'n 8 uur werk). Goede business! Ik moet nog uitzoeken wie dat in Nederland doet…
Video-essay: 2019 Movie Mashup
December is niet alleen de maand van het terugblikken en het maken van de verplichte filmjaarlijstjes, maar ook van de mooie mashups waarin het filmjaar in zo'n 5 minuten wordt samengevat.
Op YouTube vond ik een geweldige montage van Sleepy Skunk (check deze link voor de complete titellijst), maar er gaan er zeker meer komen. Ik houd me aanbevolen voor tips!
2019 Movie Trailer Mashup
2019 Movie Trailer Mashup
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun Nico van den Berg en ontvang extra nieuwsbrieven.
Nico van den Berg

De meest interessante ontwikkelingen over films en de filmindustrie, zowel uit Nederland als ver daarbuiten. Regelmatig in je inbox!

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nico van den Berg met Revue.
Nico van den Berg | Filmjournalist | Amsterdam